Ako skladovať chlieb a pečivo ?

Téma skladovania pečiva sa môže zdať niektorým banálna, avšak správnym skladovaním dokážeme ušetriť množstvo peňazí za nákup nového pečiva. Správnym uchovávaním pečiva a chleba predĺžime jeho životnosť a zdravotnú nezávadnosť.

 

Ak nakúpite viac pečiva, ako dokážete spotrebovať nezúfajte. Stačí nadbytočné množstvo zmraziť. Noc predtým, ako ho chcete konzumovať stačí pečivo vybrať z mrazničky a voľne položiť v kuchyni a do rána bude ako čerstvé.

skladovanie-chleba-a-peciva

Množstvo ľudí preferuje skladovanie chleba v igelitových vrecúškach. Avšak tento spôsob nie je najvhodnejší. V igelitovom vrecku chlieb zmäkne a zvlhne. V uzavretom vrecúšku neprúdi vzduch a hrozí výskyt plesní. Pri kúpe horúceho pečiva z pekárne je nevhodné umiestňovať ho do igelitového vrecúška. V igelite by sa sparil a zostal by mokrý. Ak kúpite horúce pečivo, stačí ho voľne položiť do prúteného košíka a počkať kým vychladne.

 

V mnohých domácnostiach obľubujú skladovanie pečiva v látkových alebo ľanových utierkach. Utierka je priedušná a chlieb v nej nezvlhne. Vďaka utierke chlieb neoschne, ale zároveň si zachová chrumkavú kôrku.

ako-skladovat-chlieb-a-pecivo

Obľúbeným kuchynským doplnkom na skladovanie pečiva je drevný chlebník. Aj do dreveného chlebníka sa odporúča umiestniť chlieb v látkovej utierke. Niektorí ľudia v domácnostiach uprednostňujú umelé chlebníky, ktoré majú vrchnú odvetrávaciu vrstvu.

 

Chlieb by sme v žiadnom prípade nemali umiestňovať do chladničky. Podľa skúseností mnohých spotrebiteľov, chlieb v chladničke rýchlo zoschýna. Chlieb a pečivo by sme mali skladovať na suchom, tmavom mieste. V žiadnom prípade by sme ho nemali umiestňovať na miesto, kam dopadajú priame slnečné lúče.

 

Viacdňový chlieb nemusíme ihneď vyhadzovať. Môžeme ho použiť na zahusťovanie gulášov, rôznych omáčok alebo z neho urobiť hrianky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *