Trápia vás vínne mušky? Vieme ako sa ich zbaviť

fruit flies swarming bananas

Horúce letné dni a zrejúce ovocie znamená pre rad domácností doslova inváziu drobného dvojkrídlového hmyzu octomiliek. Sú známe ako banánové, vínne alebo ovocné mušky. Milujú sladké a kvasiace zvyšky, na ktoré nakladú vajíčka a doslova raketovo sa množia. Aj keď je zdravotné riziko prenosu chorôb minimálne, drobný hmyz napriek tomu veľmi obťažuje.

Octomilka obyčajná (Drosophila melanogaster) atakuje domácnosti od jari do jesene. Je asi 2-3 milimetre veľká a kvôli svojej úžasnej rozmnožovacej schopnosti sa používa ako modelový organizmus pri vedeckých pokusoch. Z bielych larviček sa po pár dňoch liahnu ďalšie generácie. Čo sa ale dá urobiť s podobnou nežiaducou návštevou, ktorá sa u vás rozhodla zostať a trvá na svojom?

Octomilkám nedávajte predovšetkým nič najesť

Najjednoduchšou a najlacnejšou ochranou je prevencia. Pokiaľ necháte na stole voľne uložené banány, jablká, hrozno, ale aj otvorené víno​​, mušt alebo pivo, máte istotu, že sa tu octomilkám bude páčiť. Všetky potraviny preto skladujte najlepšie v chladničke, rovnako ako nedopité ovocné šťavy. Stačí aj ich nepatrný zvyšok a octomilky ho určite nájdu!

Pozor treba dávať aj na odpadkový kôš a pravidelne ho vynášať.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

Mnoho organických zvyškov je v letnej sezóne pri domácom zaváraní. Tiež tu neváhajte a nedajte šancu drobným muškám okupovať zvyšky. Sú totiž schopné doletieť na veľké vzdialenosti a majú vynikajúci čuch! Nezastavia ich ani sieťky v oknách, pretože sú naozaj veľmi malé a dostanú sa všade. Potom stačí skutočne málo a naštartuje sa generačná explózia, z ktorej budete mať pramálo radosť.

Prevencia proti octomilkám:

  • Nenechávajte na stole ovocie, šťavy a nedojedené zvyšky
  • Často vynášajte a umývajte odpadkový kôš
  • Nezabudnite pravidelne čistiť odpad pri kuchynskom dreze
  • Rozliate šťavy alebo sirupy ihneď utrite
  • Pokiaľ možno nenoste už z obchodu prezreté ovocie

Nahnité alebo prezreté ovocie, fľaša sirupu so stekajúcimi zvyškami, nedojedené zvyšky, ovocné koláče na stole, to všetko je ideálna živná pôda pre malé larvičky Drosophila. Rozmnožiť sa ale dokážu aj v kuchynskom odpade, ktorý ste zabudli vyčistiť. Tu vám pomôže obvyklý postup, použiť čistič odpadov z drogérie alebo nasypať do sifónu sódu, zaliať octom a potom prepláchnuť horúcou vodou.

Vinným muškám nevonia klinček a cesnak

Pokiaľ už máte doma lietajúcu inváziu, pokúste sa jej zbaviť niektorým z radu osvedčených “babských” prostriedkov. Octomilky vraj nemajú rady vôňu klinčekov, tak dajte korenie na rôzne miesta kuchyne. Niekedy lietajú aj okolo mokrej hliny v kvetináčoch, nechajte ju mierne vyschnúť a skúste do nej zatlačiť pár strúčikov cesnaku.

K lapaniu mušiek môžete použiť aj rôzne pasce, napríklad pohár s vínom alebo misku s octom. Octomilky utopíte aj v odrezanej plastovej fľaši s nejakou lahôdkou. Zalejete ju vodou a vŕšok zakryjete fóliou s minidierkami po ihle. Hmyz sa už nedostane von a jednoducho ho zlikvidujete tým, že fľašou zatrasiete. Pre väčšiu účinnosť pasce doplňte aj lepiaci prúžok a úspech je zaručený.

Keď nepomôžu staré recepty, musíte siahnuť po chémii

Nič nepomohlo, hoci máte kuchyňu ako zo škatuľky? Siahnite k lapačom z drogérie, napríklad v tvare jabĺčka alebo lepiacich prúžkov. Lapač octomiliek v tvare slnečnice zase obsahuje lákacie feromóny a tiež látku, ktorá octomilky zahubí. Len na chvíľu sa zbavíte mušiek sprejom proti lietajúcemu hmyzu, ale pozor na potraviny v miestnosti! Výraznú, aj keď tiež len prechodnú redukciu octomiliek dosiahnete aj vysávačom.

Pred Octomilkami vás naozaj spoľahlivo ochráni skutočne len čistota všetkých plôch v kuchyni aj jej vybavenia a neustále upratovanie zvyškov jedla a nápojov. Ak už sa predsa len u vás zabývali, nezostáva, než im pripraviť návnadu a vyskúšať niektorý zo spôsobov ich likvidácie.

Bojujete aj vy doma s muchami Octomilkami? A s akým úspechom? Napíšte nám svoj ​​najlepší recept, ako sa tejto nepríjemnej návštevy zbaviť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *