Oregano (Origanum vulgare) pochádza z oblasti Stredomoria. V našich končinách oregano poznáme aj pod názvom Pamajorán obyčajný. Na rozdiel od niektorých byliniek ako je bazalka alebo kôpor, oregano je trvalka podobne ako rozmarín alebo levanduľa. Oregano je charakteristické kobercovým typom rastu a veľmi drobnými tmavozelenými lístkami. Oregano plní nielen praktickú funkciu ako prísada do jedál, ale aj estetickú funkciu. Na našom území zdobí nejednu skalku. Do skalky je oregano ideálne, pretože veľmi dobre znáša suchšie podmienky a nedostatok vlahy.
Stanovisko
Pre oregano je ideálne stanovisko v závetrí s dostatočným množstvom slnečného svitu. Rastlinku vysádzame na jar. Mladé priesady je vhodné vysadiť s dostatočným odstupom, pretože sa rastlinka po čase rozpína. Oregano sa pomerne rýchlo rozširuje. Ak nechcete, aby sa vám oregano rozpínalo po hriadke, môžete ho sadiť v prenosných nádobách, ktoré zapustíte do zeme. Oregano je charakteristické ružovo-fialovými kvetmi. Ak chcete mať sušené oregano v najlepšej kvalite, je ideálne ho strihať okolo 11 hodiny dopoludnia, kedy vylučuje najväčšie množstvo vonných silíc. Po ostrihaní lístky sušíme na site alebo na plátne v tieni, pri izbovej teplote. Skladovať by sme ho mali vo vzduchotesnej nádobe. Predídeme tak znehodnoteniu moľou potravinovou alebo vyprchaniu arómy.
Zber
Bylinky zbierame dvakrát do roka. Na jar keď má rastlinka mladé výhonky a na jeseň, predtým ako rastlinku pripravíme na zazimovanie. Striháme nové lístky a vyhýbame sa zastrihovaniu do drevnatých častí rastliny. Používame na to čisté a ostré záhradné nožnice alebo kliešte. Oregano je veľmi náchylné na mráz, preto ak je vysadené na otvorenom stanovisku, kde nie je chránené pred mrazom je vhodné ho na zimu prikryť po stranách suchou kôrou, slamou, senom a podobne.
Využitie
Oreganový olej sa už roky využíva v alternatívnej medicíne, kde sa využíva na zápaly, infekcie či neustále opakujúce sa problémy s trávením
V kuchyni ho najčastejšie využívame na dochucovanie pizze a cestovinových jedál. Ideálne je na dochucovanie rôznych jedál z rajčín. Je vynikajúce na dochutenie gulášov a mäsových jedál. Ak ste si doteraz kupovali sušené korenie, mohli ste si všimnúť, že tvorí jednu zložku zo zmesi, ktorá sa predáva pod názvom provensálske korenie.
Oregano je nápomocné aj pri boji proti nachladnutiu a pri problémoch s hornými dýchacími cestami. Môžete ho využiť na výrobu odvarov proti kašľu a proti bolesti v krku. Oregano pomáha aj pri problémoch s trávením. Ak vás trápi bolesť zubov, dočasne vám môže pomôcť žuvanie lístkov oregana. Oregano je veľmi dobrým pomocníkom aj pri migrénach.