Podlahové a stenové vykurovanie rodinných domov

Podlahové kúrenie je nízkoteplotný sálavý systém. Kým v klasických radiátoroch sa využíva voda až 90 ° C horúca, u podlahového kúrenia by teplota vody nemala presiahnuť 50 °C a teplota podlahy by nemala byť vyššia ako 29 °C. 

Podlahové kúrenie využíva veľkú plochu a vysoké akumulačné schopnosti. Výsledkom týchto vlastností je, že podlahové kúrenie Vás ohrieva, aj keď je teplota v miestnosti nižšia ako 18 °C. Ak je podlahové kúrenie správne nastavené, tak po kontakte bosých nôh s podlahou neucítite nič. Nebude sa Vám zdať horúca, pretože nie je teplejšia ako vaše nohy, ale nebude sa zdať ani studená, pretože z Vášho tela neodvádza teplo.

Výhodou podlahového kúrenia je fakt, že vytvára v miestnosti príjemné prostredie pri nižšej teplote vzduchu, ako je tomu u klasického systému vykurovania. To so sebou prináša nižšie riziko suchého vzduchu v miestnosti, pretože chladnejší vzduch v sebe lepšie udržuje vodné pary. S vyššou teplotou vzduchu tiež preukázateľne súvisí väčšia únava či znížená schopnosť sústredenia. Vďaka nižšiemu prúdenie horúceho vzduchu v miestnosti sa tiež v miestnostiach s podlahovým vykurovaním vyskytuje menej zvíreného prachu.

Záujemcovia o podlahové vykurovanie môžu vyberať z dvoch systémov vykurovania: teplovodného a elektrického. Teplovodné vykurovanie je náročnejše na zabudovanie a jeho inštalácia je finančne nákladnejšia. Na druhú stranu, vykurovanie pomocou tohto systému je efektívnejšie, teplo v miestnosti vydrží dlhšie a nie je potrebné časté prikúrovanie. Rozvodové rúrky sú vyrobené z ohybného plastu, ktorý možno ľubovoľne na podlahe rozložiť alebo je ich možné zakúpiť v kombinácií hliník – plast. Rúrky sa pokladajú hadovito či špirálovite tak, aby sa dosiahlo zakrytie čo najrozsiahlejšie plochy podlahy. Spotreba vody sa pohybuje okolo 0,5 l na 1m2 a jej teplota nepresahuje 50 ° C. Tento systém, ktorý umožňuje slobodnú voľbu vo výbere zdroja tepla (napríklad kondenzačné kotly či tepelné čerpadlá), je využívaný najviac.

Zrejme jedinou nevýhodou podlahového kúrenia, je v prípade potreby jeho neschopnosť rýchleho vykúrenia miestnosti. Z tohto dôvodu býva toto riešenie doplnené ďalším zdrojom tepla, najčastejšie ide o stenové vykurovanie či radiátormi (úplne postačujú menej výkonné modely). Oba systémy potom používajú rovnaký zdroj horúcej vody, doplňujúci systém disponuje rýchlejším nábehom a vykúri tak miestnosť napr. po dlhšej neprítomnosti.

Stenové vykurovanie

Okrem podlahy môžete mať tiež vykurované steny. Pre stenové vykurovanie je vhodné teplovodné aj elektrické kúrenie. U teplovodného kúrenia sa využívajú úzke potrubia, ktoré sa vkladajú medzi sadrokartónové dosky alebo priamo pod omietku. Rovnako ako u podlahového, je u stenového vykurovania využívaná celá plocha múru. Stenové vykurovanie možno použiť skôr ako doplnkové k primárnemu vykurovaniu (napr. k podlahovému teplovodnému kúreniu). Pred inštaláciou si ale musíme rozmyslieť, kam postavíme nábytok, aby nebránil vo vyhrievaní miestnosti.

Stenové a podlahové elektrické vykurovanie je vhodné najmä do menších miestností, ako je kúpeľňa, chodba či kuchyne. V týchto lokalitách je potrebné sa zámerne vyhnúť plochám, v ktorých bude stáť vaňa, linka alebo chladnička

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *