Hľadáte niečo, čím zakryjete fádne steny? Oblečte ich trebárs do textílie

Tehlové pásiky výrobcovia najčastejšie režú z pálených tehál. Kamenný obklad býva z bridlice, pieskovca, vápenca alebo kremenca. Kameň je väčšinou štiepaný. Jednotlivé pásiky sa potom zlepujú živicovým lepidlom do požadovaného formátu. Tehly i kamene na stenu nalepíte pomocou flexibilného lepidla. Pred lepením stenu zbavte mastnoty a nečistôt a ošetrite ju penetračným prostriedkom. Hotový obklad môžete naimpregnovať, aby bol odolnejší. Obklady z prírodného kameňa kúpite za cenu od 20 € / m2.

Čím hrubšie a výraznejšie materiály použijete, tým nenútenejší, rustikálnejší dojem budú vzbudzovať.

Drevený obklad je ľahký, chráni stenu pred poškodením a pôsobí ako tepelná izolácia. Na človeka pôsobí upokojujúcim dojmom. Obklad sa často vyrába zo smreku, borovice, jedle, brezy, duba, buka alebo lipy. Okrem tunajších drevín využijete tiež exotické dreviny, vo veľkej obľube sú teak a mahagón. Na obklad stien môžete použiť aj drevovláknité dosky, OSB, MDF, preglejky, latovky aj dosky z použitých paliet.

Miestnosť obložíte palubovkami, rámovým obložením s výplňami, doskovým alebo tyčovým obložením. Strop obložíte i drevenými kazetami. Obklad z dreva pripevníte k stene cez nosnú konštrukciu, ktorá je väčšinou z drevených lát.

Corian – luxusný umelý kameň

Corian sa vyrába z polymetylmetakrylátu plneného nerastnými látkami. Jednoducho povedané je to prášok z prírodných surovín zlepený akrylovou živicou. Je teplý na dotyk a dajú sa na neho natlačiť fotografie. Má vysokú odolnosť voči mechanickému poškodeniu, vyšším teplotám aj bežne dostupným chemikáliám, je nenasiakavý a farebne stály.

Obklad z corianu zoženiete aj v polopriepustnej variante. To znamená, že za neho môžete nainštalovať osvetlenie, ktorým ho presvetlíte. Tak v interiéri docielite zaujímavý svetelný efekt. Corian je luxusný materiál. Meter pracovnej dosky so šírkou 60 cm stojí aj s prácou rádovo okolo 385 až 654 €.

Plastové panely

Jedná sa o obkladové panely vyrobené z kvalitného PVC. Vyrábajú sa v množstve farieb a dekórov. Plastom obložíte steny aj strop, ale vytvoríte z neho tiež priečky. Panely sú hladké aj profilované. Vytvoríte pomocou nich hladkú a bezškárovú plochu alebo napríklad imitáciu drevených paluboviek. Nevyžadujú zložitú montáž, majú stálofarebný povrch a ľahko sa udržujú.

Na stenu ich pripevníte cez drevený nosný rošt pomocou kovových spôn alebo skrutiek. V kúpeľni použite nosnú konštrukciu z oceľových sadrokartonárskych profilov či plastových hranolov, ktoré sú odolné voči zvýšenej vlhkosti. Panely môžete priamo nalepiť na absolútne rovný povrch steny. Kúpite ich od 12 € za meter štvorcový.

Textilné panely a japonské posuvné steny

Neslúžia len ako dekorácia, ale zakryjete nimi aj nevzhľadnú, popraskanú a krivú stenu izby. Posuvnými panelmi opticky rozdelíte priestor alebo zatienite francúzske okno. Jednotlivé panely uchytíte do koľajničiek pri strope, niekedy aj v podlahe. Vďaka tomu ich môžete ľubovoľne posúvať alebo meniť ich poradie. Dekoračnú textíliu jednoducho vymeníte za inú. Textilné panely vrátane koľajničiek zaobstaráte od 35 € za bežný meter.

Napínané steny

Na výrobu napínaných stien sa najčastejšie používa pletenina. Ak chcete stenu presvetliť, vyberte si tkaninu z polyesterových vlákien. Tá totiž dobre rozptyľuje svetlo, vďaka čomu dosiahnete lepší efekt. Textília je väčšinou umývateľná. Niektoré firmy namiesto textílie napínajú fóliu.

Pri inštalácii napínaných textílií priskrutkujte po obvode steny alebo stropu nosný rám. Najčastejšie býva z drevených hranolčekov. Na ten pripevnite špeciálny profil, do ktorého napnete látku. Cena sa pohybuje od 39 € za meter štvorcový. Záleží na výbere textílie a veľkosti steny.

Fotoplátna

Fotoplátno využijete ako obraz v ráme, textilný panel i pri výrobe napínanej steny. Na absolútne rovnú stenu ho môžete prilepiť pomocou škrobového lepidla. Pri napínaní ním zakryjete celú stenu i jej časť, alebo znížite strop. Skryjete tak nerovnosti a poškodené miesta. Fotoplátno môžete presvietiť alebo osvetliť zhora.

Obkladové panely

Vyrábajú sa z preglejky, drevotriesky, latovky oblepenej dyhou alebo z MDF. Montáž si uľahčíte výberom panelov s vyfrézovaným perom a drážkou. Obložíte nimi steny aj stropy. Zakryjete nimi nerovnosti stien, schováte za ne rôzne káble a dodatočne zaizolujete miestnosť. Na rovnú stenu ich pripevníte pomocou lepidla alebo klinčekov. Na nerovnú stenu najprv pripevnite podložné lišty. Výsledkom musí byť absolútne rovný povrch.

Pre rýchlu a jednoduchú montáž si vyberte napríklad systém ClicWall. Jedná sa o panely z MDF, ktoré sú olepené melamínovým papierom. Na suchú a rovnú stenu ich pripevníte cez kovovú alebo drevenú konštrukciu. Jednotlivé panely spojíte pomocou zámkového profilu. Systém je podobný ako pri laminátových podlahách alebo plastových paneloch. Cena za m2 je okolo 22 €.

3D panely

Vyrábajú sa zo sadry, keramiky, recyklovaných PET fliaš i rastlinných vlákien. Vybrať si môžete z mnohých farebných prevedení. Existuje aj imitácia kameňa či tehlových pásikov zo sadry alebo betónu. Podľa vybraného materiálu zlepšíte tepelnú izoláciu, znížite hlučnosť a zakryjete krivé steny. Na inštaláciu potrebujete suchú a pevnú stenu.

Panely nalepíte pomocou špeciálneho montážneho lepidla. Ak vám medzi panelmi vzniknú medzery, vyplňte ich tmelom. Môžete ich lepiť tiež ako kachličky, teda s medzerami, ktoré následne vyškárujete. Nainštalované panely je možné natrieť pomocou štetca alebo valčeka latexovou farbou. Cena za m2 sa pohybuje od 15 €.

Luxusné obkladové 3D panely môžu byť tvorené aj z vrstvených dýh či masívnych dosiek. Výrobca dokáže do plochy vyfrézovať takmer akýkoľvek vzor či reliéf vrátane perforovaných motívov. Na obloženie stien môžete využiť tiež šindle.

Na obloženie stien sa používajú prírodné, tak aj syntetické materiály. Využijete drevo, kameň, tehly, papier, plast i látku. Obklad zakryje nepeknú stenu a v niektorých prípadoch dokonca oteplí miestnosť. Zistite, ako sa s jednotlivými materiálmi pracuje a na čo sú dobré. Kde ich zoženiete? Pozrite sa do hobbymarketov, stavebnín a na internetové stránky špecializovaných firiem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *