Chcete doma renovovať schodisko? Zvládnite obloženie v 6 krokoch

Achody, u starších domov väčšinou betónové, sú výrazným dizajnovým prvkom interiéru. Zistili ste doma, že na kvalite schodiska sa už podpísali roky, alebo sa chcete priblížiť súčasnému trendu? Vyberte si, či absolvujete generálnu opravu či vám budú stačiť len nové obklady. Ak sú schody zo statického hľadiska v poriadku, nemusíte vôbec búrať a pripravovať novú konštrukciu.

Postup je jednoduchý. Doterajšie betónové alebo murované schody obložte OSB doskami s hrúbkou 18 mm. Na tie nalepte laminátovú, alebo drevenú plávajúcu podlahu s hrúbkou 8 alebo 9 mm. Ako hrany schodníc použite hliníkové alebo oceľové ukončovacie lišty, 7 až 9 mm hrubé. Lištu vyberte podľa hrúbky plávajúcej podlahy a plastovým lištám, ktoré sú na trhu tiež, sa radšej vyhnite.

Hlavné výhody obloženia schodov:

  • jednoduchá montáž bez väčších stavebných úprav
  • použitie na akýkoľvek materiál (betón, kameň, terazzo, oceľ)
  • optimálne riešenie u priamych aj točitých schodísk
  • dokonalé zladenie s plávajúcou podlahou a ľahká údržba

Najskôr skontrolujte “vyšlapanost” starých schodov a len prípadné veľké nerovnosti vyrovnajte betónovou stierkou. Využite ale aj montážnu penu, ktorú naneste priamo pod OSB dosky. Penou tiež môžete vyplniť priestor za podstupnicou, ktorú tým súčasne zafixujete. Ak sa rozhodnete pre stierku, nechajte ju pred ďalšou prácou dôkladne vyzrieť.

Podarilo sa vám schody vyrovnať? Začnite ich obkladať OSB doskami, ktoré prirezávajte a potom skladajte schod po schode. Vyhnete sa tým nepresnostiam. Stupnice aj podstupnice pripevnite skrutkou s hmoždinkou priamo do schodov. Na schodisko so šírkou okolo 1,20 metra vám budú stačiť tri kotviace body na každom schode.

Ukončovacie hrany pretrite lepidlom a priskrutkujte

Na obložené schody prilepte alebo priskrutkujte hliníkové alebo oceľové ukončovacie hrany. Istotu vám dá kombinácia oboch možností. Pri výbere lepidla dajte pozor, aby bolo určené pre drevo i kov. Potom začnite lepiť lamely plávajúcej podlahy. Režte ich priamočiaro, alebo okružnou pílou a proti štiepaniu okrajov použite špeciálny rezný nástroj na lamino.

Lamely plávajúcej podlahy nemusíte lepiť po celej ploche. Miesto najskôr odmastite, zbavte prachu i nečistôt a z lepidla urobte štyri alebo päť pozdĺžnych pruhov. Lamelu potom do lepidla vtlačte a zaťažte. Miesta, kde sa materiály stýkajú, zatiahnite akrylovým tmelom. Teraz už vám zostáva len olištovať bočné strany schodiska. Lišty prilepte ako k stene, tak ku schodom pružným lepidlom.

  • Pár tipov k pohodovej práci: 
  • pri vyplňovaní dutín za obkladom počítajte s veľkou rozťažnosťou peny
  • lamely skladajte kresbou dreva kolmo ku hrane schodu
  • OSB dosky režte na cirkulárke, alebo priamočiarou alebo okružnou pílou
  • nešetrite na kvalite pílových plátkov a všetko režte podľa pravítka

Na trhu existujú firmy, ktoré ponúkajú schodiskové systémy, s ktorými zvládnete obloženie s pomocou “stavebnice”. Najskôr schodisko dôkladne očistite, potom na schody primontujte hliníkovú lištu. Je nutné postrážiť jej presnú rovnosť. Na steny pozdĺž schodiska potom prilepte bočnice, potom nasledujú postupníce a na lištu upevnite schodový nášľap.

Schodiskové systémy vám umožnia poskladať obloženie ako stavebnicu.

Pokiaľ si na renováciu schodiska svojpomocne netrúfajte, kontaktujte špecializované firmy.

Renovácia schodiska svojpomocne sa vám oplatí. Ak ste sa rozhodli vybudovať v podkroví nový izba, môže rozpočet na úpravu alebo obstaranie úplne nového schodiska prekročiť dokonca náklady na vybudovanie izby samotného. Ak práve u vás na pôdu vedú murované alebo betónové schody, máte vyhrané a obyčajnou rekonštrukciou výrazne ušetríte.

Rozhodli ste sa pre renováciu vášho schodiska v dome svojpomocne? Napíšte do komentára pod článkom, ako ste postupovali a poraďte ostatným čitateľom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *