Máte malý byt? Nafúknite ho o ďalší priestor. Vstavané poschodie využijete napríklad na spanie

Snáď každý, kto má malý byt, rieši, ako získať viac priestoru. Ak to nejde do šírky, skúste to do výšky. Vstavané poschodie priestoru nielen pridá, ale tiež ho originálne rozčlení. Základným predpokladom je však dostatočná výška stropu. Podľa nej určíte, či môžete poschodie vybudovať, a ako ho potom budete využívať. Vznikne vám mezonet, alebo len priestor na spanie?

Čo vedieť pred stavbou?

O obstaraní spacieho poschodia rozhoduje výška stropu a dispozície miestnosti. Poschodie môžete vstavať do miestnosti s výškou stropu minimálne 2,5 metra. Čím sú stropy vyššie, tým lepšie, pretože sa zvyšuje využiteľnosť poschodia. Vysoké stropy bývajú hlavne v starých bytoch a domoch, kde môžu dosahovať výšky i okolo štyroch metrov.

Pri plánovaní by ste mali dopredu vedieť, na čo bude poschodie slúžiť. Podľa toho voľte jeho veľkosť, konštrukciu i materiály. Pri spacom poschodí voľte veľkosť podľa matracov a roštov, ktoré máte doma, alebo podľa rozmerov nových, ktoré budete kupovať. Pohodlnejšie je spacie poschodie, ktoré je väčšie ako matrac, pretože na ňom bude miesto aj pre poličku, skrinku či perinák.

Matrac neklaďte na nepriedušnú dosku, ale na kvalitný rošt, aby sa mohol vetrať.

Dobre si rozmyslite, kam poschodie umiestnite. Snažte sa z daného priestoru vyťažiť maximum. Poschodie nesmie brániť v otváraní dverí a schody by mali čo najmenej zasahovať do voľného priestoru. S plánovaním vám pomôže náčrt miestnosti. Pri stavbe svojpomocne premyslite aj spôsob spojov a celú konštrukciu poschodia.

Ako poschodie využiť

V miestnosti s vysokými stropmi, kedy sa na poschodí bez problému postavíte, vytvoríte vlastný mezonet s výškou, aby ste sa mohli plne vystrieť. Poschodie tak využijete ako plne funkčný priestor pre relax alebo prácu a môžete tu umiestniť akýkoľvek nábytok. Dajte si však pozor na hmotnosť vybavenia, aby ste neprekročili nosnosť poschodia.

nadstavbaAk máte nižšie stropy, využijete poschodie skôr len pre spanie. Pri stropoch s výškou okolo 2,5 metra nedávajte na poschodie posteľ. Miesto pevnej podlahy vyberte kvalitný rošt a naň rovno položte matrac. Ak vám vadí, že bude rošt zospodu vidieť, zakryte ho tak, aby ste zachovali kvalitné odvetrávanie matraca.

Poschodie môžete vybaviť akýmkoľvek nábytkom v závislosti na jeho nosnosti a veľkosti. Ťažšie kusy dajte ku krajom alebo nad stojky poschodia, aby ste váhu rozložili rovnomerne. Konštrukcia tak nebude na určitých miestach zbytočne preťažená. Pod poschodie môžete umiestniť napríklad pracovný alebo detský kútik, šatňu alebo knižnicu.

Je poschodie vhodné aj pre vás?

“Na vstavaných poschodiach som býval v štyroch rôznych bytoch dokopy cca 12 rokov. Ani v jednom prípade som nezaregistroval klímu, ktorá by bolo nepríjemná. Rovnaké ohlasy máme od našich zákazníkov. Argumenty o vydýchanom ťažkom vzduchu väčšinou uvádzajú ľudia, ktorí poschodie nemajú. Ak je zachovaná hygienická norma 100 cm od stropu, je to stále pohodlne obývateľné. Ideál je 120 a viac cm.” hovorí pán Vaněk, majiteľ českej firmy napatra.cz.

Poschodie je tiež horšie prístupné, takže nie je vhodné pre seniorov a ľudí s problémami pohybového aparátu. Pri deťoch hrozí pád a iné úrazy, napríklad pri lezení po rebríku. Väčšina poschodí navyše nie je kompletne oddelená od pôvodnej miestnosti, takže tu býva menej súkromia ako v samostatnej miestnosti.

Je lepšie poschodie z obchodu, alebo od stolárov?

Cena vstavaného poschodia závisí na tom, či sa rozhodnete kúpiť hotové poschodie zo sériovej výroby v obchode, alebo ho necháte vyrobiť na zákazku. Sériový výrobok je lacnejší, pri zákazkovej výrobe potom o cene rozhodujú individuálne požiadavky na materiál, povrchovú úpravu, rozmery, typ schodov a zábradlí aj spôsob zabudovania.

Hotové medziposchodia nemusia vyhovovať niektorým vašim požiadavkám na rozmery alebo nosnosť. Poschodím na zákazku využijete priestor oveľa lepšie.

Poschodie si radšej nechajte vyrobiť od stolárskej firmy priamo na mieru. Je to síce drahší variant oproti hotovej konštrukcii z obchodu, ale budete mať istotu, že bude pevné aj po niekoľkých rokoch používania. Musíte si však vybrať kvalitného remeselníka. Cena sa väčšinou pohybuje v rozmedzí od 400 do 2000 € vrátane montáže.

Ak požadujete zložité tvary a plnú výbavu vrátane elektroinštalácie, úložných priestorov a osvetlenia, dostanete sa pokojne na 3000 €, aj viac. Skúsený domáci majster zvládne poschodie vyrobiť sám, takže ak nejakého máte doma, ušetríte za prácu a zaplatíte len za použitý materiál.

Z čoho postavíte vstavané poschodie

Vstavané poschodie sa skladá z nosného rámu s roštom pre matrac alebo pevnú podlahu. Prístup je riešený schodmi alebo v prípade nedostatku miesta rebríkom. Nosnosť a veľkosť poschodia prispôsobte spôsobu využitia a priestoru, ktorý máte k dispozícii.

Vyrábate poschodie z dreva? Použite hranolčeky s prierezom 8 x 10 a 10 x 10 cm. Tie sú dostatočne pevné. Najčastejšie sa používa smrek alebo borovica. Pri výrobe môžete namiesto dreva použiť aj tenkostenné kovové profily (jakle). Celú konštrukciu potom zvaríte alebo zoskrutkujete.

Na konštrukciu poschodia použite kvalitný materiál, teda dobre vysušené hranoly a dosky bez hrčí a prasklín.

Na podlahu použite smrekové alebo borovicové podlahové palubovky spájané na pero a drážku s hrúbkou 22 – 28 mm. Cena sa pohybuje okolo 20 € za meter. Môžete použiť aj pevnejšiu drevotriesku, preglejku, lamino alebo MDF dosku. Pozdĺžniky alebo priečniky, na ktorých je pripevnená podlaha, nedávajte kvôli dostatočnej nosnosti a priehybu do väčšej vzdialenosti ako 90 cm.

Drevo nakoniec natrite lakom. Neupravený masív sa totiž rýchlo špiní, ohmatáva a zažiera sa do neho prach a špina. To platí hlavne pre schody a zábradlia, ktoré sú denne v kontakte s ľudským telom. Drobné vady dreva pred natretím vyplňte tmelom alebo gitom.

Konštrukciu poschodia môžete priznať alebo zakryť. Na opláštenie použite drevotriesku, korok, polystyrénové kazety, zrkadlá, jutu, obkladové palubovky alebo tapetu. Pre zakrytie kovovej konštrukcie je vhodný tiež sadrokartón. Ak ho použijete na spodnú stranu poschodia, môžete do neho zapustiť aj osvetlenie.

Kotvenie poschodia – do steny alebo na stĺpiky?

Poschodie môže byť samonosné ako vysoká poschodová posteľ, alebo vynesené medzi steny a stojky. Umiestnite ho do výšky 150 až 250 cm v závislosti na výške stropu. Poschodie ukotvíte do tehlovej steny kotvami alebo závitovými tyčami. V úzkych priestoroch zamurujte trámy do vreciek vysekaných v protiľahlých stenách.

Pri sadrokartónových priečkach alebo nenosných stenách použite nosné stĺpiky. Počítajte však s tým, že zaberajú priestor v izbe a obmedzujú využitie priestoru pod poschodím. Samonosné poschodie pripevnite na niekoľkých miestach uholníkmi k stene, prípadne i podlahe.

Na stavbu jednoduchého poschodia vám stačia základné trámové spoje, ako je dlab, čap a plát. Spoje zafixujte lepidlom, skrutky do dreva alebo vratovými skrutkami. Nerovné steny a škáry medzi krivými stenami a konštrukciu poschodia zakryte tenkými lištami alebo vyplňte akrylovým tmelom.

Pri opláštenom poschodí môžete na spojenie použiť aj kovové spojovacie prvky (uholníky), ktoré sa využívajú pri stavbe drevených konštrukcií, napríklad pergol. Potom vám na hrubú stavbu stačí pílka a vŕtačka. Uholníky môžete zakryť alebo farebne upraviť.

Schody alebo rebrík?

Rebrík je priestorovo úspornejší a lacnejší, schody sú však pohodlnejšie. Vďaka nim totiž na poschodie vyjdete aj bez pridržiavania. Navyše v nich môžete vytvoriť ďalšie úložné priestory, napríklad zásuvky, skrinky alebo police. Zabudujete do nich aj skryté pracovné miesto.

Aby schody nezasahovali príliš do miestnosti, voľte mlynársky typ so striedavo vykrojenými stupňami. Mlynárske schody môžu mať trochu ostrejší sklon oproti iným typom schodov. Pre pohodlný prístup na poschodie by mali byť schody široké 50 – 60 cm.

Schody i poschodie vybavte zábradlím. Pripevníte ho buď na stenu, alebo na bočnicu schodov a konštrukciu poschodia. Výška zábradlia sa líši podľa funkcie a výšky poschodia od podlahy. Ak má poschodie slúžiť pre deti, vyplňte priestor medzi zábradlím a stropom sieťou. Znížite tak riziko jeho pádu.

Využívate poschodie na spanie? Prezraďte ostatným čitateľom v komentári, odkiaľ ho máte a ako sa vám na ňom spí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *