Mať pohotovo pri ruke čerstvé zelené bylinky na korenie a vitamíny je snom každej gazdinky i kuchára. Chýba vám vlastná záhrada a nechcete nakupovať rastlinky v supermarketoch? Vypestujte si ich doma na balkóne, terase alebo za oknom. Potrebujete len truhlíky, kvalitnú zeminu a dobré, životaschopné sadenice.
Zelené bylinky sú viacmenej nenáročné, ale vyžadujú južnú polohu a dostatok svetla a slniečka. Inde sa skôr vyťahujú do výšky a obsahom požadovaných látok v siliciach to tiež nie je moc valné. Doprajte im dobrú zeminu, ktorú odľahčíte prídavkom jemnejšieho piesku. Nezabudnite ani na drenáž v kvetináčoch, pretože vaši zelení zverenci neznášajú premokrenie.
Bazalka i oregano nesmú chýbať v talianskej kuchyni
Aké bylinky teda pestovať? Na balkóne alebo terase by vám určite mal rásť majorán, ktorý chce veľa slniečka a priepustnú zeminu. Vydrží až do prvých mrazov a môžete ho zberať niekoľkokrát ročne. V kuchyni ho dávajte ako korenie do polievok, šalátov, ale aj k mäsu a hlavne do placiek. Čaj zo sušených listov pomáha pri prechladnutí.
Jednoročnú bazalku uplatníte v šalátoch a omáčkach. Je typickým korením pre stredomorské krajiny, preto ju nájdete takmer vo všetkých talianskych pokrmoch. V jej spoločnosti vynikne skvelá chuť paradajok a môžete ju pridať aj k zverine. Ako liečivka zaberá pri tráviacich ťažkostiach a upokojuje obličky.
Vo vašej bylinkovej záhradke by nemala chýbať ani saturejka. Bylinka prenikavo vonia a korenisté s ňou mäso, hydinu i ryby. Používajte ju ale vcelku, listy alebo vňať. Krájaná totiž chutí horko. Pamajorán čiže oregano je korenie nevyhnutné pri varení talianskych špecialít a má protizápalové aj povzbudzujúce účinky.
Voňavý tymian zdobí a pomôže aj pri reumatických problémoch
Výraznú chuť a vôňu dá vašej kuchyni teplomilný tymián. Pestujte ho samostatne alebo zosadený s inými rastlinkami. Krík v tom prípade potrebuje okolo seba viac miesta. Budete pripravovať ryby a hydinu alebo sekanú? Potom je tymian tou pravou voľbou do koreniacich zmesí. Pomôže vám aj pri prechladnutí, zápaloch priedušiek alebo reumatických problémoch.
Ktoré bylinky oživia kuchyňu a ozdobia balkón:
- majorán – korenie polievky, šaláty a zemiakové placky
- bazalka – šaláty, omáčky, k paradajkám
- saturejka – mäso, hydina, ryby
- pamajorán – talianske špeciality
- tymián – hydina, sekaná, ryby
- medovka – čaj upokojuje a zaháňa migrénu
- pažítka – zelený zdroj vitamínov
- petržlenová vňať – polievky, šaláty
Obľúbenou bylinkou je aj mrazuvzdorná medovka. Má citrónovo medovú vôňu a ako liečivka potlačuje nespavosť, podporuje trávenie a zaháňa migrénu. Pomôže vám aj pri rýchlejšom hojení pomliaždenín. Ako trvalku pestujte aj pažítku, ktorú používajte v surovom stave alebo ju zamrazte. Na jar býva medzi prvými vyrastajúcimi rastlinami cenným zdrojom vitamínov.
Keramický petrželák je dekoračný aj užitočný doplnok
Známy keramický hrniec “petrželák” je zaujímavou nádobou pre pestovanie petržlenu. Nevyhnutná surovina v kuchyni je v našich podmienkach dvojročná. Prvý rok zbierate zelené listy pre kuchynskú úpravu, druhý rok rastlina kvitne a po dozretí semien zahynie. Ako liečivka prospieva obličkám.
Niektoré bylinky v záhrade vám pomôžu proti škodcom okrasných trvaliek i letničiek. Levanduľa v spoločnej výsadbe odpudzuje vošky. Hubové choroby napríklad na jahodách zaženie pažítka alebo cesnak a koreňová zelenina pôjde jedna radosť vedľa harmančeka. Nezabudnite bylinkám častejšie prestriedať stanovište, budú vám krásne prospievať.
Čerstvosť ničím nenahradíte – strihajte pravidelne
Bylinky používajte najlepšie v čerstvom stave a vždy si jednoducho odstrihnete, koľko potrebujete. Najviac účinných aromatických látok je v listoch tesne pred rozkvetom, kedy sa objavujú prvé púčiky. Vôbec najlepšie sú ráno po uschnutí rosy za slnečného dňa. Jednoročné rastliny režte ostrým nožom tesne nad listom a nechajte pár centimetrov stonky na obrastanie.
U viacročných buďte opatrnejší a berte si maximálne jednu tretinu lístkov. Myslite na neskorší rast celej rastliny a nové výhonky. Snažte sa o kompaktný tvar, aby rastlina košatěla a bola zároveň krásnou dekoráciou. Cez zimu vám bez problémov vydrží.
Bylinky na zimu si zamrazte alebo usušte
Chcete mať kvalitnú surovinu na korenie alebo čaje aj v zime? Nastrihané bylinky môžete klasicky zamraziť alebo usušiť. V každom prípade použite čerstvú a čistú surovinu. Najlepší spôsob sušenia je na vzduchu v dobre vetranej a tmavej miestnosti s teplotou 20 až 25 stupňov. Na bylinky nenechajte priamo pražiť slniečko a do sklenených dóz ich uskladnite asi za dva až štyri týždne.
Bylinky vyzerajú najlepšie v klasických hnedých kvetináčoch. Krásnu dekoráciu získate aj z pekne zosadených rastliniek v terasových alebo jahodových kvetináčoch. Ak máte dosť miesta, urobte si na balkóne alebo terase voňavú zelenú stenu a všetko majte stále pri ruke. Na dochutenie i k liečeniu má slúžiť len malé množstvo, predávkovaním môžete všetko pokaziť. Ako takmer vo všetkom aj tu platí známe, “všetko s mierou”.
Aké máte skúsenosti z pestovania byliniek u vás doma? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.