Testujeme katalógové domy – Nestratíte sa náhodu?

Veľkorysý rodinný dom má tú výhodu, že ponúka súkromie každému členovi rodiny. Na druhej strane si možno položíte otázku, či nie sú veľké rozmery príliš zbytočné. Platí to aj pre katalógový dom Klasik 145, určený pre šesťčlennú rodinu.

Rodinné domy na predaj nájdete v hociktorej inzercií ale rodinný dom, ktorý nájdete v katalógu pod označením Klassik 145, má zastavanú plochu 162,3 m2. Jeho úžitková plocha je rozložená do troch podlaží. Rozsiahly priestor predpokladá komfort, v ktorom si každý nájde svoje miesto. Ak si však lepšie premyslíte celú prevádzku domácnosti, možno vám zíde na um otázka, či príliš veľa obytnej plochy nepadne na úkor dobre fungujúceho rodinného života. Na jednej strane je pozitívne, že si každý nájde v dome svoj priestor, na druhej strane si uvedomte, že menší dom možno ľudí viac zbližuje. Majú väčšiu šancu stretnúť sa a neuzatvárať sa do izieb.
Všimnite si, že obývačka, hoci je riešená aj s dôrazom na rozmiestnenie nábytku, je od kuchynskej časti a jedálne viac-menej predelená stenou. Skúste pouvažovať nad celým prízemím ako nad rodinnou spoločenskou časťou. Možno sa vám bude zdať riešenie otvoreného priestoru sympatickejšie. Do pozornosti vám odporúčame aj možnosť obojstranného kozuba priamo v centre spoločenského priestoru. Chce to základ i komín navyše.
Podľa katalógového náčrtu dispozície má prízemie aj zbytočné nosné steny – skúste sa dohodnúť so statikom na efektívnejšom riešení.

Vstup chránený garážou

Vstup do domu je podľa projektu orientovaný na sever, severovýchodne či severozápadne. Garáž je umiestnená tak, aby ste mali možnosť podľa typu parcely vybrať si príjazd z troch strán. Má dobrú polohu aj vzhľadom na vstupné dvere, ktoré chráni proti poveternostným vplyvom. Logicky je riešený aj prechod z garáže k vstupným dverám, za ktorými sa môže nachádzať otvorené zádverie. Podľa nášho názoru je však zbytočne veľké. Celé prízemie má miestnosti logicky prepojené. Nechýba tu ani zimná záhrada orientovaná na južnú stranu. Uvedomte si však, že jedálenský výklenok je celý presklený a orientovaný severne. Je tak vystavený pravdepodobnému útoku vetra i dažďa.
Plus dávame premyslenému rozloženiu nábytkových kusov vo väčšine prízemných miestností, okrem pracovne. Niekomu by mohlo prekážať, že sedí chrbtom k vstupným dverám.
Ak by ste sa však rozhodli mať hosťovskú izbu namiesto pracovne, mali by ste rozmýšľať nad bezprostredným prepojením na malú kúpeľňu.

Veľkorysý priestor, premyslené zariadenie

Schodisko je umiestnené trochu ďalej od vstupných dverí. V prípade, že by ste chceli po čase vytvoriť dva samostatné byty, nezaobídete sa bez veľkých a zložitých zásahov.
Presvetleným schodiskom sa dostanete do podkrovnej haly, ktorú presvetľujú strešné okná. Preto sa tu dokážete rýchlo zorientovať. Všetky podkrovné izby sú dostatočne priestranné. Veľkosťou nezaostáva za nimi ani kúpeľňa. Odporúčame však viac fantázie v zariaďovaní a hlavne, pozor na šikminy!
Ak sa vám priestor, ktorý Klassik 145 ponúka máli a potrebujete naozaj veľké kráľovstvo, môžete pouvažovať o zobytnení podkrovia nad garážou.
Plus dávame aj logickému umiestneniu vodovodných a kanalizačných rozvodov – priestory s potrebou vody a kanalizácie sú pod sebou. Mínus dávame priestoru spálne, kde priestor formuje aj výklenok. V súčinnosti so šikminou strechy vznikol akýsi kumbál, kde je navrhnutá manželská posteľ s nevyužitým priestorom za ňou. Ak chceme byť dôslední, nesmieme opomenúť absenciu samostatného šatníka. Je na škodu, že sa v takom veľkorysom priestore preň nenašlo žiadne miesto.

Rozhodené anglické dvorce

Suterén je umiestnený len pod časťou zastavanej plochy a obsahuje dva skladové priestory, toaletu a posilňovňu. Možno by sa vetranie a presvetlenie podzemných priestorov dalo vyriešiť aj iným spôsobom ako rozhádzanými anglickými dvorčekmi, ktoré nepridávajú na estetike z vonkajšieho pohľadu. Architekti moderných stavieb síce počítajú v projektoch s účelným anglickým dvorčekom, ale zakomponujú ho do projektu tak, aby neprekážal celkovému dojmu zo stavby. Skúste uvažovať nad vyvýšením úrovne podlahy prízemia nad terén, aby ste na príslušné miesto fasády dostali pozdĺžne suterénne okno. Riziko, ktoré musíte zvážiť, je, že dom zmohutnie. Vyvýšením úrovne podlahy sa zvýši aj výška stavby asi o 60 až 80 cm.

Nepostavíte bez veľkej parcely

Prv než sa definitívne rozhodnete a zistíte, že Klassik 145 je pre vás tou najlepšou investíciou, ešte raz zvážte veľkosť domu. Tá ide ruka v ruke s nevyhnutnosťou mať naozaj veľkorysý pozemok. Ak bude parcela orientovaná so vstupom na sever rovnako ako vstup do garáže a domu, počítajte so šírkou aspoň 19,39 m a dĺžkou aspoň 33 m, aby vám zostalo aspoň 10 m na záhradu. Keď bude parcela orientovaná po dĺžke, teda východ – západ tak, že dostanete obývačku s jedálňou na južnú a zároveň uličnú časť, šírka parcely musí byť aspoň 28 m a dĺžka aspoň 25,39 m vrátane 10 m záhrady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *