Aké bylinky si môžeme dopestovať v kuchyni ?

Nie každému umožňuje zdravotný stav dochucovať si jedlá rôznymi zakúpenými bujónmi alebo soľou. Rôzne bujóny, vegety obsahujú stužené tuky, aditíva a glutamán sodný. Nadbytok soli v strave spôsobuje zavodnenie organizmu a niektorým jedincom môže zhoršovať srdcové ochorenia.
Po bylinkách v kuchyni nesiahajú len zdravotne obmedzení ľudia. Sú obľúbené aj u ľudí, ktorí sú zdraví a preferujú zdravý životný štýl.

bylinky kuchyni

Základným pravidlom pri používaní byliniek je pridávať ich do jedál až po odstavení z varnej dosky. Netreba ich príliš dlho variť, lebo by prišli o svoje hodnotné látky, ktoré obsahujú. Samozrejme bylinky si môžeme aj zamraziť a na sušiť. Avšak nie všetky druhy nám to umožňujú. Napríklad bazalka po zamrazení sčernie. A po usušení ani zďaleka nedisponuje tak prenikavou vôňou ako pred usušením.

Najpraktickejšie je rastlinky pestovať v črepníkoch v kuchyni. Pri varení ich máte po ruke. Počas zimných mesiacoch si tak môžete dopestovať čerstvú pažítku, petržlenovú vňať, bazalku, oregano a mnohé iné. Čili papričky môžete pestovať v črepníku, avšak na úspešné pestovanie potrebujú dostatok svetla a opelenie. Najvhodnejšie je ich pestovať medzi aprílom a septembrom.

Ak máte nadbytok čerstvým byliniek môžete ich zamraziť alebo využiť na spracovanie pesta a výrobu bylinkových likérov. Na zamrazovanie je vhodná petržlenová vňať, medvedí cesnak. Majoránka je vhodnejšia na usušenie.

bylinky v kuchyni

Treba mať na pamäti, že bylinky potrebujú dostatok slnečného svetla a tepla. Teplota v miestnosti by nemala klesať pod pätnásť stupňov. Najvhodnejšie je rastlinky umiestňovať na južné alebo západné okno. Ak by ste chceli rastlinu na chodbu alebo do chladnejších miestností, je vhodný rozmarín alebo bobkový list. Počas zimných mesiacov zimujú a obľubujú chladnejšie prostredie. Ak máte radi dezerty alebo kokteily ľahko dopestujete aj mätu alebo medovku.

Jednou z najľahšie vypestovateľných a pritom veľmi užitočných byliniek je žerucha siata. Už po troch dňoch začína klíčiť a za týždeň môžete zbierať úrodu. Žerucha má jemne štipľavú chuť a je vhodná na priamu konzumáciu alebo na ochutenie jedál.

Je len na vás, aký druh rastliniek si vyberiete. Zaručene sa bude dariť bazalke, kôpru, šalvii, pamajoránu, žeruche, mäte priepornej, petržlenovej vňati, pažítke, saturejke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *