Čerstvé potraviny, mäso, ovocie, zelenina, to je požiadavka na zdravú výživu dnešnej doby. Máte vlastnú záhradku? To je určite veľká výhoda, ale nie každý dnes môže denne chodiť na nákupy či na trhovisko. Pochutiny na dlhšiu dobu jednoducho musíte uchovať v chladničke, prípadne v mrazničke. Predovšetkým v letných horúčavách je to potrebné a v záujme vášho zdravia.
S baktériami nie je žiadna sranda. Všeobecne pre ne platí, že sa v jedle najlepšie vyvíjajú v teplotách medzi 5 °C a 60 °C. Preto musíte udržiavať rizikové potraviny v teplotách buď pod 5 °C, alebo nad 60 °C. Čo k nim patrí? Miniatúrnym nepriateľom vášho zdravia sa najviac darí predovšetkým na mäse, vajciach, údeninách, mlieku a mliečnych výrobkoch, hotových šalátoch, varenej ryži a cestovinách.
Pri manipulácii s potravinami dodržujte hygienu a umývajte si ruky. Ak sa vám potravina nezdá z akéhokoľvek dôvodu, vyhoďte ju bez milosti. Ušetrené peniaze vám za zdravotné problémy a možný pobyt v nemocnici určite nestoja.
“Ako to, že nám tá chladnička tak žerie elektrinu?” býva častá otázka v rade domácností. Ľahká pomoc. Nedávajte nikdy do chladničky horúce potraviny (1). Nielen, že to rapídne zvyšuje spotrebu, ale riskujete aj prenos tepla na ostatné potraviny a tým znižovanie ich kvality a trvanlivosti. Dvere do chladničky otvárajte čo najmenej (2), udržíte tak v nej optimálnu teplotu.
Nestláčajte pri chladení v chladničke potraviny na seba, nechajte okolo nich prúdiť chladný vzduch (3). Jeho cirkulácia je pre výslednú teplotu potravín nevyhnutná. Svoje nákupy rovnomerne rozložte po celej ploche políc, ich okraje neprepĺňajte (4). Skladovanie surového mäsa vedľa ďalších pokrmov je veľmi rizikové, na nevyhnutnú dobu ho dajte chladiť v uzavretej nádobe do spodnej časti chladničky (5).
Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody v chladničke trpia
Často chybujete pri skladovaní ovocia a zeleniny. Patria do špeciálnych boxov alebo zásuviek v spodnej časti chladničky (6). Býva v nich trochu teplejšie, vďaka oddeleniu od chladiaceho priestoru, a nastaviteľná úroveň vlhkosti. Pred uložením ovocie i zeleninu vybaľte zo sáčkov či fólie a neumývajte ju (7). Do chladničky nepatria paradajky, uhorky, citrusy, banány, mango, ananás, ale ani baklažány či zemiaky (8).
Ja osobne od istej doby nedávam do chladničky žiadnu zeleninu ani ovocie. Mám dojem, že ich chuť je tak ďaleko výraznejšia a prirodzená. Okrem toho jej domov kupujeme len toľko, aby sa takmer okamžite zjedla. Najlepšia vitamínová bomba sú rovnako čerstvé kúsky.
Zemiaky chlad znehodnocuje, pretože mrznú pri -1 °C a pri + 1 °C sladnú. Najlepšie ich uchováte v čistej a suchej pivnici pri teplote okolo +5 °C. Len tri stupienky navyše stačia na ich klíčenie a už od + 15 °C vädnú a potom aj hnijú. Bezchybné a dobre vytriedené cibule a paličky cesnaku tiež skladujte najlepšie v suchej a chladnej miestnosti, v chladničke sa im dobre nedarí.
Aromatické potraviny skladujte v uzavretých dózach
Vo väčšine moderných chladničiek nájdete 4 až 6 vnútorných políc, a v spodnej časti oddelený mrazák. Do horných políc dávajte uvarené a hotové pokrmy, múčniky, prípadne mliečne výrobky (9). Patria sem aj údeniny, tvaroh, či syry. Maslo vybaľte a uložte ho do porcelánovej alebo plastikovej misky s viečkom (10). Aromatické pochutiny skladujte v dobre uzavretých dózach.
Často odoberané potraviny si nechajte pri ruke “vo výške očí”
Uprostred vo výške očí a pekne pri ruke si nechajte jogurty, syry, mlieko, varené mäso a nátierky (11). Najväčšia zima je úplne dole, dajte sem preto surové, mleté a hydinové mäso. Na spodnú priehradku uložte aj ryby a mäsové výrobky. Do spodných častí patria aj potraviny ako kompóty a tiež čerstvé mäso, ktoré sa chystáte v najbližšej dobe spracovať.
Vo dverách chladničiek je miesto na nápoje, alkohol, kečupy, dresingy, horčicu alebo džemy (12). Aj čerstvé vajcia tú uchováte najlepšie v špeciálnych priehradkách, a to špičkou dole (13). Potrebujú “dýchať” a na tupom konci majú vzduchovú bublinu. Konzervované potraviny uložte podľa miesta kdekoľvek. Chlieb do chladničky nepatrí, dlhodobo ho radšej zamrazte (14). Zostane potom ako čerstvý.
V internetovej diskusii sa zverila čitateľka Katka, že má trochu nutkavú potrebu mať vo všetkom systém, teda aj v chladivom vnútri chladničky.
“Nepopieram ale, že aj na mňa niekedy vybafne z chladničky plesnivý citrón či jogurt trochu staršieho dáta narodenia,” dodala. Ostatným poskytla inšpiratívny prehľad o tom, čo v jej chladničke nikdy nesmie chýbať:
“Mlieko, maslo, niekoľko druhov tvrdých syrov, môj milovaný hermelín, poriadne plato vajíčok, ovocie, zelenina a niekoľko lakov na nechty :-),” napísala.
Zamrazené potraviny vydržia dlho, dodržujte ale základné pravidlá
Základné pravidlo pre zachovanie vášho zdravia znie – neprerušovať mrazenie potravín. Zamrazené potraviny nesmiete po rozmrazení znovu prehnať hlbokým chladom (15). Na neskoršie odoberanie menších porcií a kusov trebárs mäsa sa pripravte vopred. Naporcujte ho v surovom stave a uložte do fólií z mikroténu alebo dóz v takých častiach, ktoré ľahko jednorázovo spracujete (16).
Balíčky so surovinami si pred zamrazením popíšte a pripojte aj dátum. Vyhnete sa tým horekovaniu typu: “…čo to vlastne je a ako to tu máme dlho?” Z mikroténu či alobalu starostlivo vypustite vzduch, pretože ničí vitamíny a podporuje žltnutie tukov. Potraviny všeobecne zmrazujte čo najrýchlejšie a zásadne len čerstvé (17).
Pozrite sa, ako vyzerá správna organizácia chladničky na sieti Pinterest.
Zeleninu pred mrazením sparte v horúcej vode, prípadne ju očistite (18). Výbornú vychytávku získate zamrazením byliniek do kociek ľadu (19). Skvele ich využijete do šalátov, polievok i ďalších jedál. V mrazničke uchováte nielen mäso a ryby, ale aj uvarenú ryžu, cestoviny alebo omáčky. Surovinu pomaly rozmrazujte v chladničke a tam ju tiež nechajte až do konečnej kuchynskej prípravy (20).
Viete, že v mäse, odloženom v horúčave na kuchynskej linke sa priamo raketovo množia baktérie? Pre čerstvé mäso zaistite ideálnu teplotu do 4 °C, pre mleté ale ešte o dva stupienky menej. Pozor na ryby, sú na skladovanie ešte náročnejšie. Morské najlepšie uchováte pri -1 až 2 °C, sladkovodné potom znesú až 5 °C. Ani nízke teploty ale nedokážu zázraky, uvarené jedlo preto zjedzte do dvoch dní.
Všetko podstatné o bezpečnosti potravín nájdete na stránkach štátnej inšpekcie
Potravinový dozor u nás vykonáva Štátna veterinárna a potravinová správa. Na jej stránkach sa dozviete okrem iného aj rozdiel medzi pojmami “spotrebujte do” alebo “minimálna trvanlivosť”. Ani jedným z týchto pojmov nemusia výrobcovia označovať čerstvé ovocie a zeleninu, neupravené huby, liehoviny s obsahom alkoholu najmenej 10 %, pekárenské a cukrárenské výrobky určené na spotrebu do 24 hodín, jedlú soľ, žuvačky, ocot a cukor v pevnej forme.
Máte v chladničke optimálne rozmiestnené potraviny? Napíšte do komentára pod článkom, aký máte ukladací systém a poraďte ostatným čitateľom.