Potrebujete niečo opraviť alebo nainštalovať? Zavolajte na pomoc elektrikára

Nefunguje vám zásuvka, vypínač alebo nejaký elektrospotrebič? Nesnažte sa ho opraviť akýmkoľvek neodborným zásahom, takže v zásuvke radšej nechajte aj číslo na hodinového manžela a nájdite si kontakt na šikovného elektrikára. Predítete tak možným škodám na majetku, ale aj na zdraví. V prípade havárie alebo požiaru v dôsledku neodborného prevedenia elektroinštalácie alebo zlého zapojenia elektrospotrebiča vám poisťovňa odmietne poskytnúť plnenie.

S čím vám elektrikár pomôže

Elektrikár zapojí vstavané spotrebiče do kuchynskej linky, namontuje osvetlenie alebo vymení zásuvku. Vykonáva všetky činnosti týkajúce sa slaboprúdových i silnoprúdových prístrojov a elektrického vedenia. Do náplne jeho práce patrí montáž, rekonštrukcia, údržba, opravy, nastavovanie a riadenie procesov a elektrických zariadení, odborné práce vo výrobe elektronických prvkov a zostáv (vrátane inštalácie, diagnostiky, opráv elektrických aj bezdrôtových prenosových systémov), elektro revízie (kontrola elektrických zariadení) a prihlášky na odber elektriny.

Čo urobiť pred rekonštrukciou

Rovnako ako u rozvodov vody je potrebné si rozmyslieť, kde chcete lustre, zásuvky, vypínače aj veľké elektrospotrebiče ešte pred tým, než si pozvete elektrikára. Ak si s návrhom neviete rady, pomôže vám bytový architekt alebo dizajnér. Ak plánujete sadrokartónové priečky, potom nechajte sadrokartonárov nainštalovať nosné sadrokartónové konštrukcie, aby do nich mohli ďalší robotníci vmontovať rozvody vody i elektriny.

Ešte pred návrhom si nezabudnite overiť, že máte “dosť prúdu”. Starý elektrický rozvod, respektíve hlavný istič, nemusí stačiť na množstvo nových spotrebičov. Ak máte slabý istič, musíte požiadať o zvýšenie príkonu na príslušnej prevádzkovej správe. Ak si neviete rady, zavolajte elektrikára, nech sa na to pozrie za vás.

Pre bytovú jednotku vybavenú všetkými elektrickými kuchynskými prístrojmi by mal stačiť 3 x 25 ampérový trojfázový istič. Po schválení požadovaného príkonu si kúpite silnejší hlavný istič, ktorý vám odborník nainštaluje a vykoná revíziu. Nakoniec uzavriete novú zmluvu o dodávke elektrickej energie u dodávateľa elektriny.

Ako si vybrať elektrikára

Elektrikár môže činnosť vykonávať len vtedy, ak absolvuje stredné odborné vzdelanie ukončené výučným listom a zároveň získa odbornú spôsobilosť v elektrotechnickom odbore. Overte si teda, že má živnostenský list na remeselnú činnosť.

Elektrikár musí na živnostenskom úrade doložiť doklad o absolvovanom vzdelaní a spravidla tiež potvrdiť, že má za sebou najmenej rok praxe v odbore. Pri výbere dbajte aj na dĺžku praxe a referencie od zákazníkov. Ideálne je, ak vám elektrikára odporučí niekto z rodiny alebo známych.

S elektrikárom spíšte zmluvu o dielo. Napíšte do nej termín začiatku a konca prác, cenu aj konkrétny popis toho, čo bude elektrikár robiť. Nezabudnite sa dohovoriť tiež na sankciách za nedodržanie termínu alebo kvality. Dopredu plaťte iba zálohu (cenu potrebného materiálu). Elektrikár môže byť platený od hodiny, alebo od vykonaných prác. Hodinová sadzba sa u profesionála pohybuje od cca 10 Eur a vyššie, jednotkové ceny si môžete približne spočítať v cenníku remesiel.

Máte tip na lacného a šikovného elektrikára? Napíšte do komentára pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *