Svetlovod – priveďte slnko do izieb bez okien

Máte chodbu, kúpeľňu alebo šatňu bez okien a chcete ušetriť na energiách? Najjednoduchším riešením je zaobstarať si úsporné LED žiarovky s bielym denným svetlom, ktorých svetlo sa blíži prirodzenému osvetleniu. Ak však trváte na prirodzenom svetle a nechcete cez deň svietiť, nainštalujte si svetlovody. Tak budete mať aj v miestnostiach bez okien po celý deň prirodzené denné svetlo a umelé osvetlenie budete zapínať len večer.

Konštrukcia svetlovodu

Svetlovod je jednoduchý stavebný prvok, ktorý má podobnú funkciu ako murované svetlíky. Nejedná sa o žiadne optické svetelné káble. Svetlovod sa skladá zo strešného dielu (strešná základňa a kopula), stredné funkčné časti (tubus s reflexivným odrazovým povrchom) a stropného difúzora.

Strešný diel môže byť plochý aj vypuklý. Vypuklý vytvára lepší uhol dopadu svetelného lúča, takže umožňuje jeho lepší prestup do potrubia. Vyhnite sa dielom s rôznymi okrasnými oblúčikmi, výrezmi alebo vypuklinami. Môžu totiž prestupu svetla brániť. Pri plochom skle záleží na umiestnení dielu na streche voči svetovým stranám. Nehodí sa na severnú stranu, kde dopadá málo slnečných lúčov.

Cesta svetla nemusí byť priama, tubus možno totiž smerovať kolenami. Existujú aj flexibilné tubusy, ktoré pripomínajú hadicu, ktorá sa dá rôzne ohýbať. Každý ohyb však znamená určitú svetelnú stratu. Preto o svetlovode uvažujte radšej tam, kde nepotrebujete viac ako dva ohyby. Dĺžka tubusu by mala byť v rozmedzí od dvoch do ôsmich metrov v závislosti na zvolenom priemere a materiáli. Čím kratší tubus vyberiete, tým nižšie budú obstarávacie náklady aj straty svetla.

Stropný difúzor môže byť tvorený samotným korpusom, vloženým tepelno-izolačným dvojsklom alebo trojsklom a dekoratívnym krytom. Izolačné sklo znižuje účinnosť svetlovodu až o 40 %. Štandardný svetlovod má celý systém postavený ako uzavretý tubus vzduchu a pri veľmi malej ploche otvoru sa teda jedná o úplne zanedbateľné straty tepla.

Z čoho sa svetlovody vyrábajú?

Z hľadiska životnosti je lepší strešný diel zo skla. Aj moderné plasty však majú dlhú životnosť. Plast by mal mať aplikovanú UV ochranu, aby nekrehol a nežltol. Vhodný je potrebný polyester PET-G, ktorý má dlhú životnosť, veľkú pružnosť a vysokú priepustnosť svetla. Sklo má horšiu priepustnosť svetla a je krehké. Navyše viac premŕza alebo sa rosí z teplejšej strany, čím stráca svetlovod na účinnosti.

Tubus by mal odrážať čo najviac svetelných lúčov. Preto máva povrch pokrytý kvalitným plechom s vysoko reflexnou vrstvou z technického striebra, ktoré dosahuje čistoty až 99,8 %. Odrazová fólia môže byť nalepená alebo nalaminovaná na hliníkovom tele tubusu, prípadne chemicky naparená v plazme a vákuu. Toto riešenie je najlepšie, pretože odrazový povrch je pod všetkými uhlami pohľadu aj proti svetlu jasný, hladký a čistý ako zrkadlo. Flexibilný tubus sa skladá z lamiel spojených hliníkovou fóliou.

Plastový difúzor máva nižšiu priepustnosť a môže skresľovať farby denného svetla. Preto je lepšie sodno-draselné sklo. Difúzor rozptyľuje lúče svetla po miestnosti tak, že nedochádza k oslneniu a priestor je osvetlený rovnomerne. Spodné kryty sú ako vo farbe bielej, tak i farebnej, a v rôznych tvaroch od štvorcových až po okrúhle.

Funkcie a doplnky

Svetlovody prijímajú, vedú a vydávajú denné svetlo tam, kde ho potrebujete. Dokážu ho regulovať a usmerňovať. Zvýši činiteľ denné osvetlenie, pomôžu splniť hygienické predpisy, zlepšujú zrakovú pohodu a zatraktívňujú priestory. Tiež umožní kolaudáciu stavieb s nedostatočným denným osvetlením.

Množstvo denného svetla, ktoré svetlovod privádza, závisí na počasí, ročnom období, sklone strechy, svetových stranách, počte kolien a dĺžke tubusu. Optimálnym riešením je umiestnenie hornej časti svetlovodu na najviac oslnenú časť strechy. Pre svetlovody sú ideálne rovné strechy. Pri šikmých voľte južnú alebo západnú stranu.

Väčší priemer difúzora osvetlí väčšiu plochu. Svetlovod s priemerom 22 cm presvetlí za optimálnych svetelných podmienok plochu 7 – 9 m2, priemer 32 cm spravidla vystačí na 10 – 13 m2. Typ svetlovodu navrhujú odborníci tak, aby dodával dostatok svetla i pri zatiahnutej oblohe v zime. Vďaka vysokej odrazivosti tubusu privedie svetlovod do miestnosti toľko svetla ako tradičná 60W žiarovka.

Niektoré svetlovody v sebe obsahujú aj solárne panely, batérie a svietidlo, takže nimi môžete svietiť aj večer a v noci. Do niektorých svetlovodov ľahko domontujete aj nosič LED diódového osvetlenia. Vo dne tak svieti vďaka dennému svetlu a v noci ho použijete ako zdroj umelého osvetlenia. Niektoré svetlovody majú zabudovanú aj ventiláciu. Pomocou prídavnej tlmiacej klapky svetlovod utlmíte alebo úplne vypnete.

Montáž a cena svetlovodov

Svetlovod nasmerujte najlepšie na južnú stranu strechy. Výhodou je strešný diel z číreho skla alebo plastu, cez ktorý vstupujú lúče do systému hladko a bez strát. Pri inštalácii na východ alebo západ bude mať svetlovod vyššiu účinnosť buďto v dopoludňajších alebo popoludňajších hodinách (podľa zvolenej svetovej strany).

Montáž vlastného svetlovodu je jednoduchá a zvládol by ju aj šikovný domáci majster. Pretože je však nutný zásah do strešného plášťa budovy, je vhodné ju zveriť špecialistovi. Ten vám zaistí odbornú montáž do ľubovoľného typu strechy bez rizika následného zatekania okolo strešnej manžety svetlovodu. Obráťte sa radšej priamo na niektorého z výrobcov či predajcov svetlovodov.

Kondenzácia sa objavuje iba tam, kde montér vykonal nekvalitnú montáž. Kupoly i tubusy sú väčšinou dobre zaizolované. Skôr než do izolačnej vložky investujte do odbornej firmy, ktorá svetlovod nainštaluje. Cena svetlovodu závisí na miestnych podmienkach (dĺžka tubusu), a tiež na jeho technickom prevedení (kvalita odrazovej vrstvy, prevedenie kopuly). Počítajte s cenou okolo 800 Eur na jeden svetlovod.

Nainštalovali by ste si do miestnosti bez okien svetlovody alebo si radšej zaobstaráte LED žiarovky? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *