Domáca pekáreň pre mnohých spotrebiteľov predstavuje istotu, že vedia presné zloženie ich pečiva a chleba. Pečenie domáceho chleba je pre mnohých záľuba a relax. Používatelia domácej pekárničky si sami môžu vybrať zloženie chleba a pečiva. Akýkoľvek druh obilovín, rôzne semienka, sušené paradajky, bylinky, olivy a mnohé iné príchute. Záleží len na chuti vlastníka pekárničky.
Pekárničky sú praktické, pretože oslobodzujú používateľov od miesenia cesta a pečenia v rúre. Stačí ak do domácej pekárne večer vložíte všetky potrebné ingrediencie a ráno vás bude čakať čerstvý chlieb. Čas, na ktorý chcete mať chlieb upečený sa dá jednoducho nastaviť.
Domácu pekáreň nemusíte využívať len na miesenie chlebového cesta. Vďaka nepriľnavému povrchu domácej pekárne môžete vymiesiť cesto na posúchy, podplamenníky, rôzne koláče, buchty a podobne. Potom stačí cesto rozložiť na plech a máte po starostiach. Objem pekárne zvážte podľa toho, koľko chleba a pečiva priemerne skonzumujete. Dajú sa zakúpiť modely, ktoré upečú bochník chleba vážiaci 0,5 kg, ale aj 2 kg pecne.
Do domácej pekárne dáte všetky suroviny, ktoré chcete použiť a potom stačí už len počkať. Pekáreň je vybavená špeciálnymi lopatkami, ktoré cesto poriadne premiesia. Niektoré pekárne sú vybavené aj formami na pečenie žemlí alebo buchiet. V pekárni môžete používať chlebové zmesi alebo vlastné suroviny. Domáce pekárne sú vhodné aj pre ľudí, ktorí konzumujú bezlepkové pečivo.
Niektorí skúsení používatelia pekárničky ju nevyužívajú iba na pečenie chleba. Môže sa používať na prípravu oškvarkov, varenie džemov, prípravu ryžovej kaše. Domáca pekáreň sa dá využiť aj na vymiesenie poťahovacej hmoty na zákusky a torty.