Záhradný nábytok a jeho údržba. Ako na to?

Pri kúpe stolov a stoličiek z plastu si tiež dobre preverte ich nosnosť. Tie najlacnejšie výrobky mávajú klamanú silu materiálu, a keď sa potom chlap ako hora posadí na takú plastovú stoličku, stojaca navyše na klzkých dlaždiciach, môže sa ľahko ocitnúť na zemi. Nehovoriac o tom, že polámaný plast mu môže spôsobiť škaredé zranenia.

Nie je snáď nič príjemnejšie, než sa za horúcich letných dní uvelebiť na záhradu a užívať si slnečných lúčov. K tomu nejaký ten drink, kúsok niečoho dobrého z grilu a môžeme hovoriť o ideálne strávenom voľnom čase.

Idylku ale môže ľahko narušiť problém v podobe zastaraného, poškodeného alebo nefunkčného záhradného nábytku. Ten potom už nechceme používať ani sami, nieto, aby sme sa s ním niekomu chválili. Preto radšej predchádzajte zbytočným mrzutostiam správnou starostlivosťou. Povieme vám, ako na to.

Aké stoly, stoličky a lavice na záhradu zaobstarať?

Zo všetkého najskôr je potrebné si rozmyslieť, čo od záhradného nábytku očakávate. Ako má byť pohodlný, či bude umiestnený pod pergolou alebo strieškou alebo priamo vonku, ako často ho budete musieť prenášať a v neposlednom rade tiež, koľko do neho mienite investovať. Každý z materiálov má totiž svoje výhody a nevýhody, ktoré je potrebné zohľadniť. Neriaďte sa len tým, ako sa vám nábytok práve v túto chvíľu páči.

Základné rozdelenie záhradného nábytku podľa materiálov:

Drevo – krásne ale náročné

Zrejme vôbec najobľúbenejším vybavením vonkajších posedení je nábytok z dreva. Je veľmi pohľadný a pohodlný, ale vyžaduje pravidelnú údržbu kvôli náchylnosti k poškodeniu vplyvom počasia. Väčšina dreveného záhradného nábytku sa dnes vyrába z odolných cudzokrajných drevín, predstavme si tie najpoužívanejšie z nich.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

Agát – drevo z rýchlo rastúcich akácií, ktorých pôvod je v lesoch južnej Ameriky a východnej Ázie. Vyznačuje sa vysokou trvanlivosťou, tvrdosťou a pružnosťou a pri správnom ošetrovaní aj veľkou odolnosťou proti biologickému starnutiu. Má atraktívnu farebnú kresbu, vďaka ktorej je tiež veľmi vyhľadávané.

Meranti – tvrdé drevo zo stromov rodu Shorea z juhovýchodnej Ázie. Vzhľadom k tomu, že Shorea má asi 200 druhov, rozlišujeme tiež niekoľko typov dreva Meranti. To je celkovo veľmi odolné aj voči drevokaznému hmyzu a hubám, ale bez dokonalej impregnácie nie je vhodné pre použitie v príliš vlhkých priestoroch.

Durian – drevo stromu Durian z Malajzie sa vyznačuje dobrou trvanlivosťou, opracovateľnosťou a príjemným dekoratívnym vzhľadom. Na rozdiel od ostatných tropických drevín nie je ani tak drahé, takže aj záhradný nábytok z tohto materiálu sa predáva za pomerne priaznivé ceny.

Teak – jedno z najžiadanejších driev na svete s pôvodom v južnej a juhovýchodnej Ázii. Jeho výborné vlastnosti sú dané vysokým obsahom prírodných olejov a ďalších látok, vďaka ktorým je teak mimoriadne pevný, pružný a stabilný. Úplne odoláva útokom hmyzu, hubám aj plesniam a môže bez obmedzenia stáť priamo na slnku a daždi, bez toho, aby pôsobenie poveternostných vplyvov nejako zhoršovalo jeho kvalitu. Dá sa povedať, že nábytok z teaku ani nie je potreba nijak ošetrovať, od toho sa tiež ale odvíja jeho cena.

Fínska borovica (ThermoWood) – borovicové drevo, ktoré prechádza špeciálnou úpravou za pomocou tepla a vodnej pary. Vďaka tomu sa zmení bunková štruktúra vlákien, ktoré potom ďalej nevstrebávajú vlhkosť a zlepšia sa aj ich mechanické a fyzikálne vlastnosti. Tie sú porovnateľné s tropickými drevinami a životnosť nábytku vyrobeného z fínskej borovice je tak garantovaná až na 30 rokov. V súvislosti s intenzitou úprav sa tiež mení farba dreva.

Či už sa rozhodnete pre aké drevo chcete, okrem teaku mu budete musieť venovať náležitú pozornosť. Inak sa vám záhradný nábytok začne za dve, tri sezóny rozpadávať a budete zase kupovať nový.

Výrobcovia odporúčajú vykonať prvé ošetrenie dreveného vonkajšieho nábytku už za mesiac po jeho obstaraní. Potrebnú výživu, zaisťujúcu dlhodobú životnosť a odolnosť proti počasiu, dodáte drevu použitím náterových systémov OSMO.

Okrem vysokokvalitných náterov na drevo, kombinujúcich tie najlepšie vlastnosti prírodných voskov a olejov, ponúka spoločnosť OSMO napríklad aj odšeďovač dreva, odstraňovač zeleného povlaku alebo špeciálne prostriedky vo farbách, prispôsobených jednotlivým drevinám. Môžete si tiež zaobstarať celú sadu na údržbu záhradného nábytku, v ktorej k prípravkom dostanete aj potrebné brúsne nástroje.

Výhody dreveného záhradného nábytku:

  • prírodný materiál – hodí sa do záhrady
  • pekný na pohľad
  • pohodlný

Nevýhody dreveného záhradného nábytku:

  • častá údržba – podlieha poveternostným vplyvom
  • vyššia hmotnosť
  • horšia skladovateľnosť
  • vyššia obstarávacia cena

Pri samotnej údržbe nábytku sa potom riaďte pokynmi výrobcu, aby ste neurobili viac škody, ako úžitku. Nátery vykonávajte pravidelne, najlepšie raz mesačne a nevynechávajte ani skryté miesta. Vo chvíli, keď sa začnú kvapky dažďa vsakovať do dreva, je už väčšinou päť minút po dvanástej. Pred zimným uskladnením nezabudnite na ochranu nábytku pred vodou a mrazom, na jar potom dotiahnite všetky skrutky a pred vytiahnutím von drevo zase natrite.

Kov – vydrží (skoro) všetko

Stále väčšiu obľubu si vďaka moderným výrobným technológiám získava aj kovový záhradný nábytok. Dá sa o ňom povedať, že nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť, pretože keď zmokne, tak ho jednoducho utriete handrou. Na začiatku sezóny je každopádne dobré ošetriť kov antikoróznym prípravkom v spreji a skontrolovať, či hrdza už nenapadla niektoré náchylnejšie časti (napríklad spojovací materiál). Tie je potom rozumnejšie vymeniť.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

Hliníkový záhradný nábytok je ľahší a nepodlieha korózii. Konštrukciu stoličiek väčšinou dopĺňa kovový, ratanový alebo umelohmotný výplet, ale sedenie môže byť aj z pevnej látky. Nábytok sa dá skladať a stohovať do seba a je s ním pomerne dobrá manipulácia.

Oceľový záhradný nábytok je o niečo ťažší, než hliníkový. Veľmi ľahko sa udržuje a nepodlieha poveternostným vplyvom. Býva povrchovo upravený pozinkovaním, práškovými farbami alebo poplastovaním, ktoré ho chránia pred vplyvmi počasia.

Výhody kovového záhradného nábytku:

  • nie je náročný na údržbu
  • nevadí mu dážď ani slnko
  • môže mať najrôznejšie tvary
  • ľahko sa skladuje

Nevýhody kovového záhradného nábytku

  • vyššia hmotnosť
  • náročnejšia manipulácia
  • studený materiál

Aj keď sú kovové stoličky, stoly a lavice veľmi odolné, nič nevydrží večne. Časom sa objavia rôzne veľké škrabance a ryhy, farba sa odlúpe a nábytok už nie je tak pekný, ako predtým. Ak nechcete dať zarobiť zberni kovov a kúpiť si nový, nezostáva než pristúpiť k jeho renovácii. Aké prostriedky použiť, vám opäť najlepšie poradia priamo u výrobcu nábytku alebo v špecializovanej predajni farieb a lakov.

Ratan – nenáročný Orient

Ratan je pevná a pritom ľahko tvárna liana z ázijských pralesov. Používa sa k vypletaniu kovových alebo bambusových konštrukcií a po nalakovanií vzniká jedinečný nábytok s nádychom exotiky. Rozlišujeme nábytok z lúpaného, nelúpaného a syntetického ratanu. Lúpaný je určený len do vnútorných priestorov, nelúpaný a umelo vyrobený môžeme s úspechom mať aj na záhrade.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

Prírodnú variantu ratanového záhradného nábytku nie je dobré nechávať dlho na daždi, takže sa lepšie hodia pod pergoly alebo do altánov. Výplet kresiel a stoličiek čistite vysávačom, mäkšou kefkou, vlhkou handrou a bežnými neagresívnymi prostriedkami.

Počas zimného obdobia je potrebné uskladniť tento nábytok v suchom prostredí. Po čase dôjde v závislosti na početnosti používania k odreniu laku, obnova je však veľmi jednoduchá. Stačí ratan znovu natrieť bezfarebným lakom (opäť ale postupujte podľa návodu výrobcu) a nábytok je zase ako nový.

Syntetický ratan na rozdiel od prírodného nevsakuje tekutiny, a preto môže bez problémov a akéhokoľvek poškodenia stáť aj dlhodobo na daždi. Vyrába sa v mnohých farbách, v hladkom i vzorovanom prevedení. Okrem občasného odstránenia prípadných nečistôt pomocou hubky a jarovej vody s ním nebudete mať prakticky žiadnu prácu. V zime je však potrebné aj umelý ratan chrániť pred mrazom.

Výhody ratanového záhradného nábytku:

  • veľmi pekný na pohľad
  • dlhodobá životnosť
  • jednoduchá a ľahká údržba

Nevýhody ratanového záhradného nábytku:

  • väčšie nároky na priestor
  • pri skladovaní zložitejšia manipulácia
  • vyššie obstarávacie náklady

Drevoplast – súhra prírody a priemyslu

Drevoplast (WPC – z anglického wood – plastic composite) je moderný materiál, dalo by sa povedať “umelé drevo”. Jedná sa o zmes drevenej múčky a plastu, ktorá v sebe kombinuje tie najlepšie vlastnosti prírodného a umelého materiálu. WPC nevlhne ani nezosychá, nekrúti sa, nenapadajú ho plesne a škodcovia, je odolné proti vode i UV žiareniu a vydrží veky.

Drevoplast sa najviac využíva pri stavbách vonkajších terás, okolia bazénov, záhradných posedení alebo plotov a drevoplastovej dosky a profily našli svoje uplatnenie aj pri výrobe záhradného nábytku. Ten vďaka jeho prednostiam môže stáť na slnku, daždi i vetre a nijako ho to dlhé roky nepoznamená. Technológia výroby navyše umožňuje bezpočet farebných a tvarových prevedení výrobkov z WPC.

Nábytok z drevoplastu je prakticky bezúdržbový. Nie je potrebné ho natierať, voskovať ani inak ošetrovať. Keď sa zašpiní, utrite ho handrou a pokiaľ stojí celoročne vonku, stačí mu na jar očistenie vysokotlakovou umývačkou alebo kefou a všetka údržba je hotová.

Výhody záhradného nábytku z drevoplastu:

  • celoročne odoláva všetkým poveternostným vplyvom
  • nemusí sa nijako udržiavať prírodný vzhľad
  • tvarovo a farebne úplne stály
  • dlhodobá životnosť (až 25 rokov)

Nevýhody záhradného nábytku z drevoplastu:

  • vyššie náklady na obstaranie

Plast – za málo peňazí málo muziky

Plastový záhradný nábytok je pomerne obľúbený vďaka nízkej nákupnej cene a úplne nenáročnej údržbe. Stoly a stoličky z plastu poznáme v mnohých variantoch prevedenia, vždy sa však jedná o “obyčajný ” plast, ktorému síce nevadí voda, ale horšie už to je so slniečkom. Pôsobením lúčov získava najmä biely nábytok nepeknú žltkastú patinu. Do pórov v umelej hmote sa tiež radi zanášajú najrôznejšie nečistoty a prach, spôsobujúce šednutie materiálu.

Na ošetrenie plastového nábytku vám postačí kýblik s teplou vodou, čistiacim prípravkom a látkovou handrou. Vyvarujte sa používaniu drôtených hubiek alebo kief, pretože najviac zo všetkého trpí plast poškriabaním. V poškodenom povrchu sa potom oveľa ľahšie usadzuje špina. Na trhu je v predaji celý rad PVC čističov, vďaka ktorým sa vám podarí mať aj plastový nábytok dlhodobo pekný.

Výhody plastového záhradného nábytku:

  • nízke náklady na obstaranie
  • dobrá skladovateľnosť
  • nízka hmotnosť
  • ľahká manipulácia
  • odolnosť proti vplyvom počasia

Nevýhody plastového záhradného nábytku:

  • nie príliš pohľadný
  • pomerne ľahko sa poláme
  • mení farbu na slnku
  • zanáša sa nečistotami

Ak vám tento text pomohol s užívaním nábytku, aby dlhú dobu slúžil k vašej plnej spokojnosti, sme veľmi radi.

Poznáte nejaké ďalšie tipy pre údržbu záhradného nábytku? Čo sa osvedčilo vám? Napíšte nám do komentárov!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *