Kuchyňa podľa Feng Šuej – nechajte sa inšpirovať

Kuchyňa je podľa východného učenia Feng Šuej jednou z najdôležitejších miestností, často býva nazývaná srdcom domova. Aj keď dnes už nemá tak výsadné postavenie ako predtým, pretože v súčasnosti ľudia často jedia mimo domu alebo domov nakupujú už hotové alebo predpripravené pokrmy, stále zostáva centrom a spájajúcim priestorom celej domácnosti. Ak v nej vďaka vhodnému rozostaveniu kuchynských spotrebičov a nábytku prúdi energia správnym spôsobom, ovplyvňuje pozitívnu prosperitu a zdravie obyvateľov domu či bytu.

Na Slovensku sa originálny názov Feng Shuei udomácnil vo fonetickej podobe Feng Šuej, ktorú sme sa rozhodli používať aj my.

Kuchyňa je miestnosťou, v ktorej považujeme dynamické prúdenie energie za veľmi žiaduce. Preto sa tu nemusíme báť použitia výrazných farieb, napríklad na dvierkach kuchynskej linky. Za menej vhodné je naopak považované použitie lesklej bielej farby, ktorá môže pôsobiť sterilným dojmom. Praktickým spôsobom sa Feng Šuej stavia aj k podlahovým krytinám, vhodné sú hladké a dobre umývateľné povrchy ako dlažba alebo drevo, koberce sa do kuchyne nehodia nielen pre ich ťažšiu údržbu, ale aj preto, že spomaľujú prúdenie pozitívnej energie. V kuchyni je treba viac ako inde dbať na dokonalú čistotu a poriadok. Špinavá a preplnená kuchyňa nielen spomaľuje prúdenie energie, ale tiež negatívne ovplyvňuje kvalitu jedál v nej pripravených.Dynamická energia

Oheň a voda

Najdôležitejšou otázkou pri zariaďovaní kuchyne je nepochybne rozmiestnenie sporáku či varnej dosky a kuchynského drezu, prípadne aj umývačky riadu. Energia ohňa, reprezentovaná sporákom a rúrou, ovplyvňuje finančnú situáciu rodiny. Ak je sporák nefunkčný alebo pokrytý dlhodobo špinou, naznačuje problémy v oblasti peňazí. Ak je spoločne s rúrou nedostatočne využívaný a varí sa na ňom len príležitostne, poukazuje tak na prehliadané príležitosti či nevyužité možnosti.

Voda a oheň spolu navzájom bojujú, a každý z nich tlmí energiu toho druhého. Aby sa protichodné vplyvy oboch energiií vzájomne nerušili, treba ich od seba oddeliť. Medzi zdrojmi tepla a vody by tak mala byť minimálna medzera 50 cm, odporúča sa postaviť medzi ne nejaký kus kuchynského vybavenia, ktorý by ideálne mal obsahovať prvky z kovu (vhodná je tak napríklad spodná skrinka určená pre ukladanie hrncov a panvíc). Rovnaké pravidlá platia v kuchyni aj pre chladničku, ktorá by nikdy nemala stáť vedľa zdroja tepla, nielen kvôli energetickej disbalancii z hľadiska východného pohľadu, ale aj preto, že sa tak zvyšuje spotreba elektrickej energie potrebnej k intenzívnejšiemu chladeniu.

Spoločné stolovanie

Priamo v kuchyni alebo v jej tesnej blízkosti by sa mala nachádzať oblasť vyhradená stolovaniu – jedáleň či jedálenský kút. Spoločné jedlo podporuje príjemnú domácu atmosféru a upevňuje vzťahy v rodine. Pre vychutnanie pripravených pokrmov a vytvorenie harmonickej atmosféry lákajúcej k spoločnému tráveniu času je vhodné, aby energia v tejto oblasti prúdila o niečo pomalšie, ako v kuchyni. Nemusíme sa teda báť obstarania pohodlnejších stoličiek alebo kobercov, ktoré energiu miestnosti zmäkčia a spomalia, alebo oživenie stola niekoľkými horiacimi sviečkami. Samotný stôl by mal byť dostatočne veľký na to, aby sa k nemu vošla celá rodina a čas jedla sa pre ňu stal nielen nutnosťou k naplneniu žalúdkov, ale aj spoločenskou záležitosťou.

V kuchyni sa nemusíme obávať výrazných a sýtych farieb, ich použitie napomôže rýchlejšiemu prúdeniu pozitívnej energie, ktorá sa následne prejaví aj v pokrmoch tu pripravovaných. Ak sú sporák a drez v kuchynskej linke umiestnené v jednej línii, je dobré ich oddeliť nielen spodnou skrinkou, ale aj harmonizujúcim prvkom s energiou dreva, napríklad drevenými doskami alebo živou rastlinou

Priestor kuchyne by mal byť vždy starostlivo uprataný a čistý. Kuchynská linka by preto mala poskytovať dostatok úložných priestorov, umožňujúcich upratanie všetkých kuchynských potrieb za dvierka skriniek. Pracovná plocha by mala zostať voľná, aby predmety na nej položené neprekážali pri príprave pokrmov a zároveň nebrzdili tok pozitívnej energie.

Najvhodnejším materiálom pre vybavenie jedálne je drevo. Stôl by mal byť pevný a bez škrabancov či štrbín, rozkladacie stoly je preto vhodné prekryť obrusom. Stoličky by mali umožňovať vzpriamené sedenie, ktoré podporuje dobré trávenie a zároveň by mali byť dostatočne pohodlné na to, aby stolujúci mali chuť tráviť viac času so svojou rodinou, nielen jedlom, ale napríklad aj príjemným rozhovorom.

Zaujíma vás problematika bývania podľa Feng Šuej? Opýtajte se v komentároch autorky na čo chcete!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *