Ako si vybrať barovú stoličku?

barové stoličky

U barového pultu si dáte rýchle raňajky, vypijete kávu a prečítate noviny a večer posedíte v spoločnosti dobrých priateľov. K tomu však potrebuje aj kvalitné barové stoličky, na ktorých sa bude dobre sedieť, budú bezpečné, a zároveň budú aj estetickým prvkom v kuchyni.

Barovky sa vyrábajú z dreva, plastu, kovu, ratanu i bambusu. Životnosť stoličky nezáleží na konkrétnom materiáli, ale na kvalite konštrukčného prevedenia. Dôležité je tiež to, aby materiály boli ľahko čistiteľné.

To sa týka predovšetkým materiálu použitého na sedaciu časť. Poťah býva z ekokože, kože aj textílie. Koža i ekokoža sa ľahko čistia, koža je však drahšia a vyžaduje viac starostlivosti. Textilný poťah býva lacný, ale pre ľahké čistenie musí byť snímateľný a prateľný, alebo vyrobený z látky s nešpinivou úpravou.

Inšpirujte sa pri výbere barovej stoličky na Pintereste.

Barová stolička je vyššia ako klasická, sedenie má teda svoje špecifiká. Aby bolo bezpečné, je nutná predovšetkým stabilita stoličky. Preto si ju vždy vyskúšajte a zistite, ako na tom je. Pre krátkodobé sedenie postačí nečalúnený sedák, pre dlhšie vysedávanie už sa oplatí čalúnenie. Sedenie na barovej stoličke vám spríjemnia aj podrúčky a operadlo. Všetky barovky musia mať podnožku pre podopretie nôh.

Vyberáme obľúbené barové stoličky v našom katalógu

Väčšina kuchynských barových pultov má výšku 95 – 110 cm. Stolička musí byť asi o 20 – 25 cm nižšia, jej výška teda býva zhruba 75 cm. Ideálna je barová stolička s možnosťou výškového nastavenia. Tak nájdete ideálnu pozíciu sedenia za akýmkoľvek barom. Rozprávanie s priateľmi zoči uľahčí otočný sedák. Pre jednu stoličku postavenú pri bare počítajte s priestorom 50 – 60 cm.

Stoličky sa vyrábajú v mnohých tvaroch i farbách. Majú kruhovú, štvorcovú aj inak tvarovanú sedaciu časť a rôzny počet nôh. Vyberajte podľa vlastného uváženia a tak, aby sa hodila ku zvyšku interiéru. Dizajn nesmie byť na úkor funkčnosti, aj keď pre príležitostné sedenie sa nemusíte báť ani menej pohodlných dizajnových výstrelkov.

Zaobstarali ste si barovú stoličku? Prezraďte ostatným čitateľom, ako sa vám na nej sedí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *