Ako pestovať tymian

Tymian je názov pre aromatickú bylinu, ktoré sa pestuje a je cenená pre jej okrasné rastliny a nezameniteľnú chuť. Majú malé levanduľové alebo ružové kvety a sadia sa v skalke alebo v bylinkovej záhrady, kedy sú často používané na dochutenie jedál.
Pestovanie

Pestovať tymian sa oplatí v bylinkovej záhrade, pozdĺž krátkeho záhradného múru alebo v kontajneroch. Môžete ho pestovať a nasiať aj medzi jednotlivé kocky vášho chodníka a počas chôdze sa bude uvoľňovať jeho aróma. Tymian v záhrade zohráva aj estetickú funkciu, pretože kúsky pôdy pokryté touto bylinou vyzerajú veľmi pekne. Táto bylina sa často používa pre kulinárske a aj dekoratívne účely. Tymian je tiež ideálny pre pestovanie v kontajneroch alebo v kvetináči, a to buď samostatne alebo v kombinácii s rastlinami, ktoré mu nerobia tieň.

thyme-341930_960_720

Tymian môže byť pestovaný zo semien, ale semená ťažko klíčia a môže trvať dlhú dobu, kým sa vyklíčia. Ak sa rozhodnete pestovať tymian týmto spôsobom, dodržujte nasledovné inštrukcie.

  • Jemne rozptýľte semená nad pôdou v kvetináči, kde plánujete rastlinu zasadiť.
  • Jemne rozptýľte pôdu.
  • Zakryte kvetináč potravinovou fóliou.
  • Umiestnite kvetináč na teplé miesto.
  • Semená klíčia v 1.-12. týždni
  • Keď budú rastlinky 10 cm vysoké, presaďte ich z kvetináča do vašej záhrady.

 

Tipy na pestovanie

Tymianu sa najlepšie darí na plnom slnku. Rastliny je vhodné pestovať v dobre priepustnej pôde s pH okolo 7,0; uprednostňujú mierne alkalické podmienky. V prípade potreby zvýšenia ph, môžete pridať do hrnca vápno. Tymian musí mať vynikajúcu priepustnosť.
Tymian preferuje piesčitú, suchú pôdu. Vyhnite sa výsadbe v ťažkých a zamokrených pôdach. Pôda by mala dostať len mierne množstvo hnojiva.

Roztoče môže byť problém v suchom počasí. Tiež dávajte pozor na koreňovú hnilobu a hubové choroby vo vlhkom podnebí. Dobré odvodnenie, dobrá cirkulácia vzduchu a riadna výsadba pomôžu predchádzať chorobám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *