Opalovačka bez smädu? Vytvorte držiak nápojov

Slnko páli, pečiete sa na slniečku, keď v tom vás prepadne smäd. Čo teraz, keď sa vám nechce dvíhať zo záhradného lehátka, pretože tu ten kúsok ešte nie je opálený? Ak nemáte vlastného Alfréda, ktorý by vám nápoj na zazvonenie zvončekom priniesol, alebo ktorý by vám nápoj počas slnenia podržal na striebornom podnose, potom potrebujete miesto, kde si nápoj odložíte. Zem k tomu nie je vhodná, pretože o pohár môžete ľahko zavadiť a cennú tekutinu rozliať.

Ani záhradný stolík nie je to pravé nápojové, pretože by ste sa pre pitie museli siahodlho naťahovať, a hlavne sa vám stolík zrejme nebude chcieť prenášať tam, kam sa práve dnes rozhodnete uvelebiť. Ako najlepší variant pre vyriešenie tejto prekérnej situácie sa javí vonkajší držiak nápojov. Môžete si ho kúpiť, ale lepšie je ho vyrobiť.

Nielen že vyskúšate svoju šikovnosť, ale nápoj budete mať stále pri sebe a nebudete musieť nikoho prosiť ani platiť, aby vám nápoj priniesol alebo podržal. Alfréd navyše môže kedykoľvek odísť, stojan na nápoj však nie. Ak ho teda vyrobíte poriadne a nerozpadne sa hneď po prvom použití.

Držiak nápojov a obchody

Ak sa vám nechce do výroby, tak si držiak nápojov kúpte. Väčšinou ho zoženiete v obchodoch s kempingovým alebo bazénovým vybavením, ale aj vo vybraných e-shopoch. Máte radi kované veci? Potom si nechajte vykovať ozdobný držiak nápojov od umeleckého kováča. Cena bude závisieť hlavne od zložitosti výrobku.

Niektoré ležadlá a kresielka majú držiak nápojov priamo zabudovaný, a to napríklad v podrúčke. Kempingovú skladaciu stoličku so zabudovaným držiakom nápojov v opierke kúpite už za 8 Eur. Za zhruba 12 Eur potom zoženiete kovový držiak na tri poháre, ktorý má bodec pre zápich do zeme. Nafukovací držiak nápojov s boxom na ľad stojí okolo 27 Eur.

Držiak nápojov z konzervy aj látky. Ako na to?

Čo potrebujete na výrobu držiaka z plechovky? Jednu konzervu, závitovú tyč, matky s podložkami, kladivko a klinec. Do dna konzervy urobte pomocou kladivka a klinca alebo vŕtačky s vrtákom na kov dieru, cez ktorú prevlečiete závitovú tyč. V požadovanej pozícii zafixujete plechovku pomocou matiek a podložiek.

Nepáči sa vám holá plechovka? Potom ju trebárs natrite farbou na kov, zabaľte do textilného obalu alebo olepte vzorovanou textíliou či decoupage papierom.

Pre väčší smäd alebo záhradné párty môžete využiť napríklad nafukovací bazénik alebo vedro postavené na drevenom hokerlíku. Dovnútra nasypete kocky ľadu, medzi ktoré postavíte fľaše s nápojom. Ten tak bude krásne vychladený a lepšie osvieži. Ľad môžete nasypať aj do vedier zavesených na pripravený drevený stojan či vešiak.

Ste zdatní v šití alebo háčkovaní? Potom si môžete vyrobiť textilný obal na PET fľašu, ktorý zavesíte buďto na ležadlo, alebo na pripravený stojan. Ten vyrobíte napríklad z pekne urastenej vetvy. Na ležadlo alebo stojan môžete pripevniť aj bežne predávaný držiak nápojov určený na bicykel alebo kočík. Zoženiete ho v športových či detských potrebách už za 4 Eur.

Plávací držiak nápojov do bazéna

Chcete si so sebou do bazéna zobrať aj plechovku s lahodným mokom? Potom si nachystajte penovú trubicu (izolácia z penového polyetylénu pre potrubné rozvody teplej a studenej vody), lámací nôž, fixu a tavnú pištoľ. Vyberte si trubku v takom priemere, aby sa vám do nej po vydlabaní stredu vošla nápojová plechovka. Ak zvolíte správny rozmer, nebudete musieť ani dlabat.

Z rúrky najprv odrežte časť, ktorá poslúži ako obal plechovky. Potom si odrežte ďalší kus trubice, z ktorého vytvoríte plaváky. Rozrežte ho pozdĺžne na polovice a do ich stredu vytvorte otvor, do ktorého zasadíte prvý diel s vydlabaným stredom. Všetko potom spojte pomocou tavného alebo chloroprénového lepidla. Polovice plaváka môžete spevniť pomocou drievok z nanukov.

Chcete vychladiť viac fliaš? Vezmite si plastový box a z penovej trubice odrežte štyri časti v dĺžke zodpovedajúcej dĺžke jednotlivých strán boxu. Všetkými štyrmi dielmi trubice prevlečte povrázok a obopnite ním plastový box. Potom už len stačí do boxu nasypať ľad a vložiť fľaše s nápojmi.

Máte ďalší nápad, ako vyrobiť držiak nápojov na záhradu? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *