Murované stavby z tehál

Technológia murovaných stavieb z tehál je v Slovenskej republike najrozšírenejšia a najznámejšia. Murovaná stavba stále vzbudzuje najsilnejší dojem stability, bezpečia a dlhovekosti. Hoci spôsob výstavby murovaných budov zostáva podobný, materiály použité pri stavbe prešli výrazným vývojom.

Budovy stavané touto technológiou sa vyznačujú vysokou tepelnou akumuláciou a vysokou zvukovou izoláciou. Vďaka vypáleniu pri vysokých teplotách môžu vydržať murované stavby i niekoľko storočí. Materiál na ich stavbu je čisto prírodný a teda ekologický. Keďže ide o klasický spôsob výstavby, nie je pre jej realizáciu treba zvláštne kvalifikovaných pracovníkov, väčšinou postačí kvalitný stavebný dozor. Hrubú murovanú stavbu možno postaviť veľmi rýchlo, zvyčajne do týždňa a je možné stavať v akomkoľvek počasí v ktorúkoľvek ročnú dobu.

Predtým používaný kameň a potom plné pálené tehly boli v priebehu času nahradené rôznymi dierovanými tehlovými blokmi. Otvory a póry vytvorené pri výrobe týchto materiálov totiž znižujú ich hmotnosť a zároveň výrazne zvyšujú tepelnú izoláciu. Napriek tomu sú tepelné a izolačné vlastnosti týchto stavieb na hranici dnešných požiadaviek, a tak sú doplňované použitím tepelne izolačných mált, omietkovín a zatepľovacích fasádnych systémov.

V poslednej dobe získavajú na obľube aj brúsené tehly. Ide o tehlové bloky, ktoré majú zabrúsené vodorovné ložné plochy, a tak umožňujú použitie len minimálneho množstva maltovín. Tým dochádza k úspore až 84% použitej malty, prácnosť murovania sa oproti klasickým nebrúseným tehlovým blokom znižuje až o 25%, znižuje riziko vzniku tepelných mostov v priestoroch škár a tiež minimalizuje upratovacie práce po murovaní. Doba potrebná na vysýchanie stavby je tiež výrazne nižšia, ako pri použití nebrúsených tehál.

Hlavné výhody murovaných stavieb:

  • v SR ide o klasický a osvedčený spôsob stavby
  • vysoká tepelná akumulácia
  • veľmi dobrá zvuková izolácia
  • nízke požiadavky na kvalifikáciu pracovníkov, a tým úspora nákladov

 

Hlavné nevýhody murovaných stavieb:

  • veľká prácnosť pri použití malých tehál alebo tehlových blokov
  • pri využití nebrúsených blokov vysoká spotreba malty
  • oproti iným technológiám malý tepelný odpor, ktorý treba vynahradiť dodatočnou izoláciou
  • vyššia cena

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *