Milovníci džemov si stopercentne pochutia na „mňamóznych“, originálnych a nevšedných džemíkoch pani Mišky Pudmerovej. Naplno sa ich výrobe venuje vo Vrábľoch. Do tejto ľúbeznej práce ju „dotlačil“ manžel, za čo mu je teraz nesmierne vďačná, lebo sa venuje tomu, čo ju náramne baví.
Vychádza z receptov našich starých materí a pridáva k nim nové, zaujímavé prvky bylín, maku, orechov, vína a milovanej čokolády. Starostlivo si vyberá čerstvé ovocie od slovenských pestovateľov a buduje si stále sa rozrastajúcu, vernú klientelu.
„U nás doma bolo vždy prirodzené že sme mali špajzu plnú zaváranín. Záhrada nám bola stále k dispozícií a s ňou aj ovocie všetkého druhu. Pamätám si, že som mojej mame často pomáhala a keď som už bývala sama, tak som začala robiť rôzne sirupy a džemy sama.“
Miška začínala klasickými jednodruhovými džemami, no postupom času začala čoraz viac experimentovať a kombinovať chute. Samozrejme, že pri skúškach nesmú chýbať jej hlavní „ochutnávači“ – manžel a deti.
„…Predsa len, človek si je vždy na istom, čo konzumuje on a aj jeho najbližší. V džeme nemá byť nič iné, len ovocie a cukor.“
Nasledujúci článok je venovaný rozhovoru s pani Miškou, ktorá ochotne a s radosťou súhlasila.
V čom sa Vaše domáce výrobky odlišujú od tých z obyčajných supermarketov?
Moje džemy sú varené z rýdzo slovenského, nestriekaného, čerstvého ovocia bez pridanej chémie a konzervantov. Hustotu džemu docielim zdĺhavým procesom varenia za postupného odparovania vody.
Nepoužívam žiadne stroje, všetky výrobky sú ručne vyrábané. Rovnako sa to týka zberu, umývania ovocia, varenia až po samotné lepenie etikiet a balenie džemov. Snažím sa džemy nepresládzať, aby sa čo najviac uchovala jeho prirodzená chuť a držím sa pomeru okolo 20% cukru.
Zo širokého výberu špeciál si zákazníci môžu vybrať z džemov, ale napríklad aj z omáčok či nálevov atď. Ktoré druhy džemov máte momentálne v ponuke? Sú niektoré typy džemov sezónne, respektíve musíme si na ich výrobu počkať určitý čas?
Vždy varím sezónne a výlučne z čerstvého ovocia, takže momentálne už nemám toho veľa na výber, lebo sa toho stihlo veľa popredať. Vymenujem zopár, napríklad pečené jablká s maslovým karamelom z hnedého cukru a škoricou, šípkový džem, ďalej šípkovo – hruškový džem s pravou vanilkou, cibuľový džem a pesto, a pastu na varenie z medvedieho cesnaku.
Čoskoro začne sezóna, takže sa chystám variť rôzne iné kombinácie napríklad jahodovo – rebarborový džemík, jahodovo – rebarborový s vanilkou, v ponuke sa nájde aj rebarborovo – škoricový, rebarborový s mätou a zázvorom, marhuľový s levanduľou a jadrami, rovnako čerešňový s ružou…
Je ich skutočne veľa. Postupne takto spracovávame mirabelky, morušu, slivky, mišpuľu, hrušky, určite siahneme aj po jablkách, tmavom hrozne a šípkach.
Ako ste už povedali, hovoríme tu o naozaj pestrej zmesi chutí od spojenia jabĺk, černíc a anízu alebo spojenie ruží a čerešní. Ktoré džemy majú z Vášho pohľadu najlepšie ohlasy a dobre sa predávajú?
Tento rok bol jednoznačne najobľúbenejší slivkový lekvár s makom, rumom a škoricou. Veľmi dobré ohlasy mali aj slivkový lekvár s hnedým cukrom a 70 % horkou čokoládou, slivkový v kombinácií s bazou čiernou a červeným vínom.
S obľubou sa predávali aj morušovo – citrónový, marhuľový s levanduľou, marhuľovo – malinový, jahodovo – mirabelkový s vanilkou, rebarborový so zázvorom a mätou. Zákazníci si objednávali ešte lekvár z tmavého hrozna, klasický šípkový džem alebo šípkovo – hruškový džem s vanilkou, či šípkovo – jablkový s ibištekom a vanilkou.
Cibuľový džem je v niektorých kruhoch úplnou novinkou, nejedná sa asi o džem v pravom slova zmysle. Alebo áno? K čomu sa hodí a ako sa vyrába?
Podáva sa obvykle ako príloha k pokrmom. V ponuke mám momentálne dva druhy tohto cibuľového džemu zo žltej a červenej cibule. Džem zo žltej cibule sa varí v pomarančovej šťave s chilli, pridaním hrozienok a saturejky. Hodí sa ku syrom, ale chutí predovšetkým vtedy, keď sa pri podávaní poleje troškou olivového oleja.
Druhý džem z červenej cibule je o niečo ostrejší. Podávame ho skôr k steaku alebo dobrému, pečenému mäsku. Pripravuje sa s balsamicom a červeným vínom, nemôže chýbať chilli a bobkový list.
Kam chodíte na tie rôzne kombinácie obsahu Vašich výrobkov?
Ťažko povedať. Väčšinou to príde samo, keď rozmýšľam čo by sa k sebe mohlo hodiť. Po tomto zvažovaní a prehodnocovaní sa zvyknem rovno pustiť do skúšania. Ak to vyjde, je na svete nová príchuť.
Mohli by ste nám povedať, z čoho sa skladá a čo to vlastne je tzv. Hruškové chutney?
Niekto by mi možno neveril, lebo je to zvláštne spojenie, ale hruškové chutney sa geniálne šikne ku grilovanému syru. Chutney by vo všeobecnosti mali tvoriť sladko – kyslo – pikantné chute. Nakrájané hrušky sa preto varia s hnedým cukrom a hrozienkami, bielym vínom, vínnym octom a chilli.
Okrem hruškového chutney robievam aj marhuľové a slivkové. Marhuľové chutney je ideálne ku grilovačke, slivkové zase k tmavému mäsu a divine. Vyrábam aj mirabelkovú omáčku, ktorá je v podstate podobná chutney, len je jemne rozmixovaná do hladka a má konzistenciu džemu. Podávame ju ku grilovaným klobáskam.
Poviete nám v akom množstve si môžeme Vaše výrobky zadovážiť?
Pre džemy som vybrala balenie v 270 ml pohároch. Chutney zase balím do 370 ml pohárov. Pestá sa nachádzajú v menších nádobách o 125 ml.
Jedinečná a neopakovateľná chuť spoločne s domácou receptúrou sú jednoznačne smerodajné aspekty, ktoré hrajú dôležitú úlohu vo výbere Vášho džemíka. O akej cenovej relácií však hovoríme? Od čoho sa cena odvíja?
Cena sa prirodzene vždy odvíja od aktuálneho ovocia, ktoré použijem. Najdrahší džem je práve šípkový. Súvisí to s tým, že nazbierať šípky a potom z nich odstrániť zrniečka a chĺpky je nielenže časovo náročné, ale kvôli ručnej výrobe bez použitia strojov aj namáhavé. Je to taká piplačka. Cenová relácia výrobkov sa pohybuje od 3 do 6 €.
Chodievate po trhoch a na ďalšie podobné akcie? Kde všade si môžeme zaobstarať Vaše výrobky? Prípadne, ako inak si môžu (potencionálni) zákazníci zakúpiť Vaše lahodné produkty?
Pravidelne chodievam každú sobotu na potravinové trhy, ktoré sa konajú v Starej Tržnici v Bratislave. Predávala som aj na Dobrom Trhu (najbližší bude 25.04.15), ďalej som prezentovala svoje produkty na Trnavskom rínku a pod. Bohužiaľ zatiaľ nemám vytvorenú internetovú stránku. Zákazníci majú možnosť objednať si niečo zo škály mojich produktov prostredníctvom facebookovej stránky.
Plánujete v budúcnosti pridať ďalšie chute džemov, prípadne iné produkty, na ktoré sa môžeme tešiť?
Ja už niečo nové bezpochyby vymyslím! Minulý rok bol pre mňa taký začiatočný, pretože som sa snažila zorientovať v tom, čo ľudom chutí. Tento rok začínam s jasnejšou predstavou. Rada by som začala robiť viac džemov s hnedým cukrom a medom. Chcela by som viac variť z bobuľovitého ovocia – egrešov, ríbezlí a malín. Všetko závisí od toho, aké ovocie budem mať k dispozícií.
Zavárať vie pomaly každá gazdinká. Všimli ste si počas svojich príprav nejaké „vychytávky“, ktoré by ste poradili našim čitateľkám/čitateľom?
Vždy keď vyváram viečka a fľaše, pridám si do vody trošku octu. Fľaše tak zostanú pekne číre a nebude sa na nich tvoriť vodný kameň. Potom by som im poradila, aby sa nebáli kombinovať chute! Pokiaľ sa použijú kvalitné suroviny, nemôže to dopadnúť zle, za to vám ručím.
Odporúčam robiť si želírovaciu skúšku na zamrznutý tanierik, hlavne pri džeme, ktorý sa varí len zo šťavy. Na prvý pohľad je totiž stále riedky, ale vďaka tomu zamrznutému tanieriku budeme mať predstavu, ako bude vyzerať po vychladnutí.
Ďakujeme krásne za rozhovor! V prípade akýchkoľvek otázok sú Vám k dispozícií komentáre pod článkom alebo facebooková stránka pani Mišky.