Šalát patrí medzi veľmi obľúbenú zeleninu, ktorú má rád snáď každý, skvelo sa hodí do zeleninových šalátov, ako príloha k rôznym jedlám či súčasť jedál. Šalát patrí medzi rastliny, ktoré sú jednoročné, takže získate úrodu a po roku ho vyhodíte preč. Niekedy je to naozaj výhoda, pretože sa nemusíte báť o prezimovanie.
Chceli by ste si aj vy doma vypestovať túto zelenú dobrotu, ktorá je plná vitamínov a je chutná? Starostlivosť vôbec nie je ťažká a určite ho veľmi jednoducho vypestujete aj vo svojej záhradke.
Starostlivosť
Šalát má veľmi rád chladnejšie počasie bez slnečného žiarenia. Z toho aj vyplýva, že sa začína sadiť a siať tesne pred teplými mesiacmi. Existuje hneď niekoľko druhov tejto zeleniny, medzi ktorými si môžete vyberať. Najlepšie však urobíte ak si kúpite hneď niekoľko druhov, aby ste zistili, ktorý vám bude chutiť a najlepšie ho vypestujete.
Medzi najznámejšie šaláty patria rímsky, ktorý má veľmi chutné listy, zvinuté do hlávky, polo rímsky šalát, ktorý má zas o niečo kratšie listy, hlávkový maslový šalát, ktorý patrí medzi tie najbežnejšie a najchutnejšie. Jeho listové hlávky sú veľmi husté a väčšie. A nakoniec nesmieme zabudnúť ľadové šaláty, ktoré nájdeme aj u nás v hypermarketoch a miestnych obchodoch.
Pestovanie šalátu
Pestovanie šalátu nie je vôbec zložitá vec. Stačí ak budete vedieť základné informácie, ktoré treba dodržovať a vaša nádielka šalátu bude veľká. Jednou z najdôležitejších podmienok, ktoré musíte dodržať sú teplotné podmienky pre pestovanie. Šalát má radšej skôr chladnejšie podmienky medzi 10-20 stupňov Celzia. Niektoré šaláty sú dokonca tak odolné, že dokážu vydržať aj mrazy. Práve v tom majú výhodu, pretože v apríli ešte posledné mrazy môžu nastať.
O správne umiestnenie šalátu je veľmi dôležité. Mali by ste vybrať otvorené plochy, kde bude mať zelenina dostatok miesta na rast a bude môcť zadržiavať vodu. Pôda by mala byť veľmi úrodná, aby sa mohlo šalátu dobre dariť. Meňte však miesto pre šaláty každý rok, pretože na tok istom mieste sa im dva či tri roky po sebe nemusí dariť.
Kedy sadiť?
Druhou, veľmi dôležitou podmienkou je správne načasovanie sadenia. Mnohé druhy sa dajú vysádzať po celý rok, okrem mesiacov, kedy je zem zamrznutá a pokrytá snehom. Vyhnite sa však sadeniu druhov, ktoré majú radi teplo, v chladných mesiacoch, pretože by sa im nemuselo dariť a nemuseli by ste mať z úrody naozaj nič. O druhoch šalátov si niečo dopredu naštudujte, aby ste nesadili a nerobili zbytočnú robotu.
Koncom leta sa vysádzajú tie odrody, ktoré majú radi chlad a zimu, čiže zimné šaláty. Tie dokážu aj prezimovať a zbierajú sa až na jar. Presne naopak to platí pri letných šalátoch, ktoré však majú väčšiu tendenciu prežiť.
Zber
Listový šalát môžete zbierať už sedem týždňov po zbere, takže úrodu máte už o naozaj pár dní. U hlávkových šalátov je to 10-11 týždňov. Pri tomto druhu si musíte žiaľ počkať dlhšie. Hlávkový maslový, rímsky či kučeravý môžete zbierať hneď po tom, ako dorastú do požadovanej veľkosti. Skladujte ich v chladničke alebo v studenej a chladnej pivnici, kde vám vydrží dlhšie.