Vyskúšajte aromaterapiu – pohodu uvoľnenú zo silíc rastlín

Je dokázané, že vôňa a pachy rôznych rastlín majú schopnosť ovplyvňovať našu náladu, a čo viac, dokonca aj zdravotný stav. Môžu za to drobné čiastočky zvané silice, ktoré vedia preniknúť cez krv až do mozgu a tam riadiť biologické pochody, pôsobiace na orgány v tele. Spoločný vnem, ktorý cez nervové vlákna posielajú vzájomne prepojené receptory chuti a čuchu sa nazýva aróma a jeho vplyv na náš organizmus môže byť ako prospešný, tak aj škodlivý.

Silice sú silné koncentráty niekoľkých zložiek , získavané z rastlín pomalou destiláciou za pomoci vodnej pary, lúhovaním v organických rozpúšťadlách alebo studeným lisovaním. Jedná sa o veľmi prchavé látky, známe tiež ako aj esenciálne alebo éterické oleje, tvoriace základ prípravkov využívaných v medicíne, ľudovom liečiteľstve a pri metóde zvanej aromaterapia. Ako jej názov napovedá, ide o liečbu prostredníctvom arómy, teda vnímanie vôní. Jej prednosti poznajú maséri, prevádzkovatelia kúpeľov a wellness centier i športoví tréneri.

Na aromaterapiu netreba mať diplom

Blahodárne účinky éterických olejov si však môže na sebe vyskúšať každý z nás, pekne v pohodlí svojho domova a tiež s podstatne inými nákladmi, než pri návšteve relaxačného salónu. Základom domácej aromaterapie sú v úplnej väčšine prípadov takzvané aromalampy, teda misky o objeme zhruba jeden deciliter, do ktorých sa naleje voda a do nej kvapnite niekoľko kvapiek éterického oleja. Pod miskou je sviečka, ktorá plameňom vodu ohrieva a olejové silice sa vďaka teplu uvoľňujú do okolitého vzduchu, ktorý vdychujeme. Ešte lepší efekt potom má pridanie olejčeka do horúceho kúpeľa alebo pri saunovaní.

Bazalka – pomáha pri zápaloch, kŕčoch  boleniach hlavy alebo únave
Harmanček 
– stará sa o pokožku, pomáha pri nespavosti a migrénach
Klinček 
– silný antioxidant, uľavuje od bolesti, je účinný proti plesniam, baktériám a zápalom
Eukalyptus 
– dobrý na prechladnutie, nádchu a chrípku, lieči afty
Grapefruit 
– na depresie a Alzheimerovu chorobu, blahodárny pre obličky a lymfatický obeh
Jasmín 
– pri kožných problémoch i problémoch s menštruáciou, uvoľňuje nervovú únavu
Levanduľa 
– na alergie, popáleniny, nespavosť i vysoký krvný tlak
Citrónová tráva 
– zápaly dýchacích ciest, trávenie, kŕčové žily
Medovka 
– na opary, nespavosť a úzkosti

Na trhu nájdeme nespočetné množstvo aromalámp najrôznejších tvarov a veľkostí , môžu byť keramické, sklenené, porcelánové, kovové, rovnako ako kamenné. Niektoré sú obyčajné a iné naopak hotovým umeleckým dielom, ale princíp je vždy rovnaký. Dôležité je, aby sviečka nebola pod miskou moc blízko a nedochádzalo tak k nežiaducemu príliš skorému odparovaniu vody, ideálna vzdialenosť je asi 7 centimetrov. Veľkú úlohu zohráva aj materiál sviečky, najlepšie je parafínová, menej kvalitné voskové sviece nám môžu nielen začmudiť a znehodnotiť lampu, ale vlastným dymom tiež pokaziť celý zážitok. Počas zimných mesiacov tiež môžeme samotnú misku postaviť len na horúce kúrenie v obývacej izbe a očakávaný efekt sa dostaví tiež.

Olejček nám musí voňať

Pri výbere oleja, ktorý hodláme inhalovať, musíme predovšetkým siahnuť iba po 100% prírodnej silici. Existujú totiž aj ich rôzne syntetické náhrady, ktoré sú síce pre laika na pohľad nerozoznateľné, ale zďaleka nemajú na telo taký účinok ako tie pravé a ich aplikácia môže byť aj nebezpečná. Následne je potrebné si uvedomiť, čo presne od vône očakávame a podľa toho postupovať. Niektoré éterické oleje dokážu upokojiť myseľ, iné zasa povzbudiť a zlepšiť koncentráciu, ďalšie môžu pomôcť pri liečbe prechladnutia, bolestí i nevoľnosti a ešte iné zase majú schopnosť priaznivo ovplyvňovať činnosť mozgových centier, zodpovedných za našu náladu a psychické rozpoloženie.

Ak nenájdeme potrebné informácie na obale prípravku, obrátime sa na predajcu, ktorý by mal byť schopný poskytnúť nám odbornú radu. Vybraná esencia nám každopádne má príjemne voňať, ak nos posiela do mozgu odmietavé signály, radšej ju odložíme a zvolíme inú. Pri používaní silíc je potom treba dávať pozor na správne dávkovanie, príliš silné koncentrácie môžu zle poškodiť sliznice!

Čisté rastlinné silice z aromalampy môžeme bez obáv nechať vdychovať aj naše deti. Vôňa má schopnosť podporiť ich imunitný systém (klinček, tea – tree, eukalyptus), ukolísať ich, keď majú ísť do postele (medovka, jasmín, levanduľa) alebo im pomôcť sústrediť sa na učenie (pomaranč, majorán, rozmarín). Príjemne prevoňaná domácnosť zase bezpochyby bude mať vplyv na celkovú rodinnú pohodu a tým aj na často nie práve jednoduchú komunikáciu medzi rodičmi a mládežou. Pamätajme ale, že horiacu lampu nikdy nesmieme nechávať hlavne v blízkosti menších detí bez dozoru!

Esenciálne oleje liečili už v staroveku

Aromaterapia sama o sebe nie je pre ľudstvo nič nové, silu rastlín a ich vôňu dokázali využívať už staroveké vzdelané národy v Egypte, Grécku, Ríme aj v Číne. Používali sa oleje, aromatické drevo aj vonné tyčinky a to ako v pohrebníctve, ako aj v lekárstve či kozmetike. Už samotný praotec moderných lekárskych metód Hippokrates, ktorý žil od roku 460 do roku 377 pred naším letopočtom, bol propagátorom voňavých kúpeľov a masáží za použitia olejčekov pre ich blahodárny vplyv na zdravie. Sa serióznym výskumom účinkov rastlinných silíc začal na začiatku 20. storočia Francúz Gattefossé a v roku 1937 svoje objavy opísal v knihe, kde vôbec prvýkrát použil termín aromaterapia. Počas druhej polovice 20. storočia sa potom metóda rozšírila po celom svete a stala sa jedným z pilierov alternatívnej liečby.

Veríte v silu vôní a účinky aromaterapie? Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti v diskusii!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *