Kancelária podľa Feng Šuej – pre efektivitu práce

Kancelária podla feng shuei

Domáca pracovňa nadobúda stále väčší význam, pretože stále väčší počet ľudí má možnosť alebo potrebu pracovať doma. Vlastná pracovňa prináša mnoho výhod – môžete sami rozhodovať o tom, kedy a akým spôsobom budete pracovať, ale najmä svoju pracovňu zariadiť sami s ohľadom na svoje pracovné potreby. Správnym vybavením a vhodným rozostavením nábytku podľa východného učenia feng šuej môžete navyše podporiť správny tok pozitívnej energie v tejto miestnosti a podporiť tak svoju kreativitu a prosperitu.

Na Slovensku originálny názov Feng Shuei zdomácnel ve fonetickej podobe Feng Šuej, ktorú sme se rozhodli používať i my.

Pracovňa je jednou z miestností, kde je veľmi žiaduce dynamickejšie prúdenie pozitívnej energie, ktorá podporuje chuť k práci, inšpiráciu, kreatívne myslenie a zameranie na úspech. Preto je tu potrebné dbať na poriadok. Pracovný stôl by mal byť každý deň starostlivo uprataný a svojou prehľadnou voľnou plochou uľahčovať prácu. Pre ukladanie vecí, ktoré potrebujete k práci, je lepšie využiť prídavné kontajnery alebo zásuvky stola. Všetky dokumenty, ktoré k svojej práci potrebujete, by mali byť prehľadne uložené vo vhodných doskách či šanónoch a uschované za zatvorenými dverami skrine. Tie nebrzdia tok energie v miestnosti a sú preto vhodnejšie, než otvorené police.Dynamická energia

Stredobod pracovne

Ústredným prvkom pracovne je bezpochyby písací stôl. Výber vhodného typu môže výrazne ovplyvniť to, ako sa pri práci budete cítiť. Oválny stôl či stôl so zaoblenými hranami je najvhodnejší pre tvorivú prácu. Veľký stôl podporuje sebadôveru a ambície. Môžete si nabrať viac práce bez obavy, že podľahnete stresu. Masívne stoly, najmä z tvrdého tmavého dreva, sú vhodné pre formálne situácie a rokovania.

Značný vplyv na vašu prácu má aj umiestnenie stola v miestnosti. V ideálnom prípade by ste mali sedieť chrbtom k plnej stene, s výhľadom do miestnosti a na dvere. Ak toto umiestnenie nie je možné a dispozície pracovne neumožňujú iné sedenie, ako chrbtom do otvoreného priestoru miestnosti, možno túto situáciu vyriešiť zavesením zrkadla nad pracovný stôl. Zrkadlo nielen zrýchli tok energie a zvýši tak dynamiku miestnosti, ale zároveň vám umožní vidieť čo najviac z miestnosti za vaším chrbtom. Vaša stolička by mala byť pohodlná a umožniť úpravu uhla sedadla tak, aby vytvorila optimálnu polohu pre vašu chrbticu.

Kancelárske prístroje

Elektrické prístroje používané v kanceláriách, teda napríklad mobilný telefón, tlačiareň, scanner, počítač a ďalšie, vyžarujú vlastnú negatívnu energiu, ktorá môže narušiť vašu aktivitu a schopnosť koncentrácie. Ich miesto by teda nemalo byť priamo na pracovnom stole, ale v dostatočnej vzdialenosti od neho na samostatných stolíkoch či skrinkách. Vyžarovanie týchto prístrojov možno výrazne zmierniť aj využitím rastlín s okrasnými listami, ktoré postavíme medzi ne a písací stôl. Obľúbenou rastlinou do pracovní je aj bambus umiestnený do vázy s čerstvou vodou, ktorý podľa učenia Feng Šuej prináša rýchly rast a prosperitu.

Uprataná plocha stola podporuje chuť k práci a pozitívne ovplyvňuje vaše pocity pri nej. Ideálny stôl je preto vybavený zásuvkami alebo prídavným kontajnerom, kam môžete upratať veci, ktoré pre svoju prácu potrebujete. Ak je to možné, mali by byť monitor počítača aj ďalšie elektrické spotrebiče umiestnené tak, aby ste nemuseli sedieť priamo pred nimi.

V menšom byte zvyčajne nie je možné zariadiť ako pracovňu celú miestnosť, ale musíme si vystačiť len s pracovným kútikom. Aj tu je možné do určitej miery pravidlá Feng Šuej aplikovať. Uzavreté skrine a dostatočne veľký stôl zrýchli prúdenie pozitívnej energie vo vymedzenom priestore a pomôžu tak udržať dobré pracovné tempo. Ak je to možné, je najpriaznivejšie využiť na prácu prirodzené slnečné svetlo.

Dostatok úložných priestorov je veľmi dôležitý aj v domácej kancelárii, najmä ak pracujete s dokumentáciou alebo inými materiálmi, ktoré je potrebné skladovať. Iba vďaka nim je potom možné v takomto prípade udržať v miestnosti žiaduci poriadok a dynamickú atmosféru. Zrkadlá a kvety s ostrými listami patria k ďalším možnostiam, ako energiu v miestnosti zrýchliť a pripraviť tak aktívnejšie prostredie pre prácu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *