Čo robiť, keď doma nejde elektrický prúd? Skontrolujte žiarovky, natiahnite ističe.

Voda, plyn, elektrina. Tri médiá, bez ktorých si už dnes ťažko dokážete predstaviť prevádzku moderných domácností. Ani u jedného z nich sa nepokúšajte o akékoľvek kutilské experimenty, ide tu nielen o vaše zdravie, ale aj o život. Základné znalosti pre zvládnutia technických problémov a zažehnania hroziacej katastrofy sú však nutné. U elektriny by ste mali vedieť, kde je v byte a dome váš istič, vedieť ho “nahodiť” späť, prípadne vymeniť vypálenú žiarovku. Viac vám súčasné predpisy ani nedovoľujú.

Akákoľvek činnosť s elektrickým prúdom od vás vyžaduje dodržiavanie vopred stanovených pravidiel. Váš domáci rozvod elektriny má spravidla dvojaké istenie proti preťaženiu a skratom na vedeniu. Ističe zvlášť pre svetelný a zvlášť pre zásuvkový obvod sú väčšinou vedľa dverí alebo nad nimi. Bytový istič potom nájdete na chodbe alebo pod schodiskom, v rozvodnej skrini vedľa vášho elektromeru.

Istič je elektrické zariadenie, ktoré pri preťažení alebo skrate rozpojí obvod. Ochráni tak pred úrazom alebo nebezpečenstvom väčších materiálnych škôd.

Čo teda robiť pri suchom konštatovaní “nejde prúd”? Než začnete čokoľvek riešiť, pozrite sa, či nie je porucha väčšieho rázu a nezasiahla napríklad celú ulicu alebo štvrť. V tom prípade musíte počkať, až zapracuje rozvodný závod. Pre tieto prípady majte doma na ustálenom mieste po ruke baterku s nabitými batériami, prípadne sviečku a zápalky. Kto nikdy nepátral potme v byte, neuverí.

V mnohých prípadoch vám istič “vyhodí” v momente, keď napríklad v kuchyni zapojíte naraz niekoľko na príkon náročných spotrebičov. Preťažíte tým okruh a poistná ochrana ho preruší. Podobne pôsobí tiež skrat v prístrojoch alebo priamo v zásuvke. Vypnite postupne všetky spotrebiče, a ak žiaden z nich nie je poškodený, domáci istič znovu nahoďte.

Nič väčšie neopravujte sami, hrozí úraz alebo ešte väčšie škody

Otvorte plastový kryt, a ak na prvý pohľad nevidíte, ktorá ovládacia páčka spadla dole, prejdite po nich prstom. Jedna z nich nebude v takej polohe ako ostatné, preto ju najskôr dotlačte dole a potom jednoducho vráťte späť do hornej polohy. Niekedy naopak musíte istič vypnúť sami. Pri iskriacej zásuvke, ak uniká plyn, alebo pri skomplikovanej výmene žiarovky.

Stáva sa, že vzorovo nahodíme ističe v byte a prúd stále nejde. V tom prípade bežte k rozvodnej skrini na chodbu či pod schodisko Za plechovými dvierkami nájdete váš bytový istič, ktorý ošetrite rovnako, ako ten vo vnútri bytu. Stále sa nestalo nič? Porucha tak bude závažnejšia a musíte zavolať elektrotechnika. Rozvodná skriňa pred domom je už pre vás tabu.

Keramické poistky majte v zásobe doma, klinec je zlá voľba

V niektorých starších domoch môžete mať v rozvodoch miesto ističa klasické keramické poistky. Tie sa nahodiť nedajú, musíte ich vymeniť. Doma by ste ich mali mať pár v zásobe, zakaždým s rovnakými hodnotami. Tento typ poistiek nesmiete nijako “podomácky” opravovať klincom alebo drôtom. Je to poukážka najmenej na solídny požiar z horiacej elektroinštalácie. O dodržiavanie bezpečnostných predpisov pri zaobchádzaní s elektrickým prúdom si vypočujte Iva Jahelku: 

V tuzemských bytových inštaláciách s napätím 230/400 V sa používajú keramické poistky pre 6, 10, 13, 16, 20 a 25 Ampér. Ďalšie rad je ešte silnejší. Uprostred kontaktu na poistke je podľa prúdového rozsahu farebný signalizačný terčík, ktorý sa pri prerušení poistky uvoľní a odpadne. Šesťampérová poistka má napríklad terčík zelený, desaťampérová červený. V úplne nových rozvodoch už ale sú ističe.

Čo robiť pri výpadku elektrického prúdu? Hlavne nepanikárte a nevŕtajte sa v rozvodnej skrini.

Istič preruší obvod aj v prípade prasknutej žiarovky. Vymeňte ju, ale nedotýkajte sa vnútra objímky na svietidle. Ak vám pri vytáčaní žiarovkového torza zostane v ruke sklenená časť a objímku vytočiť rúk nemôžete, vezmite si na pomoc izolované kliešte. Musíte si samozrejme aj vypnúť príslušný istič. Iskriaca zásuvka alebo vypínač u svetla môže znamenať uvoľnené skrutky od vodičov.

O tom, že elektriny sa netreba prehnane báť, vypovedá nasledujúce video: Chcete zistiť, či vám do zásuviek ide prúd? Použite jedine skúšačku, určite nie kuchynský nôž. Skúšačku vložte do ľavej zdierky zásuvky a priklopte ukazovákom zadný kovový výstupok. Ak je vo fázovom vodiči elektrina, rozsvieti sa vo skúšačke tlejivka. Ak vám svitne v pravej zdierke, nemáte dokonale v poriadku elektroinštaláciu.

Pri práci s elektrinou buďte vždy opatrní a pozor na mokré ruky

Výmena žiarovky a nahodenie ističa je pomerne jednoduchá záležitosť a nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Pri práci s akýmkoľvek elektrickým materiálom ale musíte byť vždy opatrní a hlavne sa ho nedotýkajte mokrými rukami. Všetky elektrické vedenie nechajte pravidelne odborne kontrolovať. Ak nájdete závadu, na ktorú sami stačíte a môžete, bez váhania ju opravte.

Priatelíte sa s elektrinou, alebo sa panicky bojíte aj len vymeniť žiarovku? Napíšte do komentára pod článkom, aké máte inštalačné skúsenosti a poraďte ostatným čitateľom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *