Bylinky v záhonoch bývajú zväčša jednoročné. Využívame ich na varenie, prípravu rôznych šalátov, ale aj ako prírodné liečivá. Každá bylinka sa hodí k inému pokrmu a pomáha liečiť rôzne zdravotné problémy.
Záhony byliniek zvyčajne vysádzame každú jar nové. Z prechádzajúcich rokov si môžeme odložiť semená najsilnejších rastlín.
Medzi viacročné bylinky zaraďujeme levanduľu, mätu, medovku, rozmarín, materinu dúšku, šalviu a pažítku.
Bylinky ako trebuľka, majorán, bazalka, oregano sú jednoročné rastliny, ktoré je potrebné každý rok vysádzať na novo.
Pestovanie pažítky je nenáročné. Vyhovuje jej polotienisté stanovisko a dostatok vlahy. Môžeme ju používať na prípravu rôznych pomazánok a šalátov. Je odolná voči mrazu.
Levanduľa je aromatická rastlinka, ktorú môžeme zúžitkovať skoro celú. Pri jej úprave nikdy nestriháme do drevnatých častí rastlinky. Listy a stonky môžeme využiť na výrobu rôznych olejov a mastí. Kvety levandule sú vhodné na prípravu zmrzlín a sušienok.
Mäta prieporná je obľúbenou rastlinou, ktoré sa využíva pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest. Nápoj z mäty je veľmi osviežujúci. Podobne ako levanduľa je odolná voči mrazu. Na jar môžeme suché stonky mäty vystrihať dva centimetre nad zemou, vďaka čomu vyženú nové mladé výhonky.
Medovka je charakteristická citrónovou vôňou. Výťažky z medovky pôsobia upokojujúco a antibakteriálne. Je to viacročná bylina, ktorá je odolná voči miernym mrazom.
Rozmarín je rastlina s charakteristickou vôňou. Využíva sa pri liečbe astmy a problémoch s krvným tlakom. Kvitne drobnými modrými kvietkami. Keďže jej typickými stanoviskami bývajú prímorské oblasti, nie je odolná voči silnému mrazu. Počas zimných mesiacoch by sme ju mali pestovať v chladnejších miestnostiach. V kuchyni ju môžeme využívať na prípravu rôznych bylinných likérov a pri grilovaní jahňacieho mäsa.
Materina dúška obľubuje slnečné stanoviská a najviac voňavých silíc vylučuje počas obedňajších horúčav. Využívame ju na liečenie chorôb dýchacích ciest, na dezinfekciu a na zmiernenie nervozity. Je odolná voči mrazu.
Šalvia sa využíva na liečbu problémov s ďasnami, pri zápale hrdla a pri liečbe ekzémov. Využívame ju aj na prípravu čajov a odvarov. Obľubuje slnečné stanoviská a je odolná voči mrazu. V kuchyni ju môžeme využiť pri príprave rýb, mäsa a grilovanej zeleniny.