Kredenc – multi nábytok babičiek je zase in!

Tradičný kredenc je sústavou rôznych uzavretých alebo presklených skriniek, políc a zásuviek. Skôr išlo o reprezentatívny nábytok, a preto sa bohato zdobil. Dodnes je kredenc multifunkčným kuchynským nábytkom, ktorý poslúži nielen na uloženie kuchynského riadu, ale aj pre vystavenie sviatočného či čajového servisu alebo suvenírov z ciest. Nehodí sa však do každého interiéru.

História kredencov

Kredence sa prvýkrát objavili v období vlašskej renesancie. Bývali bohato zdobené a stávali v jedálňach a izbách bohatých ľudí. Vtedy pre nich bola typická hlbšia spodná časť uzatvorená dvierkami, na ktorej stála horná plytšia časť. V nej ľudia vystavovali vzácnejšie kusy riadu.

Časom ľudia horný nadstavec nadvihli na stĺpiky, čím vytvorili ďalší priestor na odkladanie vecí. Neskôr ho navyše rozšírili a uzavreli za presklené dvierka. Potom v spodnej časti (a neskôr aj v hornej) vytvorili zásuvky. U niektorých kredencov časom začali používať aj vysoké plytké diely po stranách, ktoré mali presklené alebo plné dvierka.

Počas 20. storočia získali kredence modernejší vzhľad. Odkladaciu plochu v prostrednej časti výrobcovia buďto nevytvárali alebo ju zmenšili na minimum. Na uzavretie hornej časti kredenca začali používať posuvné sklá a priestor pre hrnčeky a poháre ukryli za výklopné dvierka.

Vzhľad kredencov sa menil s nábytkárskymi a architektonickými štýlmi. Jednu dobu ich ľudia zdobili vyrezávanými alebo točenými stĺpikmi, inokedy rovnými alebo oblúkovitými lištami. Plochy dvierok zdobili trebárs rezbou alebo maľovaným dekórom.

Z čoho sa kredence vyrábajú?

Kredence boli prevažne z mäkkého dreva. Ich povrch výrobcovia upravovali moridlami alebo krycími farbami, ale často ho nechali neupravený (prírodný). Postupom času začali kredence využívať aj menej bohatí, ale zdobenie zostalo. Spomeňte si na kredence babičiek zdobené maľovanými sedliackymi motívmi.

Dnes sa kredence vyrábajú z dreva aj lamina. Tie drevené väčšinou napodobňujú práve sedliacke kredence, takže sa hodia skôr na chaty alebo do vintage interiéru. Kredence z lamina väčšinou majú strohý tvar a vyzerajú podobne ako policové regály či vitríny, len majú aj klasické dvierka, presklenú časť a otvorené police.

Nemýľte si kredenc s príborníkom

Kredenc sa niekedy označuje ako príborník, ale nejedná sa o to isté. Príborník býval vysoká presklená skriňa, ktorá stávala pri jedálenskom stole. Gazdinky doň ukladali príbory, obrusy, prestieranie, podložky, tanieriky a ostatné doplnky, ktoré sú potrebné pri stolovaní. Namiesto príborníka potom ľudia začali používať hornú presklenú poličku kredenca. Niektoré poháre či suveníry však začali časom vystavovať skôr v obývacej stene.

Príborník je z väčšej časti presklený, máva však aj zásuvky v spodnej časti. Vyrába sa z masívneho dreva aj lamina. Tiež môžete patinovať staršie kúsky. V obchode zoženiete aj nízky príborník, ktorý vyzerá ako komoda so zásuvkami, prípadne i dvierkami. Tie majú tú výhodu, že pre odkladanie vecí využijete aj ich hornú plochu, a navyše nepôsobia v interiéri tak ťažko. Do malého interiéru je ideálny príborník vstavaný do niky v stene alebo príborník závesný.

Ako sa využíval kredenc v minulosti, a ako dnes?

Do spodnej časti kredenca ukladali ľudia hrnce a pekáče, do horných nadstavcov zase hrnčeky, taniere a sklo. Drobné kuchynské náčinie malo svoje miesto v zásuvkách. Za vyklápacie dvere v prostrednej časti ukladali gazdinky korenie, kuchynské váhy, kávu či čaje. Za posuvné sklá zase parádne kávové a čajové servisy, strieborné cukorničky i suveníry z ciest. Súčasťou kredenca môže byť aj bar alebo vysoký úzky priestor na sypké potraviny, taniere, misky a hrnčeky.

Chcete si zaobstarať kredenc alebo príborník? Pozrite sa na Pinterest, ako môžu vyzerať.

S modernými kuchynskými linkami, ktoré majú úzke potravinové skrine, horné skrinky a veľa úložných systémov, sa kredence postupne z kuchýň vytrácajú. Využijete je skôr v jedálni či obývačke pre uloženie sviatočných servisov a prestierania, a na chatách či v štýlových vintage kuchyniach.

Môžete si zaobstarať nový kredenc v modernom i rustikálnom štýle, do vintage interiéru sa však oveľa viac bude hodiť zreštaurovaný starý kredenc, ktorému ponecháte patinu starých čias. Cena sa odvíja od materiálu, dizajnu i veľkosti kredenca. Klasický rustikálny kredenc z masívu zaobstaráte od 370 Eur, kredenc vo vintage štýle za zhruba 230 Eur a moderný kredenc (vitrínu) z lamina za 390 Eur.

Čo myslíte, stratil kredenc v modernej kuchyni uplatnenie, alebo ho nemožno ničím nahradiť? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *