Zaľahnite do sklápacej postele – ideálne riešenie pre malé byty

Sklápacie postele

Sklápaciu posteľ využijete v malom byte aj tam, kde by lôžko zaberalo cez deň zbytočne miesto. Kúpte ju trebárs do detskej izby. Dieťa sa cez deň bude v priestore pred lôžkom hrať a večer mu ľahko nachystáte posteľ na spanie. Vďaka sklopnej posteli vytvoríte ľahko a rýchlo spálňu z obývačky. Voľnú ​​izbu potom budete môcť prenechať dieťaťu, a pritom nebudete musieť spať na rozkladacej pohovke. Mimo to môže sklopné lôžko poslúžiť aj pre prespávanie návštev.

Spolu s lôžkom ukryjete aj periny, takže máte hneď upratané. Zosuvu lôžkovín a pohybu matraca zabránite pomocou popruhov. Vďaka kvalitnému mechanizmu posteľ sklopíte aj jednou rukou, často to zvládne aj dieťa. Tie najlepšie mechanizmy dokonca podržia lôžko v akejkoľvek polohe, takže vám pri vyklápaní nespadne na nohu, keď by ste ho omylom pustili.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

História sklopných lôžok

História sklopných lôžok nie je príliš zmapovaná, avšak za ich predchodcu možno zrejme považovať skriňové postele z obdobia renesancie. V Európe používali ľudia sklopné postele zrejme po stáročia, kombinovaný nábytok potom bol veľmi populárny predovšetkým v 19. storočí. Výrobcovia a obchodníci uvádzali na trh rad nábytku s dvojakým použitím a sklopné postele vyrábali buďto jednoduché, alebo s viacerými funkciami, napríklad v spojení so stolom alebo komodou.

Skvelý tip ako ušetriť miesto v malom byte: Premýšľali ste nad zasunutím postele do pódia.

Predtým boli sklopné lôžka skôr provizóriom na chate, dnes už si na nich doprajete kvalitný každodenný spánok. Naviac spĺňajú všetky hygienické a ortopedické nároky. Do sklápacej postele si môžete vybrať akýkoľvek typ roštu i matraca, vyhnite sa však lôžkam, u ktorých matrace ležia na rovnej doske bez otvorov.

 Konštrukcia sklápacích postelí

Lôžko môžete sklápať na výšku (z čela) i šírku (na bok), záleží na použitom kovaní. Zoženiete jednolôžko, dvojlôžko, posteľ neštandardných rozmerov, a dokonca aj variant poschodový. Systém sklápania závisí predovšetkým na priestore, ktorý máte k dispozícii. Menej miesta zaberú postele sklápané cez bok, manželské dvojlôžka sa vždy vyklápajú z čela.

U sklopných postelí používajú výrobcovia dva typy sklápacieho mechanizmu. Jeden je na báze ťažných pružín, druhý na báze hydraulických zdvíhacích piestov. Lôžko sa nesmie samo od seba vyklopiť a zároveň sa samo nesmie zdvihnúť, pokiaľ v ňom ležíte. Pri inštalácii postele myslite na kotvenie k podlahe alebo k stene, aby sa na vás pri používaní neprevrátila.

Na trhu sa stretnete aj modely, u ktorých dvere skrine tvoria spodnú časť lôžka. Potom je matrac úplne uzavretý a nevetraný, čo je zle.

Sklopné lôžko je najčastejšie zabudované do skrine. Jej hĺbka vrátane lôžka býva okolo 45 cm. Dvere môžu byť klasicky otváravé (otočné), sklápacie alebo otočné o 270 °. Tie kopírujú bočné steny skrine, vďaka čomu ušetríte ďalšie miesto okolo sklápacieho lôžka. Namiesto dverí môžete použiť napríklad rolety alebo závesy.

U niektorých výrobcov kúpite aj samostatné sklopné lôžko bez skrine. Tú si môžete vyrobiť sami alebo dokúpiť neskôr. Samostatné lôžko vstaváte napríklad do niky a od zvyšku miestnosti ho oddelíte závesom či vertikálnymi žalúziami. Pre ušetrenie ďalšieho miesta sa pozrite po sklopnej posteli, ktorá je skombinovaná s ďalším typom nábytku, trebárs sedačkou, policami alebo písacím stolom. V skrini, ktorá kryje lôžko, môžu byť zabudované police na odkladanie drobností, čalúnené čelo aj osvetlenie.

 Bezpečnosť sklopných postelí

Sklopné lôžko sa pri používaní môže prevrátiť. Preto ho vždy pripevnite k stene alebo podlahe (ak ho nezapriete o strop). Ďalej sa môžete poraniť o sklopné kovanie. Pri nákupe sa teda presvedčte, že je celý mechanizmus poriadne zakrytovaný. Lôžko je pomerne ťažké, takže tu musí byť také sklopné kovanie, aby ste pre sklopenie a zatvorenie lôžka nemuseli použiť nadmernú silu.

V zavretej polohe musí byť posteľ zaistená proti samovoľnému sklopeniu, a ak je sklopená o menej ako 150 mm, mala by sa automaticky zatvoriť. V sklopenej polohe sa sklopné lôžko nesmie samo vracať do zatvorenej polohy (podpery sa nesmú zdvihnúť o viac ako 0,5 cm nad podlahu).

Nákup sklápacieho lôžka


Sklopné lôžka sa pohybujú v cenovej relácii od 385 do 577 Eur. V cene postele väčšinou dostanete aj matrac a rošt. Za podobnú cenu zaobstaráte aj lôžko s prídavnou funkciou, napríklad v kombinácii s knižnicou alebo pohovkou. Cena sklopnej postele však môže byť aj oveľa vyššia, pokojne 1 900 Eur. Záleží na dizajne, materiáloch a funkciách lôžka.

Dizajnéri a výrobcovia navrhujú a vyrábajú sklopné lôžka najčastejšie z lamina, ktoré použijú na skriňový korpus, samotné lôžko potom vyrábajú z kovového rámu s lamelovým roštom. Ostatné výrobky sa väčšinou líšia len v materiáli použitom na rám a rošt. Celodrevené sklopné lôžka sa až na výnimky nevyrábajú.

Môže sa Vám páčiť v našom katalógu

Na čo myslieť pri výbere sklopnej postele:

  1. Jednoduchosť manipulácie
  2. Typ sklápacieho mechanizmu
  3. Spôsob ukotvenia do podlahy a steny
  4. Zaistenie proti náhodnému otvoreniu aj samovoľnému sklopeniu
  5. Výber matraca a roštu

Máte doma sklopné lôžko? Pochváľte sa ostatným čitateľom v komentári pod článkom, ako sa vám na ňom spí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *