Kam s vecami? 15 tipov pre malé detské izby

Zariaďovanie izby pre najmenších je v našich podmienkach práca na etapy. Detská izba totiž prechádza postupne na miestnosť pre predškoláka, školáka a prípadne ešte neskôr pre študenta. So zvyšujúcim sa vekom vašich potomkov počítajte s tým, že si do vybavenia a farebnosti nechajú hovoriť čím ďalej tým menej. Stále sa ale jedná vlastne o spálňu pre deti.

V malej detskej izbe zaistite úložné miesta pod posteľou

Máte pre dieťa alebo deti len obmedzený priestor malej izbičky? Musíte dobre premyslieť, ako vybaviť miestnosť na spanie, hrám na zemi a k učeniu pri pracovnom stole. Počítajte aj s miestom pre ukladanie narastajúcich hromád hračiek a oblečenia. Potrebné priestory si vybudujete s úložnými priestormi pod posteľou, policami či regálmi, bezpečne pripevnenými na stene.

Kompletná detská izba Alida z internetového obchodu MT-nábytok.sk

Žit s malým dieťaťom na malom priestore je pre všetkých veľmi náročné. Ak nemáte všetko dopredu starostlivo premyslené, môže sa vám stať, že ukladanie vecí bude pripomínať obriu hru Tetris. Blúdite potom beznádejne medzi drobným oblečením, knihami, hračkami, dokonca aj kočíkmi a hojdačkami. Šetrite si nervy a inšpirujte sa 15 tipmi, ako využiť každý kúsok miesta v detskom domove:

1 – Zabaľte všetky hračky a výbavičku, ktoré ešte nie sú aktuálne potreba

Zabaľte všetky hračky, oblečenie a pripravenú výbavu, ktorú zatiaľ ešte aktuálne váš drobček nepotrebuje. Po ruke si nechajte len veci, ktoré používate každý deň a uložte ich na dosiahnuteľné miesta a police. Ideálne sú úložné boxy pod posteľ a napríklad polica nad dverami. Odložené veci si označte.

2 – Vyberajte čo najmenšiu výbavu a nábytok

V obchodoch hľadajte čo najmenšie vybavenie, od mini kočíka, ktorý porastie s vaším dieťaťom, až po kresielka či postieľky. Počítajte s tým, že budete môcť použité veci buď predávať, alebo vymieňať za väčšie na špecializovaných “detských” weboch.

3 – Kúpte a nainštalujte regály s policami od podlahy až po strop

Veľa miesta ušetríte s policovými regálmi od podlahy až po strop. Pri uloženiu množstva potrebných vecí ale môžete mať dojem neporiadku. Pomôžte si s jednoduchým látkovým závesom, ktorého dekór vyberte podľa farebného zariadenia izbičky.

4 – Pre uloženie knižiek nainštalujte na stenu lišty či poličky

Detské knižky, leporelá a časopisy odkladajte na lišty, pripevnené k stene. Podobne ako vo verejnej knižnici. Pre staršieho čitateľa využite “neviditeľné” knižnice, využite čo najviac miesto na stene.

Detská posteľ s prístelkou Sinoma z internetového obchodu MT-nábytok.sk

5 – Zatiaľ nepoužívané veci, hračky a oblečenie schovajte do cestovných kufrov

Dobrým úložným priestorom pre zatiaľ alebo už nepoužívané veci sú cestovné batožiny a kufre. Ideálne na oblečenie, s ktorým ešte počítate pre ďalšie využitie.

6 – Zakomponujte úložné priestory na veci pre dieťa do ďalších miestností

Aspoň jeden kúsok nábytku v každej izbe zarezervujte pre niektorú z vecí pre vaše dieťa. Či už je to polica, skriňa alebo len zásuvka, kam dáte hračky alebo plienky. Vyhnete sa tak každodennej hromade uprostred detskej izby.

7 – Kočík alebo detský bicykel zaveste na stenu

Starostlivo premyslite, kam uložíte kočík, neskôr aj detský bicykel. Na trhu sú skvelé držiaky na stenu, ktoré znateľne ušetria miesto. Máte ešte drevené zárubne? Na pevné háky sem zaveste hojdačku.

8 – Zaveste na stenu aj úložisko na hračky

Vyhnite sa voľne sa povaľujúcim hračkám a ich stále úložisko vytvorte na stene. Zaveste textilné vreckáre, kúpte rôzne vedierka, plastové popolnice či boxík. Starším deťom dajte vedľa tabule na stene kriedy do zavesených vedier.

Detská zostava Tereza 1 z internetového obchodu MT-nábytok.sk

9 – Máte prebaľovací stôl? Keď ho nepoužívate, môže byť úložným priestorom

Veľkú úsporu miesta si zaistite s otočným prebaľovacím stolom. V čase, keď ho nepoužívate pre svojho drobčeka, namontuje vám do neho šikovný otecko ďalšie úložné priestory.

10 – Inštalujte poličky a úložné miesta aj do “mŕtvych” zákutí bytu

Využite a vyplňte všetky malé zákutia pre úložný priestor. Hodia sa sem menšie knižnice, nástenné police alebo koše. Pozrite sa pozorne, kde môžete získať úložisko navyše.

11 – Kúpte dieťaťu magnetickú tabuľu, hodí sa aj pre kreslenie

Urobte svojmu dieťaťu aktívnu nástennú zónu a zabavte ho trebárs s magnetickou tabuľou. Môže na ňu aj kresliť. Podporujte detské poznávanie sveta prostredníctvom jeho zmyslov. Primerane k veku doplňte hračky, hudobné nástroje aj rôzne predmety pre trénovanie hmatu.

12 – Schovajte do hlbšej skrine malú komodu, na ňu dajte prebaľovaciu podložku

Prebaľovacie a úložné miesta pre všetky potrebné propriety získate so zdvojením priestoru. Do hlbšej skrine dajte malú komodu a na ňu prebaľovaciu podložku. Do zásuviek schovajte oblečenie, plienky aj detskú kozmetiku, ďalšie drobné predmety do vyšších políc alebo do látkových vreckárov.

13 – Kupujte výbavu, ktorá dieťaťu vydrží, napríklad rastúcu stoličku alebo stolík

Kupujte najlepšie viacúčelové vybavenie, ktoré “porastie” s vaším dieťaťom. Vysokú stoličku k stolu môžete rozložiť na malú stoličku so stolčekom. Vyhnite sa niekoľkým sadám predmetov, ktoré nemôžete využiť v iných situáciách. Namiesto troch kočíkov kúpte jeden, čo najuniverzálnejší.

14 – Používajte stohovacie koše a boxy

Prútené koše rôznych veľkostí vyzerajú v interiéri vždy skvele, sú prenosné a ľahko sa tiež udržujú. Dajte ich do každej izby a využite pre všetky potreby. Upracete sem bielizeň, časopisy, hračky, knihy, bloky alebo pastelky či kriedy.

15 – Nadbytočných vecí sa zbavte a ušetrite ďalšie miesto

Prekontrolujte celú detskú výbavu a nemilosrdne sa zbavte všetkého, čo nepotrebujete. Veci môžu využiť ďalší. Čím bude vaše dieťa staršie, tým viac budete vedieť, čo môžete oželieť.

Zaobstarali ste svojim ratolestiam nový nábytok do detskej izby? Napíšte do komentára pod článkom, aký ste mali úspech, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *