Dnešný rozhovor určite poteší čitateľov s maškrtnými jazýčkami. Zaujímavý rozhovor o výrobe ručne robených čokolád Chocomaze sme uskutočnili s pani Katalin Papp Vargha. V rozhovore sa dozviete, ako rozoznáte kvalitnú čokoládu a aké neuveriteľné množstvo príchutí čokolád sa dá vytvoriť.
foto: www.chocomaze.sk
1. Na úvod by ste mohli našim čitateľom prezradiť, ako dlho sa venujete výrobe ručne robených čokolád Chocomaze. Čo bolo pre vás impulzom, keď ste sa rozhodovali, že sa vo svojej pracovnej oblasti chcete venovať výrobe čokolády?
S výrobou čokolády som sa začala zaoberať pred 2 rokmi. Určite najväčším impulzom bol semester strávený v Bruseli, kde som dostala možnosť pracovať na marketingovom pláne jednej z miestnych čokoládovní. Po návrate domov som hľadala prácu, ktorá je kreatívna, no nakoniec túžba po sebarealizácii ma priviedla k tomu, aby som začala podnikať na Slovensku s čokoládou.
foto: www.chocomaze.sk
2. Aké druhy čokolády používate pri výrobe ručne robených tabuľkových čokolád?
Používam vysoko kvalitnú čokoládu od belgickej firmy Callebaut. Máme 4 hlavné druhy čokolády: horkú 60,1 a 80,1%, mliečnu a bielu čokoládu. Každá má klasickú jemnú krémovú chuť.
3. Aké druhy posýpok využívate pri výrobe čokolády?
Do dnešného dňa používame vyše 50 posýpok z rôznych kútov sveta, ktoré sú zaradené v 4 kategóriách: Ovocie, Lieskovce, Koreniny a Špeciálne posýpky. Najobľúbenejšie z nich sú lyofilizované (mrazom sušené) ovocie, ktoré majú nie len skvelú chuť čerstvého ovocia, ale zanechávajú v sebe všetky vitamíny a vlákninu.
foto: www.chocomaze.sk
4. Na vašej stránke sme si všimli, že zákazníci si môžu ako posýpku vybrať aj rôzne druhy korenín. Majú vaši zákazníci záujem aj o takéto nevšedné príchute?
Sú dva typy zákazníkov. Tí, ktorí si už naše čokolády obľúbili radi experimentujú a vymyslia si nejaké originálne chuťové kombinácie. A sú aj tí konzervatívnejší, ktorí majú radšej klasické chute s ovocím a orieškami. Avšak najviac ide čokoláda so škoricou alebo s čili.
foto: www.chocomaze.sk
5. Majú vaši zákazníci nejaké obľúbené kombinácie príchutí, ktoré pravidelne nakupujú?
Určite sú najobľúbenejšie kombinácie s ovocím, všetko čo má červenú farbu láka nie len oči, ale je aj zážitkom pre chuťové bunky. Potom samozrejme klasické orieškové kombinácie, ako Jesenná lieskoláda očaria každého. Dobre sa predávajú aj čokolády k vínu, alebo čokoláda s čerstvo praženou kávou.
6. Ako funguje predaj vašich čokolád? Kde všade si môžeme zakúpiť vašu čokoládu?
Čokolády sú dostupné cez náš e-shop, kde si môžete poskladať aj svoju vlastnú kombináciu, pomenovať ju a s tým vytvoriť jedinečný darček pre svojich blízkych, alebo sa dajú kúpiť aj u našich partnerov po celom Slovensku. Tieto sú najmä moje najobľúbenejšie kreácie, ale sú vždy pozostavané tak, aby si každý našiel čokoládu podľa svojej chuti.
foto: www.chocomaze.sk
7. Máte pre našich čitateľov nejaké špeciálne tipy, ako správne skladovať alebo konzumovať čokoládu?
Určite najdôležitejšie je, aby ste čokoládu skladovali v suchu a v chladnejšom prostredí do 23 stupňov, netreba ju dávať do chladničky. Odkiaľ budete vedieť, že tá čokoláda ktorú držíte v ruke je kvalitná? Najdôležitejšie faktory sú: lesklosť povrchu čokolády, pri nalámaní vydáva ostrý zvuk, nemá vôňu po rastlinnom tuku a arašídoch. A nakoniec sa neroztápa medzi prstami, len v ústach. Čokoládu treba pomaly ochutnávať, aby ste vycítili jej chute a charakteristiku.
Na záver by sme sa chceli poďakovať pani Katalin Papp Vargha za poskytnutie príjemného rozhovoru. Ak máte akékoľvek postrehy alebo otázky, môžete nám ich napísať do komentárov pod článok.