Objavili ste vlhkosť v stenách? Vieme, ako sa jej zbaviť

Zásadným predpokladom pohodového bývania v rodinnom dome sú suché steny, ak nie sú tak ss najväčšou pravdepodobnosťou to bude znamenať ďalšie neplánované náklady navyše.

Nedá sa nič robiť, chce to novú izoláciu

Takže aké je riešenie? Odkopte zarastený terén za stenou pod úroveň základov, stenu zbavte zvyškov omietky až na nosnú konštrukciu a znovu obnovte izolácie vrátane nopovej fólie, vytiahnutej dostatočne vysoko nad terén, a zakončovacie lišty. Pozdĺž steny vytvorte spádovanú drenáž s geotextíliou a prevetrávanou štrkovou poréznou vrstvou tvoriacu takzvaný “kačírek.”

Ak máte v pláne (po vykonaní izolácie domu) zatepľovať steny, zvoľte “vetraciu” fasádu, prípadne kamennú vlnu s kolmým vláknom s možnosťou sústavného mikroskopického prevetrávania. Podobné riešenie v podobe obkladu s prúdením vzduchu môžete s úspechom použiť aj na vnútorné obklady stien v miestnostiach.

Vlhké mapy na stenách sú až v miestnostiach?

Akonáhle sa stopy vlhkosti v podobe fľakov alebo opadanej omietky objavia aj na vnútorných stenách v suteréne alebo prízemí domu, potom budete musieť pritlačiť na pílu. A to nielen obrazne. Nezostáva, než odkopať podlahy a terén až pod základovú škáru a v úrovni pôvodnej izolácie murivo “podrezať”. Pílou vytvoríte vodorovné škáry cez celú šírku múru, a do nich vložíte hydroizolačný pás (napríklad z oxidovaného asfaltu) s presahmi na obe strany.

Postupne zastavujete, režete ďalšie časti a vkladáte pruhy izolácie, až ju máte položenú pod všetkými stenami. Nakoniec ju spojíte s izoláciou v nových vrstvách pod budúcou podlahou. Takto podizolujete vlastne celý dom. Spomínaná píla je skutočný rezný pílový list poháňaný motorom na pojazdnom vozíku alebo aj ručná píla, ktorú poháňajú zručné ruky.

Akonáhle sa stopy vlhkosti objavia aj na vnútorných stenách, potom budete musieť pritlačiť na pílu.

Pomôžu aj plechy alebo krémy

Z logiky veci je potrebné zamedziť prestupu vlhkosti do stien a podláh z okolitého rastlého terénu. Metód existuje viac, ale nie všetky sú vhodné pre každý dom. Jedno z riešení ponúka potrebná obdoba podrezávania, kedy asfaltové pásy nahrádzajú v rezoch a škárach chrómniklmolybdénové profilované plechy.

Murivo môžete ochrániť proti vlhkosti tiež husto vŕtanými otvormi, do ktorých vstreknete hydrofóbnu suspenzii. Tá sa “roztečie” murivom a kompaktná vrstva potom vodu odpudzuje. Tento variant je oveľa menej nákladnejší než zásah odbornej vysúšacej firmy a bez problémov ju zvládne urobiť každý len trošku šikovný kutil. Stačí mať vŕtačku a pištoľ na vstrekovanie krémovej zmesi do otvorov.

Tento “cedník” v stene sa potom väčšinou prekryjete obkladom tak, aby neustále vetral. Pochopiteľne, že po týchto náročnejších zásahoch do konštrukcie domu treba nechať murivo pred ďalšou finálnou úpravou poriadne preschnúť.

Ak v rámci opráv domu urobíte na stenách zásahy tohto typu, je veľmi nepravdepodobné, že za svojho života v ňom ešte stretnete nejakú vlhkosť. Keď však konštrukcia stavby neukrýva nejakédrevené prvky. O ich ochrane pred vlhkom si niečo povieme zase nabudúce.

Máte záujem o podrobnosti k boju s vhlkosťou v múroch? Aké sú vaše skúsenosti? Napíšte nám do komentárov pod článkom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *