Umývate riad a bolí vás za krkom? Stojte inak

Bolesť krku pri umývaní

Umývanie riadu a podláh patrí medzi “mokré” domáce činnosti, ktoré vám pravidelne zaberajú pomerne dosť času. Vzhľadom k opakovaným pohybom má väčšina ľudí tendenciu telu uľavovať a dlhodobo si tak namáhať organizmus. Trápia vás občas bolesti rúk, chrbta, či dokonca hlavy? Skúste pri práci v domácnosti myslieť na niekoľko tipov pre zníženie rizika nepríjemných zdravotných porúch.

Pri umývaní riadu sa nakročte alebo zasuňte nohu pod drez
Pre svoju krčnú chrbticu a chrbát urobte užitočnú vec. Naučte sa správny postoj, či už pri umývaní riadu, alebo umývaní podlahy. Možno vám to bude spočiatku menej príjemné než sa pohodlne prehnúť a trebárs si skrížiť nohy. Pri práci v stoji by ste si ale mali vždy nakročit alebo aj zasunúť nohu pod pracovnú plochu. Aj keď to možno pobolieva, držte pri tom chrbát stále rovný.

Hoci ponuka umývačiek na trhu je veľká, umývanie riadu ručne v dreze je stále bežná rutina zhruba pre 70 percent slovenských domácností. Pritom je použitie umývačky v súhrne o 33 % lacnejšie a navyše šetrí čas. Ročný “prestoj” pri dreze totiž dosahuje celkovo až 15 dní. Aj tak podľa zverejnených prieskumov zhruba 5 percent ľudí obťažuje ukladanie riadu do umývačky a jeho následné vypratanie.

Ak, vzhľadom k výškovým pomery u svojej kuchynskej linky, môžete, uľavte pri umývaní riadu svojmu chrbtu tým, že sa opriete čelom o skrinku nad drezom.
Domáce práce pri kuchynskej linke, to je v najväčšej miere isté státie. Už to je náročná poloha, preto si správny postoj postrážte. Pri umývaní riadu či miešaní cesta majte optimálne mierne rozkročené nohy, ľahko opreté brucho o pracovnú dosku a čelo oprite o hornú skrinku na linke. Vášmu telu znateľne pomôže táto opora v niekoľkých bodoch, preto nebudete zbytočne napínať niektoré svaly.

Podľa ergonomických poznatkov máte drez umiestniť o zhruba 15 cm vyššie, teda do výšky okolo 100 cm. Optimálnu výšku spoznáte tak, že sa k drezu postavíte a na dno položíte dlane. Chrbát musí byť v rovnej polohe. Varná doska by mala byť zase o 5 cm nižšie, teda vo výške zhruba 85 cm od podlahy, aby ste videli aj do vysokých hrncov.

Výška pracovnej dosky podľa výšky postavy:

  • 150 – 160 cm: 82 cm od podlahy
  • 160 – 170 cm: 86 cm od podlahy
  • 170 – 180 cm: 91 cm od podlahy
  • 180 – 190 cm: 94 cm od podlahy

V kuchyni je veľmi dôležitá výška pracovnej plochy. Prispôsobte ju výške osoby. V kuchyni väčšinou pri varení “kmitajú” minimálne dvaja ľudia, vyberte si radšej linku s výškou priemerných 90 cm. Správnu výšku zistíte tak, že sa postavíte k linke a pokrčíte lakte. Pracovnú plochu by ste mali mať 10 až 15 cm od ruky. Niektoré luxusné kuchyne majú dokonca aj nastavenie výšky pomocou elektromotora.

Pri dlhodobejšej práci v stoji vám veľmi pomôže, keď jednu nohu mierne zdvihnete a opriete ju chodidlom trebárs o malú stoličku. Ku “stojatej” práci patrí aj vytieranie podláh. Pojem pracovný sektor je dôležitý aj tu. Netrápte zbytočne svoje telo rozsiahlymi pohybmi mokrým mopom sem a tam. Pre vaše zdravie sú najlepšie krátke pohyby od seba ak sebe.

Pri umývaní podláh netrápte telo rozsiahlymi pohybmi do strán
Svoje poznatky, ako si zachovať zdravie pri domácej práci, uplatníte najlepšie pred príchodom nečakanej návštevy. Na vlhko zotrite podlahu hlavne v predsieni. Len opatrne, aby vám “neruplo” v chrbte. Efektívny postup vo zvyšku bytu je začať odhora a od vecí v dosahu očí. Podlahu zotrite vždy až na záver. Keď budete šikovní, upracete rýchlo svoj byt do 30 minút a ešte uvaríte kávu.

“Mám doma super súpravu s mopom, ktorý môžem vždy po namočení vyžmýkať, a nemusím sa u toho skláňať k vedru. Šikovná vec proti boleniu chrbta a zdá sa mi, že upratovanie tiež rýchlo odsýpa,” píše na internete čitateľka s prezývkou GábinkaT88. Ja osobne som skôr konzervatívny; keď už teda mám doma stierať podlahu, tak klasicky oviniem handru okolo metly a “šúrujem”, čo to dá.

Udržujte chrbticu rovno. Nehrbte chrbát, aj keď budete mať ohromnú chuť si tak uľaviť. Chrbtica do oblúka býva jednou z príčin budúcich pohybových ťažkostí.
Odborníci používajú pri takzvanom ergonomickom hodnotení všeobecne pojem pracovný sektor. Je to priestor, ktorý máte pri každej činnosti priamo pred sebou. Ohraničujú ho šírka vašich ramien a tiež rozkročených nôh. Mimo neho sa už telo zbytočne namáha, stojte preto ku každej činnosti pokiaľ možno čelom. Zistite, ako sa nestratiť vo vlastnej kuchyni, ušetriť si prácu a mať všetko po ruke. Rozhodli ste sa už neotročit pri umývaní riadu v dreze a zaobstaráte si umývačku? Zistite si, koľko má programov, či disponuje ukazovateľom spotreby leštidla, alebo či umývacie prostriedky priamo dávkuje. Dôležitá je energetická trieda, najlepšie je AAA, čo najmenšia spotreba vody a naopak čo najvyššia účinnosť umývania a sušenia. Správnou voľbou ušetríte až 60 % energie, 50 % vody a 75 % času.

Umývanie riadu aj podláh nemusí byť žiadna rasovina. Napíšte do komentára pod článkom, ako v pokoji zvládate tieto domáce práce a poraďte ostatným čitateľom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *