Štepenie a vrúbľovanie stromov patrí medzi činnosti, ktorými môžeme preštepiť staršiu drevinu alebo zaštepiť planý strom. Vrúbľovanie zaraďujeme medzi nepriame rozmnožovanie rastlín. Toto rozmnožovanie sa uskutočňuje prostredníctvom zrastania oddelených častí rastlín.
Vrúbľovanie je prenos z materskej rastliny, ktorá je určená na rozmnožovanie výhonok alebo očko na inú rastlinu. Pri tejto činnosti na oboch rastlinách vykonávame rez. Rezať musíme čistým náradím, aby sme nezaniesli infekciu. Najvhodnejšie náradie na štepenie sú čisté nožíky. Môžu to byť silnejšie nože s prehnutou čepeľou alebo vrúblovací nôž. Niekedy je potrebné pomôcť si aj nožnicami. Na rany na drevinách môžeme využívať konopné lano, gumu, rôzne gumové nátery alebo pásky. Dôležité je použiť štepársky vosk, ktorým zamedzíme prísun vzduchu na otvorené rany. Ak je chladné počasie, vrúbľovať by sme mali za pomoci rukavíc, aby od teploty rúk nezostala kôra materskej rastliny poškodená.
Vrúble odoberáme buď do príchodu veľkých mrazov na jeseň alebo vo februári. Najvhodnejšie obdobie na odoberanie vrúbľov ovocných stromov je od februára do marca. Odrezky odoberáme iba zo zdravých stromov. Tento úkon musíme vykonávať iba vtedy, keď nemrzne. Oddelené vrúble sa nesmú uskladňovať v teplom prostredí. Môžeme ich dať do pôdy, pod piesok, pod slamu a podobne. Niektorí záhradníci odporúčajú vrúble zabaliť do plátenných látok a zavesiť na vodnú hladinu studne. Taktiež môžeme vrúble uskladniť vo vzdušných a vlhkých pivniciach.
Vhodné je aj vrúble označiť menovkami, aby ste vedeli, z ktorého ovocného stromu odrezky pochádzajú. Na menovku je vhodné okrem názvu dreviny umiestniť aj dátum, kedy sme vrúbľovanie vykonali. Ako sme už spomínali, treba odoberať iba naozaj zdravé vrúble. Ak máme pochybnosti, či je stonka zdravá môžeme zhodnotiť viacero kritérií. Pre choré alebo vymrznuté stonky je charakteristické, že majú hnedé, čierne škvrny. Zlým signálom je aj to, keď má rastlinka vymrznuté výhonky alebo je drevo pod kôrou znečistené.
Samotné vrúbľovanie môžeme vykonávať viacerým spôsobmi. Najjednoduchšie je vrúbľovanie spájaním. Materskú rastlinku aj druhú rastlinu by sme mali pripraviť tak, aby vrúble boli rovnako široké. Rezná rana by mala byť trikrát dlhšia, ako hrúbka vrúbľa. Rez by sme mali vykonať jedným ťahom. Pri ovocných drevinách necháme dva alebo tri púčiky. Ranu potom zaviažeme a natrieme štepárskym voskom. Je treba dávať si pozor, aby sme voskom nepotreli aj púčiky.