Už ste videli knihy levitovať na stene? Odhaľte tajomstvo neviditeľnej knižnice

Klasická papierová kniha neupadá ani cez veľký rozmach internetu a elektronických čítačiek do zabudnutia. Zostáva stále nenahraditeľným zdrojom informácií aj príbehov, plných fantázie. Máte tiež radi pokoj, pohodu a určité kúzlo, ktoré k listovaniu a čítaniu patrí? Nenechajte svojich papierových priateľov len tak povaľovať a kúpte si netradične vyzerajúcu knižnicu.

Neviditeľná knižnica je originálnym dizajnovým prvkom

Skvelým a pre návštevy prekvapivým modelom je takzvaná neviditeľná knižnica na stenu, ale aj na podlahu. Originálne uloženie kníh vás dostane nielen svojím dizajnom, ale aj spracovaním a funkčnosťou. Konštrukcia totiž vyvoláva dojem, že knihy držia na stene samé. Napríklad pre 30 – 42 kníh vás bude knižnica stáť do 62 Eur. Pozrite sa na video s predstavením výrobku:

Najčastejšie zaobstaráte neviditeľnú knižnicu z lakovanej ocele v čiernej, striebornej alebo bielej farbe. Hodí sa do každého interiéru. Základom je subtílna, ale pevná kovová konštrukcia. Váži podľa počtu políc od 2,4 kg do takmer 18 kg, pričom jedna z políc “unesie” 5 kilogramov kníh. Solitérne, prípadne závesné varianty znamenajú možnosť najrôznejších kombinácií podľa vášho vkusu.

Výrobcovia upozorňujú, že váha každej knižnice a na nej umiestnených kníh môže dosiahnuť značných hodnôt. Musíte si preto overiť, či vaše steny unesú predpokladané zaťaženie. Farbu knižníc laďte s ostatnými prvkami interiéru, aj keď samotná konštrukcia takmer nie je vidieť. U väčších solitérnych typov je viditeľnejšia základová doska 35 × 35 cm, tú ale zakryjete väčšími knihami.

Návod na pripevnenie políc na stenu je viacmenej univerzálny a spravidla ho nájdete priložený u výrobkov. Do dutých tehál použite hmoždinky, ktoré sa doťahovaním skrutky namotajú do uzla. Zväčšia tým svoju opornú plochu a takto zabránia vytrhnutiu zo steny. Do sadrokartónu vyberte plastové hmoždinky so širokým a ostrým závitom po obvode, ktoré sa do materiálu zarežú.

Pri montáži akýchkoľvek držiakov a políc na hmoždinky dodržte 5 zásad:
• Presne označte miesta, kde ich chcete mať
• Skontrolujte, kde sú rozvody elektriny alebo vody
• Vŕtajte kvalitnou vŕtačkou s ostrými vrtákmi
• U tenších stien využite doraz
• Do sadrokartónu nevŕtajte vŕtačkou s príklepom

Variáciu jednoduchej neviditeľnej knižnice si pri troche šikovnosti vyrobíte aj sami. Stačia dva oceľové uholníky s otvormi na skrutky, ktoré vedľa seba cez hmoždinku pripevníte na stenu. Spodné rameno by pritom nemalo presahovať šírku knižnej stránky. Originálny dizajnový prvok pre uloženie niekoľkých vašich knižných skvostov je na svete. Počet kníh vyberte podľa šírky uholníkov, ale s citom pre váhu.

Vyrobte si neviditeľnú knižnicu

Veľmi zaujímavo vyzerá knihovnička, kde zvislé nosné plochy tvoria masívne vínne fľaše. Obstarávacie náklady sú v tomto prípade zhodné s nákupom dreva a laku na police. Ich farebnú povrchovú úpravu si zvoľte podľa svojho interiéru. Nepreháňajte to s dĺžkou políc, meter až 1,2 m bude bohato stačiť. Sklo síce znesie veľa, ale zbytočne ich nepreťažujte.

Ozdobte svoj byt aj ďalšími originálnymi úložiskami pre knihy

Ďalším netradičným kúskom do vášho bytu je knižnica zo starého rebríka (dvoják). Nechajte mu patinu aj farebné škvrny, drevo len pretrite bezfarebným matným lakom. Pri montáži na stenu, najlepšie obe ramená rebríka cez roh do pravého uhla, nechajte pri stene patričnú medzeru. Knihy vám budú na dreve držať a nevypadnú zo zaujímavej knihovničky von.

Najjednoduchšie uložíte svoje literárne poklady na otvorené police. Sadu povrchovo upravených konzol z kovu v rôznych farbách nájdete v hobby marketoch aj obchodoch pre domácich majstrov. Podľa prevedenia stoja zhruba 12 až 16 Eur. Priskrutkujte ich do steny s pomocou hmoždiniek, na konzoly potom pripevnite vrutmi police. Sada troch nalakovaných drevených políc v rôznej dĺžke vás vyjde asi na 47 Eur.

Pre budúce dopĺňanie knižnice počítajte zhruba s dvojnásobkom súčasného počtu

Knižnicu budete zrejme doplňovať, pretože čitateľská vášeň sa len tak nestráca. Uvažujte zhruba o dvojnásobku súčasného počtu vašich kníh. Kilá vedomostí i fantázie zaručene unesie knižnica z masívu, vyberte ale police silné najmenej 2,3 cm. Jedným z mála spôsobov, ako nábytok ozvláštnite, sú vertikálne nosné prvky v nerovnakých rozostupoch.

Vedomosti i fantázia niečo vážia, nikdy neprekračujte nosnosť knižníc

Nezabudnite pri všetkých policiach a knižniciach počítať s budúcou záťažou. Stanovený limit nikdy neprekročte. Ľahšie knihy dajte do horných políc, ťažšie do spodných, malé a málokedy používané knihy uložte do najvrchnejších políc. Do spodných políc potom logicky patria najväčšie a najťažšie knihy. Často používané encyklopédie, slovníky a príručky umiestnite do jednej police, zvyšok už roztrieďte podľa odboru.

Či už si zaobstaráte knižnicu alebo necháte svojich papierových najlepších priateľov na policiach, potrebujete k čítaniu príjemné posedenie. Neradi čítate poležiačky? Kúpte si pekné a pohodlné kreslo, postavte ho najlepšie k obloku a doplňte svietidlom na stojančeku. Ani za súmraku či večer sa tak nebudete musieť odtrhnúť od napínavých kapitol a vychutnáte si pohodu a kúzlo, ktoré k listovaniu a čítaniu patrí.

Pozrite sa tiež, ako vyzerajú neviditeľné knižnice na sieti Pinterest.

Zaujímavým pomocníkom pre náruživých čitateľov na všetkých, aj najnemožnejších miestach, je lampička na čítanie so štipcom a ohybným krčkom. Pripnite ju priamo na knihu, s krčkom potom manipulujte do ľubovoľnej pozície podľa potreby a miesta, ktoré potrebujete osvietiť. Lampička v priemere za 6 Eur je vybavená LED a batériami, ktoré vydržia svietiť nepretržite niekoľko hodín.

Patríte k vášnivým čitateľom a máte doma neviditeľnú knižnicu? Napíšte do komentára pod článkom, ako zdobí váš interiér a odporučte ju aj ostatným čitateľom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *