Pohodlie kdekoľvek = cestovná detská postieľka

Máte doma nového, malého člena rodiny a po počiatočných malých zmätkoch v domácnosti sa všetko vrátilo do starých koľají. Neboli ste práve “peciváli” a radi jazdíte na návštevy k príbuzným, priateľom, alebo len tak von či na chalupu? Pre pokojný spánok vášho drobca si kúpte praktickú cestovnú postieľku. Kúpite ju spravidla v prenosnej taške, ktorú použijete aj na skladovanie.

Na trhu nájdete najčastejšie dva typy materiálov. Drevené postieľky bývajú ťažšie, ale tie z brezy alebo zo smreku zdvihnete ľahko. Farebnejšie a znateľne ľahšie bývajú postieľky plastové. Sú aj rozšírenejšie. Už kvôli tomu, že ich okrem ciest môžete ľahko prenášať napríklad medzi obývačkou a kuchyňou, podľa toho, kde práve trávite čas. Drobca máte pod dohľadom a on je zasa spokojný, pretože vás vidí.

Cestovná postieľka musí byť ľahká a ľahko prenosná

O svojich skúsenostiach s cestovnou postieľkou píše na internete čitateľka s prezývkou Yamaya: “Máme starší model s bielou sieťkou a je perfektný. Má kolieska pre presuny či hojdanie pri uspávaní. Potom striešku, otvor na zips, moskytiéru, veľkú kapsu po boku a prebaľovací pultík. Používam denne dva roky, dostáva rozhodne zabrať, len som prikúpila kvalitný matrac.”

Pri výbere cestovnej postieľky sa zaujímajte o jej hmotnosť a možnosť jednoduchej manipulácie. Výrobok by mal mať závesné dno a poskytovať čo najväčšie bezpečie. Váš malý cestovateľ tak nebude ležať tesne pri zemi. Nevyhnutné sú aj štyri pevné nohy alebo nohy so zaistiteľnými kolieskami. Drevená postieľka nesmie byť akokoľvek poškodená hnilobou alebo hmyzom, u kovovej je nutný kvalitný náter.

Čierna bočná sieťovina je praktická, dovnútra aj z postieľky je lepšie vidieť

Typická cestovná postieľka má rozmery lôžka okolo 120 × 60 cm a nosnosť najčastejšie 15 kg. Vedľa polohovateľného lôžka na nej nájdete aj prebaľovací pultík s vreckom alebo hrazdu s hračkami. Veľmi užitočným doplnkom pre nerušený spánok sú roletky na bočných sieťovaných stranách. Priemerná cena tohto typu postieľky so skladacím matracom je okolo 100 Eur.

Čitateľka s prezývkou Sarina si chvália: “Máme cestovnú postieľku z druhej ruky a som maximálne spokojná. Spala v nej staršia dcéra aj v piatich rokoch, nemusí sa potom napríklad platiť za lôžko v chatke. Alebo sme ju používali aj pri návštevách.”

Do diskusií pomerne zriedka prispievajú oteckovia, ale ten s prezývkou Nanuk to má jasné: “Ja teda moc spokojný nie som, prebaľovací pultík má rovnakú životnosť ako novorodenecké lôžko, hrací kolotoč je na prd, pretože sa sám netočí. Svetielko svieti skutočne minimálne, takže sa bábätko síce nezobudí, ale ja som skoro nič nevidel. Občas mi i chýba výhoda drevených postieľok, odobranie bočníc.”

Rozopínajúci sieťovaný bok je výborný doplnok, po vyspaní za vami dieťa samo príde. V postieľke by nemalo chýbať závesné lôžko, ktoré vám uľahčí ohýbanie pre malé bábätko. Väčším deťom sa bude veľmi páčiť bočný otvor s otváraním na zips. Počas spánku dieťaťa túto netradičnú cestu rozopnite, po prebudení za vami rado docupitá. Na trhu narazíte na postieľky so základnou výbavou, ale aj na luxusnejšie modely. Rozmedzie cien preto kolíše od necelých 35 až po 173 Eur.

Pri cestovaní nájdete často len skromné ​​a stiesnené priestory. Šikovná cestovná postieľka vám uľahčí kojenca prebaliť, prezliecť alebo ho po vykúpaní osušiť a obliecť na prebaľovacej podložke. Jednoducho ju nasadíte na vrchný rám postieľky a potom zase zložíte. Lôžko máva tiež na jednej strane špeciálne pracky pre zošikmenie polohy lôžka a spríjemnenie detského spánku.

Cestovnú postieľku nerozkladajte pri tepelnom zdroji, ako je napríklad radiátor, kachle alebo krb. Pred jej použitím sa vždy presvedčte, že vo vnútri nie je nič nebezpečné. Aj nepatrný stupienok môže malý zvedavec vyskúšať a z postieľky neskôr vypadnúť. Pamätajte na to, že postieľka nie je vhodná na každodenné používanie a kvôli voľnej cirkulácii vzduchu do nej nedávajte ani žiadny vankúšik.

Zaobstarali ste si pre bábätko cestovnú postieľku? Napíšte do komentára pod článkom, akú ste vybrali a poraďte ostatným čitateľom a čitateľkám pred nákupom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *