Ako na bezpečné domy

Teplo, vôňa, atmosféra.To všetko robí z anonymných domov miesta, kam sa radi vraciame a cítime rodinnú spolupratričnosť. Tu nás prítomnosťou obohacujú manželia, manželky, deti či starí rodičia. Práve tieto dve skupiny potrebujú starostlivosť.

Preto sa treba pri zariaďovaní domova pre tri generácie o niečo viac sústrediť na bezpečnosť detí i zabezpečenie dôstojného a pokojného života starších ľudí v prípade Vašej neprítomnosti ako napríklad dovolenka v Chorvátsku a pod. Deti majú nekonečne veľa energie a množstvo otázok. Ich vitalita a úsilie poznávať nerešpektujú žiadne hranice. Aby sa ich smiech v okamihu nezmenil na plač a nepozornosť rodičov na výčitky svedomia, mali by sme si vybudovať bezpečnú domácnosť. Skúsme sa pozrieť na jednotlivé miestnosti bytu a detaily jeho vybavenia detskými očami. Tie totiž vidia všetko a detské rúčky chcú na všetko siahnuť a preskúmať.

Kuchyňa je miestom, odkiaľ sa nielen šíri lákavá vôňa dobrôt, ale vzniká tu i najviac detských domácich úrazov. Ako takýmto úrazom predísť? Pri výbere kuchynskej linky uprednostnime zaoblené hrany. Zásuvky zabezpečme použitím zarážok a ostré hrany pomocou oblého chrániča. Elektrické spotrebiče kupujme zásadne v sieti riadnych predajcov – budeme mať istotu, že výrobky zodpovedajú platným bezpečnostným normám. Kupujme elektrospotrebiče so zabudovanou bezpečnostnou poistkou, zámkom, špeciálnymi krytmi a špirálovou prívodnou šnúrou. Na oknách nesmú chýbať poistky proti otváraniu.

Kúpeľňa a najmä vaňa plná vody s penou a bublinkami je lákadlom, ktorému neodolá takmer žiadne dieťa. Rovnako však môže byť miestom nepríjemnej nehody alebo úrazu. V kúpeľni treba rátať predovšetkým s vysokou vlhkosťou vzduchu, ktorý preverí kvalitu elektrospotrebičov i s častým namočením podlahy. Tá by preto mala mať protišmykovú úpravu. V kúpeľni by sme mali mať čo najmenej skla a sklenených doplnkov. Bezpečným uložením čistiacich prostriedkov zabránime otravám či poleptaniu ústnej dutiny.

Dostatok kvalitného spánku potrebuje nielen dospelý človek, ale i dieťa. Celkom malé dieťa v postieľke trávi väčšinu svojho času, takže je to jeden z najdôležitejších prvkov detskej výbavy. Kvalitná detská postieľka by mala mať kvalitne opracované prírodné drevo, zdravotne neškodnú povrchovú úpravu, kovové časti vyhotovené z antikoru alebo upravené proti korózii, vhodná je postieľka s nastaviteľnou výškou ležadla a jednou stenou zasúvacou.

Predsieň a schodiskový priestor predstavuje moderný interiér s niekoľkými výškovými úrovňami je síce veľmi pôsobivý, ale schodiskové stupne sú i magnetom pre často nebezpečné hry a pády neposedných detí. Hry a deti patria k sebe a nemali by sme im v nich brániť ani pri troške rizika. Vhodnými opatreniami môžeme riziko do istej miery potlačiť. Nežiadúci pohyb detí obmedzíme použitím protišmykových úprav na schodoch, či podlahe.

Problém viacgeneračného bývania je vždy vnímaný a riešený individuálne. Existujúci byt či dom treba do istej miery upraviť, aby v ňom mali jednotliví členovia rodiny viac súkromia. Treba rešpektovať túžbu starších ľudí po súkromí a možnosti oddychu, ale zároveň ich neizolovať od ostatných členov rodiny. Rovnako treba prihliadať na priestor spálne, ktorá môže poslúžiť aj ako obývacia izba.

Všetky rady môžu vyriešiť mnohé problémy spolunažívania rodičov, detí a starých rodičov. Ich uplatnením zvýšime bezpečnosť tých slabších a umocníme pocit uspokojenia tým, ktorí sa cítia silní a zodpovední za slabších členov rodiny. Technické zlepšenia sú však len podporným prostriedkom, ktorý nám umožní plnšie a bez obáv vychutnávať život v kruhu rodiny. Všetci sa radi stretávame pri prestretom stole či pri posedení v teple obývacej izby. Je vždy dobré, ak tam majú miesto i deti a starí rodičia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *