O mliečnych výrobkoch z Farmy Východná

Ďalší rozhovor, ktorý vám prinášame sme uskutočnili s pánom Miroslavom Šandom z Farmy Východná. Pán Šanda je dôkazom, že záujem o výrobu slovenských syrov neupadá, práve naopak rozkvitá. V rozhovore sa dozviete aké druhy bryndze poznáme a aký je medzi nimi rozdiel. Taktiež sa dozvieme jednotlivé špecifiká, ktoré pozitívne ovplyvňujú chuť syrov Východná.

Farma Východná

foto: www.farmavychodna.sk

 

1. Na úvod by ste mohli čitateľom predstaviť, čím sa zaoberá vaša farma Východná.
Farma Východná je ekologické hospodárstvo, ktoré je šetrné k prírode. Je pre nás prospešné. Venuje sa živočíšnej a rastlinnej výrobe, pestovaniu bylín a výrobe exkluzívnych horských zrejúcich syrov. Jedinečnosť Farmy Východná spočíva v čistej prírode Vysokých Tatier, bohatých pastvinách plných bylín a zdravý horský vzduch. Pre našu farmu je charakteristická poctivá ekologická produkcia bez pridania rastlinných tukov a farbív, mlieko až 4,3% tuku, 3,5% bielkovín.

 

VÝCHODNÁ je najväčšia podtatranská obec horného Liptova chránená mocnou hradbou Vysokých Tatier.
Neodmysliteľnou súčasťou nádhernej panorámy je silueta legendárneho Kriváňa, ktorý sa stal pre Slovákov symbolom slobody a sily. Preto ho hrdo používame v logu našej farmy.

Logo Farma Východná

foto: www.farmavychodna.sk

 

Farma Východná si žije svojím životom uprostred rozprávkovo krásnej krajiny, čistej prírody, ďaleko od ruchu miest. Plne rešpektuje zákony prírody. Pasienky plné liečivých bylín a svieži vzduch s vôňou ihličia a hríbov sú garanciou kvality mlieka nezameniteľnej chuti. Toto mlieko ďaleko prevyšuje bežné štandardy. Svedčia o tom viaceré víťazstvá na prestížnych súťažiach na Slovensku a v Čechách.

 

Vďaka výnimočnej kvalite mlieka z horskej oblasti Vysokých Tatier ponúkame exkluzívne syrové delikatesy, lahodné prírodné syry a Horské zrejúce syry HORAL. Verní liptovským tradíciám vyrábame plnotučné kyslé mlieko, ručne ťahané syrové nite Ťahaničky, tradičnú ovčiu bryndzu a parené syry údené studeným dymom tvrdého dreva.

 

2. Konzumácia mliečnych výrobkov má pozitívne účinky na zdravie človeka. Ktoré by ste vyzdvihli?
Určite probiotické vlastnosti ovčieho syra. Napríklad ovčia bryndza ako tradičný slovenský výrobok plný probiotík, znižuje cholesterol, výskyt zápalových ochorení a znižuje krvný tlak.

 

3. Čím sú špecifické dlho zrejúce syry?
Extra vyzreté horské syry Horal sú na slovenskom trhu jedinečné, smotanovo lahodné prírodné syry. Doslova syrovou delikatesou ich robí nadštandardná kvalita plnotučného mlieka z horskej oblasti Vysokých Tatier. Syry majú výnimočné senzorické vlastnosti. Ich kvalitu ocenila aj odborná porota na československej súťaži syrov „SÝRY 2013“ v Mikulove. V súťaži syrových špecialít sme získali prvé miesto za Ťahaničky a tretie miesto za Oštiepok. Naše ovčie syry získali druhé miesto, konkrétne horský zrejúci syr Horal. Tretie miesto z ovčích syrov získal ovčí Horal čerstvý.

Bryndza z Farmy Východná

foto: www.farmavychodna.sk

 

4. Aké druhy mlieka používate pri výrobe syra a mliečnych produktov?

Pri výrobe syra a mliečnych produktov používame kravské a ovčie mlieko od zvierat z vlastného chovu. Mlieko, ako aj výrobky z neho sú v Bio kvalite. Kravské mlieko vykazuje až 4,3% tuku a 3,5% bielkovín.

 

5. Aké technológie využívate pri výrobe údených syrov?
Údené parené syry, oštiepky, vyrábame tradičnou technológiou, ručným spracovaním syreniny a údením studeným dymom tvrdého dreva.

Farma Východná

foto: www.farmavychodna.sk

 

6. Aký je rozdiel medzi letnou a zimnou bryndzou?
Počas letnej sezóny vyrábame pravú ovčiu bryndzu – 100% ovčieho nepasterizovaného syra. Celoročne vyrábame bryndzu zmesnú, tá sa delí na letnú a zimnú. Letná sa zmiešava z 50% kravskej hrudky a 50% ovčej hrudky. Počas leta sa časť produkcie uskladňuje (suduje). V zime, keď majú ovečky odpočinok, máme skladovaný ovčí syr (sudovku) na výrobu zimnej plnotučnej bryndze (50% sudovka, 50% kravská hrudka).

 

7. Vyrábate aj mliečne nápoje?
Z kravského mlieka robíme vynikajúce plnotučné smotanové kyslé mlieko. Z ovčieho mlieka Žinčicu – tradičný srvátkový ovčí nápoj.

Syr Farma Východná

foto: www.farmavychodna.sk

8. Zaznamenali ste za roky podnikania nárast alebo pokles záujmu o syry a mliečne výrobky?
Záujem o naše syry stále stúpa. Rok čo rok zaznamenávame nárast objednávok.

 

9. Akým spôsobom si môžu zákazníci zakúpiť vaše výrobky?
Syry predávame v okolí Východnej a Liptovského Mikuláša. Veľmi dobre sa nám predávajú tiež u súkromníkov v Bratislave a okolí.
Za poskytnutie zaujímavého rozhovoru ďakujeme pánovi Miroslavovi Šandovi z Farmy Východná. Ďaľšie fotografie si môžete prezrieť v galérii. Ak máte akékoľvek postrehy môžete nám ich písať do komentárov pod článkom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *