Prezrite si tipy, kde pestovať izbové rastliny

Aj v malom byte môžete pestovať veľa kvetov. Kvetináče nemusia stáť len na policiach, komodách a parapetoch, ale môžete využiť aj voľný priestor na stenách a pod stropom. Okrem toho, že ušetríte kúsok miesta, vyzerajú kvety na týchto netradičných miestach skvele a zaujmú každú návštevu.

Orchidey aj bylinky v lustri

Pri pestovaní kvetov v lustri sa využíva odpadové teplo žiarovky. Dizajnové svietidlo od Brokis je vlastne ručne fúkaná sklenená guľa s priemerom 45 cm s otvorom na zasadenie kvetov. Kábel je priehľadný, aby nerušil. Svetlo stojí zhruba 385 €. Pre pestovanie byliniek navrhla Kristýna Pojerová luster Skleník. Kúpite ho za 1 347 €.

Kvety v sklenených bankách

Kvety môžete pod strop zavesiť aj v sklenenom aeráriu, alebo tiež rastlinnom teráriu. Ide o sklenené banky rôznych tvarov s malým otvorom, ktorým do nich vložíte prípadnú zeminu alebo drvenú kôru a samotnú rastlinu. K stropu alebo na okno ich zavesíte pomocou háčika. Každá banka má odvetrávací otvor. Rastlina si vo vnútri vytvorí vlastnú mikroklímu. Samotnú banku zaobstaráte od 6 €.

Rastliny stačí zaliať približne raz za týždeň trochou vody alebo ich rosiť, sukulenty zalievajte asi raz za mesiac. Na pestovanie je veľmi nenáročná napríklad tillandsia, ktorá žije zo vzdušnej vlhkosti a zaobíde sa bez zeminy.

Obraz zo živých kvetov

Jedná sa o rám z plastu alebo dreva s otvormi pre určitý počet rastlín. Dovnútra vložíte ľahký prírodný substrát, ktorý dobre saje vodu a udržuje rastliny vo vlhku. Vysadené kvety stačí zalievať 1 – 2× za týždeň. Horná časť obrazu je otvorená, aby ste mohli rastliny zalievať. V spodnej časti býva výpustný ventil, ktorým vypustíte prebytočnú vodu, ak obraz prelejete. K stene ho upevníte pomocou skrutiek a hmoždiniek.

Ak rastliny nemajú dostatok svetla, doplňte obraz o umelé svetlo, ktoré podporuje rast rastlín. Ideálne sú žiarivky s vysokou úrovňou vyžarovania modrej a červenej farby alebo žiarovky s vysokým Ra. Plastový obraz bez rastlín kúpite za zhruba 35 €.

Vertikálna záhrada

Je to záhrada na kolmej stene, kde rastliny prosperujú s minimálnym množstvom substrátu. Nosnú konštrukciu pripevníte na stenu, prípadne do priestoru postavte samonosnú konštrukciu, a do nej umiestnite moduly vysadené rastlinami. Údržba je nenáročná a záhradu je možné napojiť na automatické zavlažovanie s časovačom.

Konštrukcia je rôzna, môžete využiť systém SKALE. Ten je tvorený z plastových častí, ktoré sa spájajú zaklapnutím do ľubovoľného tvaru. K stene ju upevníte pomocou hmoždiniek a skrutiek. Na ňu potom zavesíte jednotlivé kvetináčiky, ktoré majú na dne otvor na pretečenie prebytočnej vody. Pod stenu umiestnite zbernú nádobu na vytečenú vodu. Plato na dva kvetináče spolu s nádobami kúpite za 12 €.

Konštrukciu vytvoríte aj z recyklovaných materiálov, trebárs kari siete, PET fliaš, kvetináčov alebo paliet. Zoženiete aj kvetinových vreckárov z akrylu v mnohých farebných variantoch. Vreckár s veľkosťou 50 × 45 cm kúpite za 24 €. Pri hydroponickom pestovaní nemusíte používať zeminu, pretože korene vrastajú do textílie.

Na vertikálnu záhradu sú vhodné rastliny, ktoré prirodzene rastú na skalách a skalných previsoch. Do tmavších častí, kde sa predpokladá vyššia vlhkosť, sa spravidla dávajú rastliny zo subtropického a vlhkého prostredia. Môžete však experimentovať a skúšať rôzne rastliny.

Magnetické kvetináče

Držia na magnetických tabuliach a náteroch, chladničkách, digestoroch, kovových lištách v kuchyni, dverných futroch, balkónových zábradliach a ďalších kovových plochách. Vyrábajú sa v niekoľkých tvaroch, rôznych veľkostiach aj širokom spektre farieb. Ku kvetináču môžete dokúpiť kovový kotúč, ktorý pomocou skrutky a hmoždinky pripevníte kdekoľvek na stenu. Malý magnetický kvetináč kúpite za 3 €.

Rastliny hore nohami

Sky planter od Boskke je kvetináč prispôsobený na rast kvetov hore nohami. Voda sa leje zhora otvorom na dne kvetináča a zavlažuje pôdu, ktorá sa nachádza na druhom disku, do ktorého je vsadená kvetina. Zálievka sa z disku uvoľňuje postupne, takže kvetináč funguje na princípe samozavlažovania. K stropu pripevníte kvetináče pomocou závesných háčikov a drôtikov. Plastový kvetináč zoženiete za 20 €, keramický za 29 €.

Zasaďte skôr menej náročné druhy rastlín. Dlhoročné kvety by si na tento spôsob nemuseli zvyknúť a uhynuli by. Vyberte si napríklad brečtan, pelargónie, tradeskanciu, Anturium, palmu Areca, Bostonské paprade, fenikel, muškát, mätu, orchideu, petržlen, jahodu, Syngonium.

Zavesené kvetináče

Ak nechcete rastliny hore nohami, kúpte im klasický závesný kvetináč. Okrem aerárií skúste trebárs dizajnovú vázu Flying Orchids od Petra Baletku. Je to sklenená guľa s dovnútra zahnutým hrdlom a špeciálnym tvarom dna. Vázu môžete zavesiť zo stropu na oceľové lanko. Kúpite ju za 58 €.

Hrdlo otočené dovnútra bráni unikaniu vlhkosti pri vyparovaní zálievky, takže je vo vnútri gule klíma, ktorá vyhovuje orchideám rodu Phalenopsis aj všetkým epifytným rastlinám. Tie nemajú korene v zemi, ale rastú napríklad v korunách stromov.

Machové gule, čiže kokedamy

Korene rastliny sa obalia špeciálnou ílovitou zeminou. Tá sa vytvaruje doguľata, obalí sa vrstvou machu a opletie špagátom. Za ten ju môžete zavesiť na strop. Takto pestovaný kvet vydrží pomerne dlho. Týmto spôsobom môžete pestovať napríklad fikus, paprade, sukulenty, antúrie, olivovník, niektoré bylinky alebo zakrpatenú borovičku. Kokedama môže visieť alebo stáť v okrasnej miske.

Rastliny, ktoré majú rady veľa vody, zložte zo závesného špagátu a ponorte na niekoľko minút do vody. Kvety, ktoré na vlahu nie sú náročné, stačí postaviť na pár minút do misky s trochou vody. Raz za čas pridajte do zálievky hnojivo alebo do balu zapichnite výživu v tyčinkách.

Kokedamu vytvoríte sami pomocou rád na internete alebo v knižkách. Netrúfate si na to? Navštívte kurz, kde vás všetko naučia, alebo si kúpte hotovú kokedamu. Malý Asparagus kúpite za 10 €, veľký citrus za 39 €.

Viete o ďalšom netradičnom mieste, kde sa darí vašmu kvetu? Prezraďte ho ostatným čitateľom v komentári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *