Ohrádka pre deti = základ ich domácej ochrany

Ešte pred tým, než sa u vás v byte objaví nový, najmenší člen rodiny, zamyslite sa nad bezpečným domovom. Netýka sa to len postieľky, rizikových miest je ďaleko viac. Riziko, o ktorom viete, je totiž riziko polovičná. Podľa štatistík si malí zvedavci, skúmajúci svet okolo seba, spôsobí takmer 26 % úrazov práve doma a každé piate dieťa musí po nehode ošetriť lekár.

Zabezpečovacie pomôcky pred úrazmi nie sú drahé a investície sa oplatia

Pre ochranu detí pred úrazmi v byte nájdete na trhu nespočetné množstvo najrôznejších vychytávok. Spravidla ale nie sú drahé a táto investícia sa určite oplatí. Dôležitá je ale prevencia, preto svojich najmilších dôsledne učte, že sporáku, horúcej vode, zapáleným kachliam a ostrým nožom sa majú zatiaľ vyhýbať. Váš byt či dom tak bude naozaj bezpečným miestom. Pozrite sa na videu na jednu zaujímavú vychytávku:

Zhruba 45 % detských úrazov sa počas dňa stane v spálňach, pričom 60 % problémov spôsobí pád ťažkého kusu “niečoho” na krehké telíčko. Malý prieskumník najčastejšie vyťahuje zásuvky z komôd a pritom na seba dokáže prevrátiť aj celý veľký kus nábytku. Predíďte tomu jednoduchou úpravou. Na stenu miestnosti a zadnú stranu komody pripevnite vrutmi plastové držiaky a medzi nimi natiahnite textilné popruhy. Komodu dieťaťu dovolí nakloniť, ale nie už prevrátiť na seba aj so zásuvkami.

Najviac ohrozenou skupinou sú deti vo veku 1 až 2 a potom 3 až 5 rokov.

Prejdite si dom alebo byt a premyslite, ktoré priestory budete chrániť. Inštalujte a používajte rôzne zámky, poistky, alebo západky. Detskú postieľku umiestnite v izbičke v dostatočnej vzdialenosti od okna. V žiadnu dennú dobu by tiež nemala stáť na priamom slnečnom svetle. Presvedčte sa o tom, že dieťa z postieľky tiež nedosiahne na rôzne lampy, tienidlá a rolety vo svojom okolí.

Pozrite sa na svet očami vlastného dieťaťa. Kľaknite si a z jeho úrovne prezrite podlahu a okolie. Možno objavíte potenciálne nebezpečné miesta. Najnižšie od podlahy bývajú elektrické zásuvky, do každej z nich zaobstarajte plastový bezpečnostný kryt. Skráťte tiež všetky elektrické šnúry, prípadne ich upevnite k podlahe alebo k stolu, aby zo ne nemohol váš potomok ťahať.

Detské spánky u batoliat končia presne v mieste, kde začínajú rohy stolov

Kúpte si do všetkých izieb špeciálne krytky na rohy stolov. Trčia totiž presne v miestach, kde majú deti v “rizikovom veku” spánky a zranenie v tejto oblasti hlavy bývajú nebezpečné. Obľúbená zábava je aj rabovanie zásuviek, kde spravidla deti nájdu ihly, špendlíky, prípadne teplomer, a nepríjemnosti sú tu. Otvoreniu zásuvky zabráni jednoduchá poistka, ktorú prekoná len dospelý alebo väčšie dieťa.  Jednoduchou prevenciou pred úrazmi je zavesenie akýchkoľvek skriniek do výšky, kam dieťa nedosiahne. Televízor umiestnite v hornej časti nábytku, najlepšie do hlbšej police. Ak máme v obývacej izbe sklenené balkónové dvere, vybavte ich bezpečnostnou poistkou proti otvoreniu a potiahnite ochrannou fóliou proti rozbitiu. Máte doma krb? Nesmie na ňom chýbať poriadna ochranná mreža.

Proti privretým detským prštekom bojujte s jednoduchými zarážkami dverí.

Kupujte radšej oválne alebo okrúhle stoly. Dávajte pozor aj na skladacie stoličky, môžu sa pod batoľaťom “na prieskume” rozložiť. Prištipnuté prsty alebo celé ruky vo dverách sú tiež častými dôvodmi k urýchlenej návšteve detského lekára. Kúpte si niektorú z jednoduchých zarážok, ktoré udržujú dvere otvorené, alebo je nenechajú úplne dovrieť. Stoja najčastejšie okolo 6 až 8 Eur. Veľmi rizikovým miestom pre deti je kuchyňa. Opareniu horúcimi jedlami zamedzte najlepšie ochrannou ohrádkou na prednej strane varnej dosky. Kúpite ju zhruba do 35 Eur a pripevníte ju jednoducho aj na samostatne stojace sporáky. Jej výhodou je nastaviteľná šírka. Doplňte kuchyňu aj o špeciálne držiaky, ktoré skryjú ostré čepele nožov, prípadne o spotrebiče so špeciálnymi detskými poistkami.

Na dvere existuje špeciálny dvojité zamykanie, ktoré odomknete len vy

V rodinnom dome si dobre postrážte schodisko. Pri prvých pokusoch vášho potomka o lezenie kúpte zábranu, ktorú dieťa samostatne neotvorí. Nežiaducemu odomknutiu dverí deťmi zabránite dvojitým zamykaním špeciálnym uzáverom kľúča. Stojí do 8 Eur a pre dospelých je jeho použitie bez problémov. Keď dieťa pohne s uzáverom kľúče, pohne sa kľúč len navonok a v zámku zostáva v rovnakej pozícii. Bezpečnostné poistky proti otvoreniu okien nainštalujte dostatočne vysoko. Okno by ste nemali potom otvoriť na viac, než asi 10 centimetrov. Nezabudnite ani na kusové koberce, ktoré ochotne podídete pod nohami na plávajúcej podlahe aj na parketách. Nebezpečným pádom zamedzíte protišmykovými podložkami, ktoré dostanete v obchodoch v širokom sortimente.

V kúpeľni dajte protišmykovú podložku do vane i pred ňu

Do kúpeľne kúpte deťom špeciálne sedadlo, ktoré im nedovolí vo vode vyčíňať až k zraneniu. Pre zlepšenie bezpečnosti by u vás v kúpelni nemala chýbať ani protišmyková podložka vo vani aj pred ňou. Z armatúr si vyberte najlepšie termostatickú batériu. Nastavíte na nej žiadanú teplotu a nechýba u nej ani poistka pred oparením. K dostaniu sú aj špeciálne ochrany čnejúce výpustov vody. Prestaňte používať obrusy, ktoré presahujú cez okraj stola, alebo obrus k stolu pevne prichytnite. Vaše dieťa by na seba mohlo strhnúť nielen látku, ale aj všetko, čo na nej leží. Všetky zápalky, horúce nápoje, popolníky i cigarety držte mimo dosahu malých detí. Myslite na to, že dosiahnu aj na malý konferenčný stolík. Nikdy tiež nepite horúci nápoj vtedy, keď držíte svoje dieťa v rukách.

Striktne mimo dosahu drobčekov umiestnite plastové vrecká a tašky. Nezabudnite ani na použité obaly od potravín v koši, tiež tam môže malý zvedavec skúmať, čo je nové. Skontrolujte si tiež, aké rastliny doma pestujete a či nie je niektorá z nich jedovatá. Lákavá vec na ochutnávaní je aj hlina, či keramzit. Nie je potrebné, aby vaša opatrnosť prešla až v paranoju. Len počítajte s tým, že schopnosti detí sú úplne nepredvídateľné a vyvíjajú sa veľmi rýchlo. Preto zostaňte v strehu.

Ako ste vy doma zaistili bezpečnosť vašim deťom? Napíšte do komentára pod článkom, aké šikovné vylepšenia používate a poraďte ostatným čitateľom s ich výrobou a inštaláciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *