Škvrny na koberci? Vyčistíte ich aj bez strojov

Koberce najrôznejších rozmerov a materiálov zostávajú aj v súčasnosti stále jednou z najobľúbenejších podlahových krytín. Či už sú od steny k stene na celej ploche alebo kusové v menšom prevedení, iste ste už zažili situáciu s vyliatym hrnčekom kávy, pohárom červeného vína, či zašliapanou žuvačkou alebo čokoládou. Nevešajte hlavu a skúste niekoľko tipov, ako sa škvŕn zbaviť.

V prvom rade je dôležitá rýchlosť, s akou sa do likvidácie škvŕn od ich vzniku pustíte. Čo najskôr odstráňte zdroj a v prípade tekutej nečistoty sa ju snažte vysať papierovou utierkou alebo handričkou. Nesmiete pritom tlačiť a škvrnu rozťahovať do strán, postupujte teda od jej kraja do stredu. Potom skúste opatrne roztok vlažnej vody s mydlom, väčšinou uspejete.

Likvidáciu škvŕn najskôr vyskúšajte na mieste, ktoré nie je vidieť

Razantné bieliace prípravky oželte. Mohli by ste získať veľkú svetlú škvrnu, s ktorou už ťažko niečo urobíte. Všeobecná rada pri čistení nielen kobercov je vyskúšať odstraňovanie nečistôt trebárs v kúte, kde prípadný nezdar nebude okamžite na očiach.

Najčastejšiou metlou na škvrny z kuchyne našich babičiek je ocot a citrón. Na nečistoty pôsobia svojimi kyselinami a použite ich na fľaky od farieb, piva, prípadne vajec. Zdoláte s nimi tiež mastné škvrny. Citrónová šťava navyše v porovnaní s octom príjemne vonia.

Ocot a citrón sú najčastejším domácim likvidátorom škvŕn

Na mastné škvrny platí niekedy ocot, inokedy zase alkohol. Vyskúšajte ale aj teplú vodu s trochou mydla alebo saponátu. Naopak zásadne len studenú vodu, prípadne prací prášok alebo prípravky na koberce, použite na škvrny od kakaa. Tie isté prostriedky vám pomôžu od kečupových stôp.

Na žuvačku zaberá ľad alebo špeciálny sprej

Doslova ako prilepená drží na kobercoch žuvačka. Určite ste počuli, že na ňu platí jedine zmraziť a odrolit. Pár kociek ľadu alebo špeciálny sprej to ľahko zariadia. Na staršie škvrny od kávy alebo horúcej čokolády alebo kávy pomáha glycerín. Ak je pred vami na koberci pohroma čerstvá, skúste ju namočiť roztokom slanej vody a opatrne vymývajte handričkou alebo špongiou.

Osvedčený a známy postup je na škvrny od vína. Vysušte ju, nasypte na ňu soľ a nechajte pôsobiť asi desať minút. Soľ potom povysávajte a studenou vodou škvrnu dočistite. V prípade potreby celý postup zopakujte. Aj tu sa oplatí skúsiť postup na menej viditeľnom mieste.

Čo robiť pri odstraňovaní škvŕn z koberca:

  • Čo najrýchlejšie po jej vzniku sa snažte škvrnu zlikvidovať
  • Savým papierom alebo suchou handričkou sa snažte odsať čo najviac nečistoty
  • Vlažnou vodou s trochou saponátu na koberce opatrne škvrnu rozlozte
  • Postupujte od kraja fľaku smerom do jeho stredu
  • Nakoniec použite čistú vodu a odstráňte zvyšky čistiacich prostriedkov

Babské recepty platia aj na čerstvú krv, kde odporúčame studenú mydlovú vodu a soľ. Veľmi húževnatý je atrament, od ktorého vám pomôže najskôr savý papier, a potom vlažný soľný roztok a jemné čistenie. Pijak v spolupráci so žehličkou odstráni škvrny od vosku zo sviečky. Na blato naopak neponáhľajte, nechajte ich zaschnúť a potom kefujte a vysávajte.

Ak je sneh, neváhajte a vyklepte koberec na ňom, oživíte aj farby

Chcete oživiť farbu koberca? V zime ho položte lícom na sneh a vyklepte do neho všetku špinu. Dobrým prostriedkom je tiež rozsypaná a odkvapkaná kyslá kapusta, ktorú necháte pôsobiť a potom ju zametiete. Podobne pôsobí aj zľahka rozsypaná obyčajná kuchynská soľ s následným vysatím.

Pokiaľ si na vyčistenie škvrny kvôli jej veľkosti alebo vytrvalosti netrúfate, musíte sa obrátiť na profesionálov. Na trhu teraz pôsobí množstvo firiem, ktoré majú k dispozícii väčšie čistiace stroje a spolu s príslušnými prostriedkami vás ťažkostí so špinou zaručene zbavia. Prístroje si môžete tiež požičať domov, spravidla si k nim ale musíte dokúpiť príslušné chemikálie a výsledok je len na vás.

Tipy na likvidáciu niektorých škvŕn:

  • Vosk zo sviečky – savý papier a žehlička, nastavená na vlnu
  • Pero – zriedený šampón na koberce alebo lieh
  • Čokoláda – mäkká kefa a roztok z octu a liehu
  • Víno – soľ a potom teplá voda, prípadne prací prostriedok
  • Lepidlo – škrobová voda, syntetický acetón alebo alkohol

Upratovacej firme radšej prenechajte tiež čistenie peržanov, kobercov z vlny alebo iných chúlostivých materiálov. Raz za rok doporučujú profesionálne vyčistenie podlahovej krytiny odborníci na bytový textil. Pri výbere špecialistov si overte, akú technológiu firma používa a aké má referencie. Cena sa vďaka konkurenčnému prostrediu dostala na prijateľnú hranicu v priemere cca 0,70 EUR za m2.

Ak sa rozhodujete že aký koberec si kúpiť, prečítajte si náš článok ako si vybrať koberec.

S odborným čistením kobercov spojte aj čalúnený nábytok

S profesionálnym čistením kobercov stojí spravidla za to spojiť aj čistenie čalúneného nábytku. Firma si poradí aj problematickým zašpinením starších sedačiek alebo kresiel a všeobecne býva táto operácia účinnejšia, než keby ste sa o ňu pokúšali sami. Moderné technológie zbavia vaše sedačky aj koberce všadeprítomných roztočov, ktorí patria spolu so svojimi zvyškami medzi výrazné alergény.

Celoplošné čistenie kobercov “mokrou cestou” je účinné a razantné, nejde ale použiť úplne všade. Opatrní musíte byť napríklad u vlnených kobercov. Rovnako tak zvoľte iný postup u drevených podláh alebo paluboviek, ktoré sa s vodou príliš nemajú rady a môžete ich zničiť. Aj keď ale máte vysávač na vysávanie vody, rozhodne nebudete tak úspešní, ako odborné upratovacie firmy.

Mokré čistenie je veľmi účinné a razantné, ale nejde použiť úplne všade

Môžete samozrejme zvoliť aj čistenie “suchou cestou”, ktoré je síce drahšie, ale ku kobercovým vláknam z citlivých materiálov šetrnejšie. Častice špiny sa naviažu na rozptýlený špeciálny prášok a ten potom pracovníci firmy vysajú. Po skončení prác navyše možno koberec ihneď používať, pričom metódu s variantom čistiacej peny môžete použiť aj na čalúnený nábytok.

Máte doma koberec, ktorý trpí ťažko odstrániteľnými škvrnami? Popíšte nám v komentári pod článkom, či využívate pri upratovaní profesionálov alebo babské recepty a rady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *