5 receptov, ako sa zbaviť červotoča

Neviem ako vy, ale ja som to raz u kamaráta na chalupe v neskorom večernom absolútnom tichu (úžasný balzam pre ucho) počul. Jemné, ale zato vytrvalé chrumkanie, ktoré išlo tak nejako odvšadiaľ. Ak sa u vás doma vyskytuje niečo podobné, konajte rýchlo a bez otáľania. Do dreveného nábytku, krovov či trámov sa vám pustil červotoč. Bez jeho pokiaľ možno okamžitej likvidácie bude s drevom zle.

Nábytok napáda najčastejšie červotoč prúžkovaný, veľký 3 až 4 mm. Jeho larvy sa kuklia v dreve asi 1 mm hlboko a neznášajú mráz. V chlade sa zase páči červotoču umrlčiemu. Nenapadá čerstvé drevo, najčastejšie býva v stropných trámoch, strešných krovoch či v starom nábytku.

Drevokazný červotoč patrí popri hubám a plesniam medzi najčastejších biologických škodcov v nábytku. Sú to malé až stredne veľké chrobáky podčeľade Anobiidae, s pretiahnutým valcovitým telom. Jeho biele ohnuté larvy majú veľký apetít. Prehrýzajú sa postupne drevom natoľko, že vám doma ostane len drobivé “práchno”. Hmyz potrebuje k životu drevo s vlhkosťou najmenej 10 a najviac 80 %.

Samičky chrobáka kladú vajíčka do prasklín v dreve alebo do vopred vyhlodaných chodbičiek. Ako spoznáte doma nežiaduceho votrelca? Na nábytku nájdete malé kôpky dreveného prachu, drevo prederavené chodbičkami a na jeho povrchu malé dierky. Sú to takzvané výletové chodbičky, ale už od dospelého hmyzu. Pozor na to, naozajstný rozsah poškodenia totiž zvonku nespoznáte.

Zo všetkého najskôr odstavte napadnutý nábytok od ostatného. Starostlivo skontrolujte všetky kusy a ten s červotočom i zospodu. Zistite rozsah pohromy, rozhodnite sa, či nábytok spálite alebo ho predsa len zachránite. V tom prípade vypracte vnútrajšky, poškodenie obsahom chemikálií býva nevratné.

Červotoč ohrozuje všetko, v čom je podiel dreva. V nebezpečenstve je tak záhradný nábytok, drevené balkóny, parapety, interiérový nábytok, trámy či celé stavby.

Existuje niekoľko spôsobov, ako na červotoča vyzrejete. Tradičné, mnoho rokov používané postupy, sú viac či menej účinné. Moderné metódy počítajú s využitím chemických prípravkov, ale aj gama alebo mikrovlnného ožarovania v špeciálnej komore. Drevo sa skôr na likvidáciu nežiaduceho hmyzu tiež často vystavovalo v rámci “prvej pomoci” vysokým a suchým mrazom.

Na červotoča vezmite veci, ktoré máte bežne v kuchyni

Nenákladný a jednoduchý recept je ľahko dostupný. Do neriedeného octu pridajte jar na riad v pomere 10:1, prisypte korenie a zamiešajte. Jar mierne zahustí roztok, ktorý vám potom toľko nesteká. Kokteilom dôkladne potierajte napadnuté miesta a nijako s tekutinou nešetrite. Autor tohto ľudového receptu tvrdí, že červotoča už nikdy neuvidíte. Pri prečítaní zloženia prípravku sa ani nečudujem.

Urobte si diabolský roztok a nepozvaných hostí z dreva vyžeňte

Z receptov našich babičiek si vyberte napríklad napúšťanie dreva roztokom z lúhové mydla, prípadne rozohriatym naftalínom. Na nežiaduceho votrelca vraj platí aj roztok, zvarený zo soli s horčičným semienkom, korením, vňaťou paliny a octom. Popravde diabolský odvar pripravíte z čierneho a bieleho korenia, cesnaku, feferónok, soli, zhruba štvrť litra octu a horúcej vody.

Svoje skúsenosti s drevokazným hmyzom majú aj diskutujúci na internete. “Napadnuté drevo postriekajte palivom pre autá E 85,” radí čitateľ s prezývkou jelinek. “Zoberte si najlepšie postrekovač a nastavte ho na tenký prúd kvapaliny. Postriekajte tak, až zostane povrch mokrý, drevo veľmi dobre saje. Účinkuje to okamžite. Dajte bacha, musíte vetrať a je nebezpečenstvo výbuchu a požiaru,” varuje.

Chemické prípravky zoženiete v každej drogérii alebo hobby markete

Veríte viac chemickým prípravkom? Bežne ich zoženiete v drogériách a hobby marketoch. Majú rôzne obchodné názvy, napríklad Lignofix, Profi Den Braven alebo Xyladecor. Červostop v litrovej fľaši vás vyjde približne na 3 €. Menšie kusy namáčajte do chemikálie priamo, alebo ju na drevo naneste. Injekčné vstrekovanie priamo do dier od červotoča je zábava na dlhý čas, radšej ju preto zverte odborníkom.

Larvy aj chrobáky v dreve zahubia vysoké teploty

Odbornú pomoc budete potrebovať aj pri fyzikálnych metódach likvidácie červotoča. Mikrovlnné žiarenie od kmitočtu 300 MHz škodcu v dreve doslova uvaria. Dospelé červotoče ani larvy neprežijú teplotu 65 °C. Proces ale nechráni pred ďalším hmyzím útokom, musíte preto nábytok či trámy po zásahu čo najskôr naimpregnovať. Metóda sa nehodí pre lakované kusy nábytku a starožitnosti.

Dlhoročný reštaurátor historického nábytku sa v internetovej diskusii prihovára za veľmi jednoduché riešenie problémov s červotočom. “Dobre a často vetrajte, nepodceňujte tento jednoduchý princíp. Hmyz vyhľadáva ideálne podmienky pre život, a to sú vlhko a pokoj.” Nábytok či podlaha môžu mať podľa neho akúkoľvek povrchovú úpravu, ale s vopred aplikovaným prípravkom proti drevokaznému hmyzu. “Červotoč a pleseň sa vráti jedine tam, kde je vlhko a kde nie je pohyb vzduchu. Ideálny je občasný prievan,” odporúča reštaurátor.

Gama žiarenie je spoľahlivé, ale používajú ho skôr reštaurátori

Najmodernejšia a najspoľahlivejšia metóda likvidácie červotoča je ožiarenie postihnutých predmetov gama žiarením v špeciálnej komore 4,5 × 4,5 m. Zdrojom lúčov je rádioaktívny izotop kobaltu. Drevo nepoškodzuje, účinkuje aj do hĺbky a nezanecháva žiadne stopy. Tento spôsob používajú odborníci na záchranu umeleckých predmetov, kultúrnych a historických pokladov.

Aká je prevencia pred červotočom? Nábytok výrobcovia povrchovo upravujú, preto kontrolujte náter a prípadné trhlinky opravte. To isté robte pri strešných konštrukciách. Podkrovný byt spravidla drevo v streche zakryje, preto si je potrebné postrážiť jeho prakticky trvalú ochranu tlakovou injektážou. Odborníci vrelo odporúčajú preverovať pred nákupom akýkoľvek starší nábytok, napríklad z bazáru.

Ak ste vo vašom nábytku zistili červotoča, čo spoznáte podľa toho, že sa z dierok pravidelne sype jemný drevený prach, musíte konať okamžite.

Červotoč ako drevokazný škodca je pre mnoho ľudí zložitejším riešiteľným problémom. Ak sa s ním budete pasovať vy, využite všetky možné prostriedky. Aspoň jeden určite zaberie a budete hrdina. Zapamätajte si však, že nič nesmiete odkladať “na potom”. Chrobáčik je vám totiž schopný ničiť nábytok každý deň a to veľmi systematicky. Ešteže tu aspoň nemáme tie exotické a žravé termity.

Bojovali ste tiež doma s červotočom? Napíšte do komentára pod článkom, aký ste mali úspech, ktorú ste použili metódu a poraďte ostatným čitateľom.

Comments (7)

  1. Anton

    Super návod ďakujem pekne určite to vyskúšam a dúfam že pomôže .

  2. Jiri

    10:1?? čoho 10 a čoho 1 diel prosím?

  3. jou jou

    vsak 10:1, t.j. Ocot:Jar, keby bolo vela jari, tak by to penilo ako dive, nie?

  4. Dano

    Existuje 100% účinný prípravok, používam ho roky, volá sa to Holz 2000. Dá sa to nanášať štetcom, alebo striekať. Dá sa to použiť aj na lakovaný nábytok, dozvedel som sa o tom ad bráchu, ktorý robil reštaurátora v múzeu. Nezanecháva to žiadne stopy a funguje aj preventívne. Odskúšal som na chalupe aj v byte, a je to geniálne. Nastriekal som to na trámy stropu na chalupe, kde stále vŕzgal nejaký drevokazný tvor, po nastriekaní je pokoj. Dostať k tomu aj prípravok Holzheater, ktorým keď sa drevo napustí, spevňuje vyžraté drevo zvnútra.

  5. martin

    sanacia dreva ..Mikrovlnná technológia je najúčinnejšia pre vysušovanie muriva likvidáciu a ničenie všetkých drevokazných škodcov. Spoľahlivo zlikviduje i tých najnebezpečnejších škodcov

  6. Gabo

    Mikrovlnnou technológiou nám robili 2x stropné trámy no nepomhlo to. Preto hladám iný spôsob. Zaujal ma pípravok od Dana HOLZ 2000 asi vyskúšam. Ešte pred tým idem na červotoča s mrazivým Cryo sprejom do -50 stupňov. Relatívne lacné a vraj veľmi učinné- pozri internet.

  7. Jarka

    Ahoj Gabo. Vyskúšal si ten spray? Aký bol výsledok? Suseda ma v chatke v plafone zrejme červotoča. Ďakujem za info.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *