Domáca udiareň – ako si ju postaviť?

Aj vy si doma radi vyrábate rôzne potraviny, ktoré sú pri domácej výrobe omnoho chutnejšie, kvalitnejšie a o zložení viete úplne všetko? Ak ste odpovedali áno, asi by sa aj vám hodila domáca udiareň, ktorá sa dá postaviť veľmi jednoducho a na trhu nájdete aj rôzne druhy, z ktorých si sami vyberiete.

Prestalo vám chutiť údené mäso, ktoré nájdete na pultoch obchodov? Asi je to z toho dôvodu, že väčšina takéhoto mäsa je len umelo údená”, čo znamená, že nie je údená vôbec a len dostrekovaná rôznymi chemickými zmesami. Ak sme vás prekvapili alebo dokonca vystrašili a mäso z obchodov už nechcete ani vidieť, postavte si aj vy svoju vlastnú udiareň. V takomto zariadení si jednoducho pripravíte akékoľvek produkty od mäsa až po syry a všetko čo vyúdite je omnoho zdravšie, ako jedlo zo supermaketov a hypermaketov.

Druhy udiarní

Na začiatok by ste mali vedieť, že existujú dva druhy udiarní a to takéto:

  • Buď je ohnisko umiestnené hneď pod údiacim priestorom – kubická udiareň
  • Alebo k údenému mäso či saláme vedie rúra, ktorá odvádza dym (poväčšinou v tvare L)

Práve udiareň, ktorá má rúru v tvare L je omnoho výhodnejšia, pretože máte istotu, že udite v skutočnosti len dymom. Jej stavba je však náročnejšia, no nie je to tak ťažké, že by ste to nezvládli. Budete však musieť mať trochu viac času. Ak poznáte niekoho v okolí, kto už takúto stavbu staval, určite si dajte poradiť a pomôcť. Pri stavbe môžete urobiť ako začiatočník naozaj mnoho chýb, ktoré by vám mohli zmariť konečný výsledok.

Stavba domácej udiarne

V bodoch si teraz povieme dôležité parametre domácej udiarne

  1. Na začiatok by ste si mali spraviť plá Výstavba je úplne celá o plánovaní.
  2. Treba si vybrať časť pozemku, ku ktorej nebudete mať z domu alebo z chalupy príliš ď Na takomto mieste by nemalo byť príliš veľa stromov, aby vám nezavadzali a nemali by sa tam nachádzať ani kvôli bezpečnosti.
  3. Miesto by malo byť dostatočne veľké, aby ste k udiarni mohli pristaviť aj malé vedľajšie ohnisko.
  4. Výška udiarne by mala byť približne dva metre vysoká
  5. Vnútorný priestor pre mäso by mal byť 90 x 90 cm
  6. Samostatné ohnisko môže byť dizajnovo pripojené k udiarni zastrešeným priestorom na skladovanie kvalitného dreva s priedušným dnom, cez ktoré bude z komínovej rúry sálať do priestoru dreva teplo a tak ho vysúšať.
  7. Udiareň by mala byť dosť vysoká najmä preto, lebo človek údi niekoľko dní Pri nízkej udiarni by ste trpeli najmä vy kvôli tomu, že musíte byť neustále zohnutí. Nemala by byť však ani príliš vysoká. Najlepšia výška je taká, aby sme mohli pohodlne dosiahnuť na regulačnú klapku inštalovanú v komíne. Komín je 20 cm až 1 meter dlhý, najčastejšie je vyrobený z nerezu. V prípade údenia dymom je nahradený komínikom z dreva. Spodnú časť je potrebné opatriť regulačnou klapkou. Táto klapka je plechové koliesko, ktoré upravuje ťah dymu a jeho hustotu, no môže to byť aj drevená záklapka pracujúca na rovnakom princípe.
domáca udiareň

domáca udiareň

Kostra udiarne

Na začiatku by ste si mali zostrojiť kostru, podľa plánov, ktoré sme si teraz v bodoch načrtli. Rozmery teda máte a zostrojiť takúto kostru by pre vás nemalo byť náročné.

Vnútorné usporiadanie

Veľmi dôležité je najmä vnútorné usporiadanie, ktoré ovplyvňuje a predurčuje kvalitu údenia a takisto aj komfort pri zdĺhavej procedúre. Protiľahlé vnútorné strany je potrebné opatriť lištami so zárezmi pre položenie tyčí k zavesovaniu mäsa v troch poschodiach vzdialených 30 – 50 cm. Najlepšie sú vysúvacie lišty. Na spodnej časti priestoru pre mäso sa zachytávajú opadané kusy. Táto časť by sa mala dať dobre vyťahovať, pretože sa musí pravidelne čistiť.

Podlaha a bočné základové steny

Dôležitá je však aj podlaha a bočné základové steny. Podlahu spravte z betónu alebo starých tehál, aby bola pevná. Steny vymurujte z vhodných tvárnic či tehál a dobre škárujte. Veľmi dôležité je aj to, aby ste nezabudli na dymovod spájajúci ohnisko s udiarňou. Ten môže byť z kameniny, liatiny alebo ocele s priemerom približne 15 cm. Od okraja ohniska po okraj by mal merať 1,5 m a minimálny spád je 5 cm na 1 m. Veľmi dobré je keď postavíte udiareň do svahu.

Dymovod by mal byť dostatočne dlhý, aby sa mohol v ohnisku a v komíne schladiť na hodnotu nižšiu ako 40 – 50 stupňov Celzia, no príliš dlhý by nemal byť, pretože by tak znemožnil teplé či horúce údenie. Pre bežnú udiareň je najlepšia dĺžka cca 1,5 metra.

Montáž tela a striešky

Telo udiarne môžete v tomto kroku pripojiť k vymurovanému základu a podľa vašich plánov si určite rozmery predĺženia strechy tak, aby po strane udiarne, kde je rúra k ohnisku, vznikol priestor na uskladnenie dreva. Ak ste pri stavbe začiatočník, mali by ste si svoj plán dať posúdiť alebo ešte lepšie, vypracovať. Zvlášť sa to týka strešnej časti, ktorá je veľkým problémom mnohých. Strecha je však jedným z posledných bodov. Najprv musíte dostavať udiareň do výšky, na ktorej bude konštrukcia strechy sedieť. Potom si musíte veľkosť stavby v mieste horného venca, uhly a sklony premerať a vytvoriť si vzorkové rozmery, podľa ktorých narežete aj konštrukciu kovu.

Veľmi často sa v dnešnej dobe používa na strechu lepenková krytina, ktorú mnohí poznajú aj pod názvom kanadský šindeľ. Je to o niečo kvalitnejší, no stále veľmi podobný materiál starej pieskovanej a dechtovej lepenke. Jedná sa o teplu málo odolný a dosť horľavý materiál, a preto by ste na svoju udiareň mali použiť modernú klasickú horskú krytinu či eternit, ktorý je zdravotne nezávadný.

Ohnisko

Chýlime sa pomaly ku koncu. Základ ohniska, vrátanie dvierok a popolníka môže byť pokojne aj zo starých kachlí. Je vhodné, aby dvere od popolníka umožňovali spodnú reguláciu vzduchu, ktorý prúdi odspodu cez horiace alebo tlejúce drevo. Zatiaľ čo spodná regulácia usmerňuje okrem ťahu dymu hlavne horenie či tlenie, druhotná zas riadi ťah v udiarni pri minimálnej zmene horenia dreva. Zostavené ohnisko už len treba zamurovať, poprípade obmurovať tehlami na povrchu.

Okolie udiarne

Dobre spravíte, ak okolo udiarne zasadíte kríky, ktoré zabraňujú zbytočnému ochladzovaniu stavby a udiareň takisto lepšie zapadne do celého okolia. Spevnenie povrchu pred udiarňou zaistíte najlepšie položením kamenného chodníka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *