Ak chcete svojich blízkych prekvapiť netradičnou tortou, výberom slanej torty trafíte klinec po hlavičke. Oslovili sme pani Janku Adamcovú z www.facebook.com/ChutneSlaneTorty, aby nám porozprávala čo obnáša výroba slaných toriet, aké suroviny používa a aké netradičné tvary slaných toriet mala možnosť vytvoriť.
1. Čo vás inšpirovalo, keď ste sa rozhodli vytvárať netradičné slané torty? Ako dlho sa venujete ich tvorbe?
Výrobe slaných tort sa venujem 3 roky. Viem to presne a to práve vďaka tomu, že som ňou obdarovala rodinného príslušníka. Uvažovala som nad originálnym darom a vďaka internetu sa mi podarilo nájsť niekoľko slaných tort. V tom čase nikto v mojom okolí ani len netušil, že sa niečo také dá vytvoriť. A už po pár mesiacoch som tvorila torty nielen pre rodinu a blízkych.
2. Venujete sa okrem slaných toriet aj tvorbe sladkých toriet alebo zákuskov?
Sladké torty a zákusky pečiem len pre vlastnú spotrebu a rodinu.
3. Ako dlho Vám trvá výroba torty na oslavu okrúhleho jubilea?
To ako dlho trvá výroba torty je individuálne. Keď ale vezmem do úvahy, že torty na jubileá sú väčšie tak mi výroba trvá cca 3 hodiny. Pri tých menších tortách je to cca 2 hodiny. Ale vždy to záleží aj od tvaru a náročnosti.
4. Stretli ste sa pri tvorbe chutných slaných toriet s nejakou netradičnou požiadavkov od zákazníka?
Netradičné torty sú pre mňa najmä tie, keď chce zákazník nejaký konkrétny tvar. Za tých pár rokov sme už mali rôzne požiadavky, ale najväčšou výzvou bola metalová gitara, ryba, auto, hríb, ale aj nedávno vytvorená syrová torta bez salám, šuniek…
5. Ktoré suroviny pri tvorbe slaných toriet využívate najčastejšie?
Pri tvorbe využívam rôzne druhy šunky (kuracie, morčacie, bravčové), salámy, syr (údený, neúdený), ale aj zeleniny (šalát, paradajky, olivy, kukuričky…). Vždy to záleží od požiadaviek zákazníka. Vďaka týmto požiadavkám sme pracovali napr. s klobáskami, aspikom a podobne.
6. Pripravujete slané torty a občerstvenie aj na väčšie podujatia?
Mali sme možnosť pripravovať takmer 40 ks malých tortičiek na narodeninovú oslavu, ale aj na svadbu. Väčšie množstvo tort sme pripravovali pred Veľkou nocou.
7. Akú trvanlivosť má slaná torta? Máte nejaké pre zákazníkov nejaké rady, ako ich správne skladovať?
Trvanlivosť torty odhadujem cca na 4 dni. Doteraz zákazníkom hovorím, že u nikoho slaná torta nevydržala dlhšie ako dva dni, keďže bola za pár hodín zjedená. Takže nedokážem povedať konkrétny počet dní. Ale predsa len ide o salámy a šunky, ktoré sa môžu pokaziť najmä v teplom prostredí.
Na torty používame čerstvé potraviny, aby aj trvanlivosť torty bola čo najdlhšia. Tortu vyrábame vždy v ten deň, keď si pre ňu príde zákazník a skladujeme ich v chlade. Každú tortu balíme do potravinovej fólie, ktorá zase zabraňuje oschnutiu surovín.Takže aj zákazníkom odporúčame uskladniť ju zabalenú v chlade aby nedošlo k pokazeniu použitých surovín.
8. Kde čerpáte inšpiráciu pri tvorbe chutných slaných toriet?
Inšpiráciu na torty už poskytujú samotní zákazníci. Obracajú sa na nás s konkrétnymi požiadavkami. A práve vďaka nim sa snažíme vytvoriť každú tortu odlišnú od tej, ktorú si vybrali. Momentálne je už veľké množstvo tort aj na internete, takže o inšpiráciu núdzu nemáme.
Na záver by sme sa chceli pani Janke Adamcovej poďakovať za poskytnutie príjemného rozhovoru. Ak by ste mali akékoľvek postrehy alebo nápady, môžete nám ich písať do komentárov pod článkom.