Svieža klíma v kuchyni – ako vybrať digestor?

Z očí tečú slzy a okná sú zarosené natoľko, že z nich kvapká voda? To bude tým štipľavým zápachom cibule, ktorý sa linie od kuchynskej linky, kde partner (či partnerka) práve varí pravú francúzsku cibuľačku. Večera bude určite dobrá, ale čo z toho, keď si teraz nemôžete prezerať fotky na Facebooku či predčítať články na blogu a už teraz viete, že všetko oblečenie bude na druhý deň “voňať” po cibuli?

Ak nemáte pri kuchynskej linke okno alebo je vonku na vetranie príliš zima, tak si kúpte kvalitný odsávač pár. Vyriešite problémy s parou aj pachy a vychutnáte si partnerovo (prípadne partnerkine) kulinárske umenie o to viac. Navyše sa nebudete musieť obávať toho, že jedného dňa niečo pripálite a zamoríte celý byt nepríjemným zápachom.

Existujú dva typy digestorov. Filtračné (tiež recirkulačné) odsávače nepotrebujú vývod z domu von, ale vracajú očistený vzduch späť do miestnosti. Odsávače určené pre odťah naopak vyvádzajú odsatý vzduch von z príbytku. Preto ich musíte pripojiť na odťahové potrubie, ventilačnú šachtu alebo komín (nesmie byť určený na vykurovanie, ale len na odsávanie).

Ako funguje odsávač pár

Hlavnou úlohou odsávačov je odsať pachy a paru pri varení. Vo vodnej pare sa totiž zachytávajú mastnoty, ktoré by sa inak usadzovali v kuchyni. Pary by navyše mohli zvyšovať vlhkosť vzduchu v miestnosti a spôsobovať nežiaduce plesne. U odťahového digestora si overte, či má spätnú záklopku. Tá zamedzí prístupu pachov či studeného vzduchu do kuchyne v čase, keď digestor nepoužívate. Veľakrát je lepšie, aby bola klapka až na odťahovom potrubí.

Všeobecne sú všetky digestory určené pre odťah, niektoré však umožňujú recirkuláciu. Recirkulačné digestory majú vstupný (väčšinou kovový) filter, ktorým očisťujú vzduch od tukov, a následne druhý filter (uhlíkový), ktorým zbavujú vzduch pachov. Pachový filter musíte pravidelne (zhruba dvakrát až trikrát ročne) meniť. Odťahové digestory majú iba tukový filter, ktorý ľahko vyčistíte.

Výkon digestora

Výkon digestora prispôsobte činnosti, ktorú práve vykonávate. Na začiatku varenia zapnite odsávač na nižší výkon. Akonáhle sa začnú tvoriť pary, tak výkon zvýšte, a ku koncu varenia sa vráťte k minimálnej rýchlosti, ktorú udržujte ešte aspoň 5 minút po varení. Výkon závisí aj od vzdialenosti odsávača od sporáka. Tá nesmie byť menšia ako 65 cm pri elektrických doskách a 70 cm pri plynových. Odborníci odporúčajú neprekračovať maximálnu vzdialenosť 75 cm.

Recirkulačné odsávače bývajú hlučnejšie a uhlíkový filter znižuje ich výkon odsávania až o 20 %. Štrbinové (perimetrálne) sanie zvyšuje účinnosť odsávania a znižuje hlučnosť. Vďaka nemu nemusí byť digestor širší ako varná plocha. Komínové typy sú napojené priamo na odťah, u vstavaných typov môžete odťahové potrubie zabudovať do horného radu skriniek.

Výkon digestora ovplyvní aj jeho konštrukcia (pozícia filtrov, ich celková plocha, vnútorné vedenie vzduchu, hĺbka spotrebiča a prevedenie odťahu). Nepoužívajte užšie potrubie, ako je priemer výstupu z digestora. Došlo by k zníženiu výkonu a zvýšeniu hlučnosti. Dôležité je tiež vedenie odťahového potrubia, ktoré by malo mať čo najpriamejšiu a najkratšiu cestu bez zbytočných záhybov.

Aký odsávač kúpiť?

Existujú štyri typy odsávačov. Do malých kuchýň sa najčastejšie používa digestor podstavný (podvesný), ktorý umiestnite pod zníženú hornú skrinku. Komínové digestory majú ozdobný komín a pripomínajú obrátený lievik, pyramídu alebo obraz (nástenný typ). Nainštalujete ich medzi dve horné kuchynské skrinky.

Tretím typom sú ostrovkové digestory, ktoré sú dekoratívne zo všetkých strán, a využijete ich nad samostatne stojacim varným ostrovčekom. Ostrovkové digestory sú určené pre montáž na strop. Posledným typom sú plne vstavané digestory, ktoré nie sú po zabudovaní do hornej skrinky vôbec vidieť. Zvláštnou kategóriou vstavaných odsávačov sú potom digestory výklopné.

Digestor sa vyrába z plastu, nerezu, hliníka či medi. Pri výbere záleží na tom, aký typ materiálu uprednostňujete, ako máte zariadenú kuchyňu a koľko ste ochotní za odsávač zaplatiť. Bežným príslušenstvom digestora je zabudované osvetlenie, niektoré odsávače majú aj diaľkové ovládanie alebo automatický senzor, ktorý digestor zapína v prípade potreby.

Funkcia označovaná ako booster zvýši výkon odsávania vo chvíli, keď je potrebné rýchlo niečo odsať. Nežiaduce pachy tak rýchlo zmiznú. Istým variantom je tiež odsávačka, ktorá počas varenia odsáva paru a po skončení varenia pomaly znižuje výkon, až sa automaticky vypne. Niektoré odsávače majú optický ukazovateľ zanesenia tukového filtra.

Cena sa odvíja od výkonu, dizajnu i množstva funkcií. Vstavaný aj podvesný digestor kúpite už za cenu okolo 35 Eur, komínový okolo 77 Eur. Ostrovkový digestor stojí približne 308 Eur, zoženiete však aj dizajnové kúsky s cenou okolo 3 850 Eur.

Na čo si dať pri nákupe pozor

Digestor musí zodpovedať typu odsávania, ktorý môžete doma využiť (či máte odsávací komín alebo nie). Myslite aj na výkon spotrebiča, ktorý by mal zodpovedať veľkosti kuchyne. Mal by byť zhruba desaťnásobkom objemu miestnosti. U menšej panelákovej kuchyne by mal stačiť výkon 200 – 300 m³ za hodinu. V samostatnej väčšej kuchyni musí byť výkon minimálne 400 m³ za hodinu a pri kuchyniach spojených s jedálňou či obývacou izbou okolo 700 m³ za hodinu.

Pri nákupe sa zamerajte aj na hlučnosť, typ ovládania (mechanické či elektronické), prípadne aj typ osvetlenia. Dôležitá je aj samotná inštalácia, ktorá ovplyvňuje sací výkon a hlučnosť digestora. Ak je kuchyňa spojená s obytnou časťou, mala by byť hlučnosť na najvyšší stupeň výkonu maximálne 60 decibelov (hladina hluku bežného rozhovoru). Digestory s hlučnosťou 30 – 40 decibelov patria medzi veľmi tiché. U osvetlenia sa uistite, že sú žiarovky nasmerované kolmo na pracovnú plochu a nie sú utopené v digestore. Kryt osvetlenia by mal byť číry.

Aký typ odsávača pár používate? Napíšte do komentára pod článkom, ako ste s ním spokojní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *