Detské bunkre a skrýše = dobrodružstvo. Kúpte im úkryt na strom alebo maskovací stan

Prázdniny na samom začiatku, slniečko pečie, voľno, žiadne úlohy a učenia. Pre deti zasľúbené obdobie. Leto je ideálny čas na dobrodružstvo a skúmanie tajomna. Máte to šťastie a veľkú záhradu? Nechajte svojich potomkov aj ich kamarátov užívať si prírodu a vzduch. Je to určite lepšie, ako keby mali tráviť krásne dni pri televízii alebo počítačovom monitore.

Vymyslite okrem bunkra pre deti aj večernú bojovku alebo chodník odvahy

Čo ale malých nezbedníkov najlepšie zabaví? Postavte pre nich bunker, skrýšu, alebo aspoň stan. Prenocovanie vonku pri peknom počasí je zážitok, na ktorý deti budú veľmi dlho spomínať. Obzvlášť vtedy, ak im vymyslíte a pridáte nočnú “bojovku” alebo chodník odvahy. Kto by sa na prvý raz nebál ísť pre označené drievko do nejtemnejšieho kúta, alebo sa dokonca podpísať k cintorínskej stene…

Ak nebývate práve v minibyte, ale máte dom s podkrovím, skvelé miesto pre takú skrýšu bude práve na pôde. Pravda je, že v úmorných horúčavách radšej vyžeňte deti k vode, ale počas dažďa nepoznám lepšie miesto. Materiálom pre “stavbu”, budú napríklad deky. Natiahnite na povale šnúry na bielizeň a deky na ne prikolíčkujte. Na zem patrí napríklad stará celta.

Vŕba je vďačný stavebný materiál, ak budete šetrní, čoskoro znova obrazí.

Ďalším stupňom “bunkrovej maturity” je stavba z prírodnín. Máte niekde v okolí potok a okolo “ladovskú krajinu” s vŕbami? Odrežte z nich nejaké prútie, strom bez problémov zase obrazí. Na jednoduchý prístrešok si urobte kostru z drevených latiek a medzi ne prútie vpletiete. Je to síce ako boj s anakondou, ale vydržte. Akýkoľvek ohraničený priestor sa deťom bude páčiť.

Na domček potrebujete 40 až 50 vŕbových prútov, dlhých asi 4 metre

Ste šikovní a práca s prírodninami vás baví? Postavte kompletnú vrbovú chyžu a do práce zapojte aj deti. Výhodou je, že nepotrebujete žiadne stavebné povolenie, len vodu a dostatok svetla. Prúty nesmú zaschnúť. Vyberte si buď tvar indiánskeho típí, čo je ihlan s priemerom a výškou asi 2,5 metra, alebo 1,5 m vysokého eskimáckeho iglu. V tom prípade prúty ohýbajte proti sebe do oblúka.

Tuzemskou stálicou je však stan. Kúpite ich v najrôznejšej veľkosti a kvalite od tých naozaj detských až po tie veľké záhradné altány. Ak vám chýba záhrada a deti na nejakej skrýši trvajú, rozbite im malý stan pokojne aj na balkóne, svoj účel to splní. Pri zlom počasí postavíte stan aj v detskej izbe. Sú už napospol samonosné, takže nemusíte zatĺkať kolíky do parkiet.

Vaše deti určite nadchne modulový drevený záhradný domček

Obrovskú radosť by ste deťom urobili dvojmodulovým dreveným záhradným domčekom z dielne fínskych architektov Anna & Eugeni Bach. Ich Domček na hranie so šikmou strechou má vďaka svojmu usporiadaniu veľa tajomných zákutí. So svojimi bielymi pruhmi pripomína domček trochu starú plážovú prezliekaciu kabínu. Ako sa domček stavia, zistíte na nasledujúcom videu:

Rovnako tak ako kedysi Rýchle šípy môžete skúsiť postaviť vašim ratolestiam domček na strome. Nad dobrodružstvo v jeho korune totiž určite nie je. Taká schovávačka je vhodná skôr pre staršie deti, ktoré do práce zapriahnite tiež. Musíte ale nájsť vhodný, správne rozvetvený samonosný strom s pevným drevom. V našich podmienkach to môžu byť jablone, hrušky, ale najlepší je dub.

Domček na strome urobí deťom každý šikovný domáci majster

Premerajte si priestor, ktorý máte k dispozícii a nakreslite si hrubý plánik. Podľa neho si potom v hobby predajni nechajte narezať drevené dosky a dosky. Pevne ich spojte klincami a na viac namáhané spoje použite skrutky a matice. Stavbu k stromu pripevnite lanami a nebojte sa ani reťazí. Príchod do domčeka zaistite po lanovom rebríku a na vchod vyrobte padacie dvere.

“Novostavbu” na strome nenechajte napospas živlom. Natrite ho po dohovore s deťmi krycími a farbami do exteriéru. Vnútro nového úkrytu nechajte vyzdobiť deti, majú bohatú fantáziu. Čo sa im môže hodiť od vás, tak napríklad kúsok starého koberca na podlahu.

“Domček na strome sme síce nemali, ale zato so starým celtovým stanom po tatovi sme si užili ako decká dosť a dosť,” spomína v internetovej diskusii čitateľ Jaroslav. “Stačilo nájsť dva stromy primerane ďaleko od seba, natiahli sme špagáty, priklincovali okraje a už sa bývalo,” dodal.

Schovávačky v bunkroch a skrýšach, to je aspoň pre deti psina. Využite prázdniny k tomu, aby ste sa svojimi deťmi zažili také veci, na ktoré nezabudnete. Ako o tom raz hovoril môj kamarát: “Radujte sa neustále zo vzájomnej prítomnosti”.

Ako ste najlepšie zabavili deti cez prázdniny? Pokúsili ste sa postaviť bunker na záhrade, alebo ste oprášili stan? Napíšte do komentára pod článkom, aký ste mali u vašich malých neposedníkov úspech.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *