Nielen nákup zdravých potravín, ale aj udržanie ich kvalít pred konzumáciu je veľmi dôležité. Nevhodným skladovaním a uchovávaním potravín zbytočne plytváme potravinami a vašimi peniazmi. V horšom prípade sa môžete zle skladovanými potravinami priotráviť rôznymi plesňami a podobne.
Výrobcovia potravín nepíšu usmernenia skladovania na obaly potravín nadarmo. Je praktické si ich prečítať a dodržiavať.
Skladovanie mäsa a mäsových výrobkov
Azda jednou z najháklivejších potravín je surové mäso. Ak ho nakupujeme mrazené je dôležité ho rýchlo priniesť domov do mrazničky. Najvhodnejšie je ak použijeme termo tašky. Je nevhodné mrazené mäso rozmraziť a opäť zmraziť. Ak už mäso raz rozmrazíme, mali by sme ho najrýchlejšie tepelne upraviť. Ak si nakujeme chladené mäso je potrebné dodržiavať teploty pri ceste domov. V teplých mesiacoch pri vysokých teplotách potraviny rýchlo podliehajú skaze.
Skladovanie pečiva a chleba
Pečivo a chlieb by sme mali skladovať skôr v textilných vrecúškach a drevených chlebníkoch. Skladovať chlieb v mikroténových vrecúškach môže mať za následok výskyt plesní, ktoré nie sú voľný okom viditeľné.
Skladovanie ovocia a zeleniny
Ak máte doma množstvo ovocia alebo zeleniny a nestíhate ho jesť, je možné, že pri vyššej teplote v dome podlieha skaze a na jeho povrchu sa objavujú plesne. Ak nájdete takýto kus ovocia nekompromisne ho vyhoďte. Konzumácia nahnitého ovocia a zeleniny je zdraviu škodlivé. Aj keď sa nám môže na prvý pohľad zdať, že po odrezaní postihnutej časti je ovocie v poriadku, nie je tomu tak. Ak je napadnutá zelenina alebo ovocie čo i len na jednom mieste, plesne sa nachádzajú v celom plode.
Skladovanie vajec
Skladovanie vajec je taktiež veľmi háklivé. Odborníci odporúčajú každé vajíčko samostatne rozbiť do malej misky a skontrolovať jeho kvalitu. Ak cítite akýkoľvek zápach alebo sa v ňom nachádzajú tmavé častice je potrebné, vajcia vyhodiť. Vďaka jednotlivej kontrole pri varení neprídete aj o vajcia, ktoré sú zdravotne nezávadné. Vajcia je vhodné skladovať v chladničke v stojane na vajíčka. Do stojanu by sme ich mali umiestňovať špičkou dole. Vajcia by sme nemali skladovať viac ako mesiac.
Skladovanie múky, strukovín a sušených plodov
Skladovanie múky, strukovín, ryže, cestovín,sušených plodov, korenín a orechov môže byť pomerne problematické. Nakúpené zásoby môže napadnúť potravinová moľa alebo iní škodcovia. Ak máte možnosť, povešajte bobkový list v blízkosti uskladnených potravín. Odháňa moľu potravinovú. Múku a cestoviny môžeme uskladniť aj vo vzduchotesných nádobách, ale nie je zárukou, že nebudú napadnuté potravinovými škodcami. Ak v domácnosti nájdete akékoľvek náznaky napadnutia potravín moľou potravinovou alebo múčiarom obyčajným, nekompromisne ich vyhoďte. Takéto potraviny nie sú vhodné na konzumáciu. Vyčistite postihnuté police s jedlom a nepoškodené suroviny môžete pre istotu vložiť do mrazničky, kde ich mínusová teplota zbaví prípadného rizika.
Ak máte načaté mlieko, olej alebo džús, je potrebné ich uchovávať vo dverách chladničky. Ak máte zapáchajúcu chladničku, je potrebné ju vyčistiť vodou, s pridaním octu. Kávová usadenina v miske výborne absorbuje rôzne zápach z chladničky. Na podobnej báze ako kávová usadenina spoľahlivo funguje aj sóda bykarbóna alebo prášok do pečiva.
Horúce potraviny a chladnička
Do chladničky a mrazničky by sme nemali uskladňovať horúce jedlá. Po dovarení je potrebné nechať jedlo vychladnúť aspoň na izbovú teplotu. Pri skladovaní uvarenej stravy v chladničke je dôležité jedlo uskladňovať do nádob s primeranou veľkosťou, príliš veľa vzduchu v nádobe urýchľuje skazu jedál. Chladnička by nemala byť preplnená a medzi jednotlivými predmetmi by mali byť aspoň minimálne medzery, aby mohol medzi nimi prúdiť studený vzduch a chladnička tak môže fungovať efektívne.