Ako zariadiť kuchyňu? V kuchynskom trojuholníku sa nestratíte.

Kuchyňu je potrebné zariadiť tak, aby sa znížilo riziko úrazov počas varenia. Preto vedci vykonali rôzne ergonomické a antropometrické merania. Tie priniesli veľa poznatkov o tom, ako kuchyňu zariadiť tak, aby varenie bolo čo najpohodlnejšie a bezpečné. Ak ich dodržíte, nebude vás varenie toľko vyčerpávať a možno vás začne aj viac baviť.

Aký zvoliť tvar kuchynskej linky

Do úzkych miestností je vhodná dvojradová kuchynská linka. Ulička medzi skrinkami však nesmie byť menšia ako 120 cm. Len tak sa v nej pohodlne vyhnú dve osoby a otvoríte všetky skrinky a zásuvky. V kuchyni pre jednu osobu si vystačíte so 100 cm. Rovnakú vzdialenosť dodržte aj pri samostatne stojacom ostrovčeku.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

Ak môžete kuchyňu umiestniť len k jednej stene, voľte jednoradovú linku. Tá je vhodná skôr pre príležitostné varenie, pretože nemôžete dodržať odporúčaný trojuholník. Vždy sa snažte zachovať aspoň postupnosť jednotlivých zón a minimálnu dĺžku pracovnej plochy. Tá nesmie klesnúť pod 70 cm, aby ste mali dostatok priestoru pre prípravu pokrmov.

Do malých miestností sa hodí kuchynská linka v tvare L. Dodržte však postupnosť zón a vzdialenosti odporúčaného trojuholníka.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

Pre varenie je ideálna kuchyňa v tvare U. Medzi skrinkami by malo byť 140 – 145 cm. Potom budete mať všetko po ruke, zbytočne sa nenabeháte a všetky skrinky pohodlne otvoríte.

Kuchynské zóny a trojuholník

Funkčná kuchyňa je rozdelená do piatich základných zón, a to potravinovej, ukladacej, umývacej, prípravnej a varnej. Presne v tomto slede rozmiestnite aj chladničku, drez, sporák a skrinky. Pre pravákov usporiadajte jednotlivé zóny zľava doprava, pre ľavákov sprava doľava. Chladnička, drez a sporák by navyše mali tvoriť pomyselné vrcholy trojuholníka.

Cesty trojuholníka nesmú narušiť žiadne predmety ani priechodné koridory. Jednotlivé strany majú byť dlhé 90 – 275 cm. Súčet strán trojuholníka by nemal byť menší ako 366 cm, ani väčší ako 793 cm. V praxi nemá prevýšiť 6 metrov, aby ste sa pri varení príliš nenabehali.

Najčastejšie používané veci musia byť dosiahnuteľné bez ohýbania alebo naťahovania.

Potravinová, alebo tiež zásobovacia, zóna býva na jednom z krajov linky. Potrebná dĺžka je aspoň 60 cm. Slúži na uloženie suchých, tekutých aj mrazených potravín. Výhodná je vysoká potravinová skriňa. Do tejto zóny patrí aj chladnička. Vedľa zásobovacej zóny je zóna ukladacia, ktorá slúži na uloženie všetkého riadu, príborov a kuchynských pomôcok.

Na ňu nadväzuje umývacia zóna, teda drez a umývačka. Ak nemáte umývačku, voľte dvojdrez s odkvapkávacou plochou. V prípade umývačky vám stačí len menšie umývadlo na oplachovanie zeleniny a ovocia. Súčasťou zóny je tiež nádoba na odpadky, umývacie pomôcky a drvič odpadu.

Vedľa umývacej zóny je prípravná zóna, čiže pracovná. Má byť dlhá minimálne 90 cm, aby ste mohli pohodlne manipulovať s potravinami. V tejto zóne je dobré mať po ruke aj najrôznejšie korenie, spotrebiče a roboty, pracovné pomôcky i riad. Môžete ich schovať do spodnej skrinky.

Ako posledná je varná a zóna na pečenie, teda varná doska s rúrou alebo sporák, prípadne aj mikrovlnka alebo gril. Patria sem tiež úložné priestory na hrnce, panvice, plechy a pomôcky na varenie a pečenie. Za varnou doskou ponechajte aspoň 30 cm odkladacej plochy.

Funkčná kuchyňa je rozdelená do piatich základných zón

Funkčná kuchyňa je rozdelená do piatich základných zón

Dodržte správne rozmery a vzdialenosti

Hĺbka spodných skriniek je väčšinou 60 cm. Ak potrebujete viac úložných priestorov, môžete ju zvýšiť až na 70 cm. Väčšiu hĺbku nepoužívajte. Zhoršili by ste si prístup k horným skrinkám aj veciam uloženým v skrinkách. Horné skrinky bývajú hlboké 30 – 35 cm. Lepšie sú výklopné dvierka, ktoré netrčia až pol metra do priestoru ako klasicky otvárané. Tie sú totiž častou príčinou úrazu počas varenia.

Výšku pracovnej plochy prispôsobte výške osoby. Pretože sa v kuchyni väčšinou pohybujú minimálne dvaja ľudia, používa sa priemerná hodnota okolo 90 cm. Niektoré luxusné kuchyne umožňujú nastavenie výšky pomocou elektromotora podľa potreby. Správnu výšku zistíte tak, že sa postavíte k linke a pokrčíte lakte. Pracovnú plochu by ste mali mať 10 – 15 cm od ruky.

Výška pracovnej dosky podľa výšky postavy:

  • 150 – 160 cm: 82 cm od podlahy
  • 160 – 170 cm: 86 cm od podlahy
  • 170 – 180 cm: 91 cm od podlahy
  • 180 – 190 cm: 94 cm od podlahy

Podľa ergonomických poznatkov máte drez umiestniť o zhruba 15 cm vyššie, teda do výšky okolo 100 cm. Optimálnu výšku spoznáte tak, že sa k drezu postavíte a na dno položíte dlane. Chrbát musí byť v rovnej polohe. Varná doska by mala byť zase o 5 cm nižšie, teda vo výške zhruba 85 cm od podlahy, aby ste videli aj do vysokých hrncov.

Chladnička, drez a sporák majú tvoriť pomyselné vrcholy trojuholníka

Chladnička, drez a sporák majú tvoriť pomyselné vrcholy trojuholníka

Prax je však taká, že každá členitosť a výškové rozdiely sťažujú prácu a uberajú využiteľný priestor na pracovnej doske. Preto je lepšie mať celú pracovnú linku v jednej výške. Výškový rozdiel je prijateľný napríklad pri samostatne stojacom ostrovčeku s varnou doskou.

Rúru a mikrovlnku je praktické umiestniť medzi úroveň očí a pásu. K rúre sa nemusíte ohýbať, a navyše obmedzíte riziko popálenia pri jej otvorení. Tiež ľahšie skontrolujete pečený pokrm. Dno rúry sa väčšinou dáva do výšky 115 cm od podlahy. Ak chcete nad rúru umiestniť ešte mikrovlnku, potom dajte rúru do takej výšky, aby dno bolo od podlahy vzdialené maximálne 70 cm.

Vzdialenosť horných skriniek od pracovnej plochy je závislá na ich výške a hĺbke. Vždy by ste mali bez problémov a použitia schodíkov dosiahnuť aj do horných políc. Väčšinou sa vešajú do výšky 50 – 70 cm od pracovnej plochy. Dajte pozor na to, aby vzdialenosť nepresiahla 90 cm. Vrchná plocha hornej skrinky musí byť od podlahy vo vzdialenosti maximálne 2 metre. Vzdialenosť digestoru od varnej dosky závisí od jej typu. Od elektrickej platničky by mala byť vzdialená aspoň 65 cm, od plynového sporáka minimálne 75 cm. V oblasti varnej dosky nemôžete mať nalepené samolepky. Použiť tam môžete iba nálepky ktoré sú umiestnené pod sklenenou zástenou.

Barový pult máva výšku 90 – 120 cm. Hĺbka sa pohybuje medzi 30 až 50 cm, takže vystačí aj pre klasické stolovanie. Doska pultu by mala presahovať pred zvislú stenu baru asi o 20 cm. Polobar má rovnakú výšku ako kuchynská linka, teda asi 90 cm. V oboch prípadoch potrebujete na sedenie barovú stoličku. Jej výšku prispôsobte výške baru alebo polobaru. Medzi sedacou a jedálenskou plochou má byť rozdiel zhruba 30 cm.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *