Ako vybrať kuchynský riad?

Ak už máte zariadenú novú kuchyňu a chýba vám kuchynský riad, rozmyslite si ako často a na čo ho plánujete využívať. Samozrejme zakúpiť nový kuchynský riad si nemusíte len pri zariaďovaní novej kuchyne. Ak pravidelne varíme a pripravujeme jedlá častokrát sa stane, že nám hrnce spadnú, obijú sa, prihoria, rôzne porcelánové misy prasknú a podobne. Na trhu je množstvo druhov riadu z rôznych materiálov. Samozrejmosťou je pri príprave jedál používať pokrievky, ktoré nielen skrátia čas prípravy, ale šetria aj spotrebovanú energiu. Vďaka pokrievkam jedlo vydrží dlhšie teplé.

Základom by mala byť drevená pracovná doska, jedálenská súpravy, kvalitná panvica a súbor hrncov. Ak radi pečiete pripravujete jedlá pečením, je vhodné zadovážiť si rôzne zapekacie misky a podobne.

Smaltovaný riad

hrniec

Smaltovaný riad je dostupný v mnohých farebných variáciách a vzoroch. Takže si môžete smaltovaný riad bez problémov zladiť s farbou kuchyne. Smaltovaný riad je finančne dostupný a ľahký na údržbu. Avšak máte v kuchyni na dlažbu je pomerne vysoká možnosť, že sa vám po páde na dlažbu môže hrniec nenávratne poškodiť odlúpnutím farebnej vrstvy. Ak si radi pripravujete varené kakao na raňajky je pre vás litrový smaltovaný hrnček ideálny.

Nerezový riad

steel-pots-458919-m

Nerezový riad má veľmi moderný vzhľad a je pomerne odolný voči odretiu. Ak by spadol z veľkej výšky na tvrdú podlahu môže sa vytvoriť malá preliačina. Pri používaní nerezového riadu je potrebné, aby ste dávali pozor a riad nesprávnym používaním nepoškriabali. Pri umývaní by sme sa mali vyhýbať používať rôznym čistiacich prostriedkov na báze piesku, drôteným špongiám a podobne.

Keramický riad

Keramický riad sa v poslednej dobe teší veľkej obľube. V súčasnosti môžete zakúpiť zapekacie keramické misy, ale aj keramické panvice a iné. Veľkou nevýhodu je, že ak nám takýto riad spadne môže sa nenávratne poškodiť. Keramický riad je veľmi odolný voči poškriabaniu. Jeho nesporné výhody spočívajú v zdravej príprave jedál bez použitia tuku. Na rozdiel od teflónového riadu je keramický odolný aj voči poškriabaniu kovovými obracačkami a podobne. Je ľahko umývateľný a vhodný na všetky druhy varných dosiek.

 

Panvica

panvica

Panvica je jedna z dôležitých prvkov spomedzi kuchynského riadu. Môžeme ju používať na rýchly ohrev jedál, prípravu talianskeho rizota, prípravu steakov, prípravu rôznych omáčok k mäsu, na opekanie a na mnoho iných účelov. Vyberať si môžeme z rôznych materiálov, či už liatinovú, keramickú, hliníkovú, medenú, teflónovú a antikorovú. Medená panvica sa rýchlo zohreje a je pomerne drahá, taktiež je nevhodná na umývanie v umývačke. Liatinové panvice sú obľúbené už mnoho rokov a sú pomerne odolné. Pri správnom používaní vydržia niekoľko desiatok rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *